David Fincher susține că Joker este „un act de trădare față de cei bolnavi mintal”

de Marina Florea în 16 Nov 2020
Regizorul filmului Mank susține că studiourile de film Warner Bros. Pictures „nu vor să facă altceva decât ceea ce le aduce bani”

Filmul DC Joker, în care Joaquin Phoenix joacă rolul lui Arthur Fleck, a primit numeroase critici de la premieră încoace pentru modul în care prezintă bolile mintale, primind mai târziu distincția rușinoasă de a fi cel mai acuzat film din 2019. David Fincher se alătură celor care arată acuzator asupra filmului și susține că Joker din 2019 este „o trădare a celor bolnavi mintali”.

Într-un interviu cu publicația The Telegraph, regizorul Fincher, care s-a întors de curând în atenția publicului cu filmul Mank, a asemănat producția DC cu „o capcană”. Fincher, cunoscut pentru filme antologice precum Seven, Fight Club și The Social Network, acuză filmul lui Todd Phillips că nu face altceva decât să „combine” personajele jucate de Robert De Niro în filmele lui Martin Scorsese Taxi Driver și The King of Comedy, anume Travis Bickle, respectiv Rupert Pupkin doar din motive financiare.

Considerând rezultatele-record ale filmului la box-office, Fincher își susține părerea că studiourile „nu vor să faca ceva ce nu le aduce un miliard de dolari”.

Joaquin Phoenix, care a luat Oscarul pentru interpretarea Jokerului, a fost criticat că „perpetuează stereotipuri nocive” în portretizarea lui Arthur Fleck, pacient de psihiatriecare devine violent după ce încetează să își mai ia medicamentele. Profesioniștii din domeniul medical Annabel Driscoll și Mina Husain descriau aeastă portretizare ca fiind „nu doar prost informată ci și capabilă să perpetueze stigmatul și frica” - într-un interviu cu publicația The Guardian.

Fincher mai susține că succesul filmului Joker stă pe spatele producției lui Christopher Nolan din 2008 The Dark Knight, în care Heath Ledger îl juca Joker. Având tot o abordare sumbră a unei povești cu supereroi, succesul lui The Dark Knight a făcut studiourile să dea undă verde unui proiect provocator și dificil precum Joker.

În același interviu, Fincher relatează că lucrează la un miniserial despre „cultura cancel”. „Este despre modul în care societatea modernă măsoară scuzele” , relatează despre proiect. „Dacă îți ceri scuze în mod sincer dar nimeni nu crede, se cheamă că ți-ai cerut scuze? Este o idee tulburătoare dar trăim în vremuri tulburi”.

Noul film al lui Fincher, Mank, este considerat drept „unul dintre cele mai bune filme ale lui 2020”. „Ultimul film al lui Fincher este o dramă sofisticată care merită pătrunsă în profunzime. Este despre putere și regret, despre alcoolism și talent irosit, despre filme, despre iubire”, a scris website-ul de profil nme.com

Exploreaza subiecte similare:

Joker, Mank, David Fincher, Todd Phillips, Martin Scorsese, Robert De Niro, The Dark Knight, Taxi Driver, The King of Comedy, Joaquin Phoenix

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells