Cum te fereşti de spoilere, în stil Star Wars

de Ştefan Dobroiu în 15 Aug 2022
Eforturile depuse de George Lucas pentru ca publicul să nu afle că Darth Vader este tatăl lui Luke Skywalker

"No, I am your father". Să fie dezvăluirea că Darth Vader este tatăl lui Luke Skywalker una din marile surprize din istoria cinema-ului? Fără doar şi poate. Iar succesul primului film Star Wars (1977) şi popularitatea sa gigantică (cele mai mari încasări din istorie în acel moment) făceau ca aşteptările fanilor privind continuarea, Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), să fie pe măsură. Iată mai jos eforturile făcute de echipa de producţie pentru a feri fanii de unul dintre cele mai mari spoilere din istorie.

Conform unor interviuri publicate de StarWars.com şi preluate de Slashfilm, până când filmul a intrat în producţie lucrurile au fost foarte simple: singurul la curent cu legătura de rudenie dintre protagonist şi antagonist era George Lucas, autorul scenariului. Lucas a îndepărtat celebra scenă din toate variantele de scenariu împărţite echipei şi o vreme nici măcar regizorul filmului, Irvin Kershner, nu avea idee de marea dezvăluire.

O dată începută producţia, Lucas l-a informat şi pe Kershner, iar a treia persoană care a aflat a fost Mark Hamill, interpretul lui Luke Skywalker. Acesta a aflat în urma unei discuţii cu Kershner, care i-a zis: "Eu ştiu. George ştie. Şi când o să-ţi spun, tu vei fi al treilea care ştie. Dar să fie clar, suntem doar trei. Şi dacă se află, vom şti că tu ai fost." Puţin ameninţător, nu? Lucas şi Kershner aveau nevoie ca Hamill să fie la curent, pentru ca reacţia sa în timpul filmării scenei să aibă intensitatea necesară.

Poate te întrebi cum a fost a fost posibil ca restul echipei să nu afle secretul în timpul filmărilor. Ei bine, celebra replică nu a fost pronunţată pe platou, ea a fost înregistrată abia în timpul postproducţiei, la săptămâni bune după încheierea filmărilor. Atunci actorul James Earl Jones a pronunţat replica, intrând automat în cercul select de doar patru persoane care erau la curent. Ulterior, sound designer-ul Ben Burtt şi echipa sa de mixaj de sunet au aflat şi ei, dar George Lucas nu s-a temut că ei ar putea fi sursa unui eventual spoiler: "Pentru oamenii ăia, să-şi ţină gura era o chestie firească. (...) Nu aveau de gând să spună nimănui. Dar puţini, foarte puţini oameni au ştiut înainte de prima proiecţie. (...) Aş spune că doar 12 oameni, inclusiv actorii, erau curent cu semnificaţia replicii", îşi aminteşte Lucas.

Un lucru ştim cu siguranţă: în zilele noastre, cu atâţia oameni obsedaţi să obţină atenţie pe reţelele de socializare, protejarea unui asemenea spoiler ar fi fost mult, mult mai dificilă. Chiar şi George Lucas deplânge acest lucru: "Cred că în timpurile noastre e mult mai greu să strecori o surpriză într-un film. Nu cred că am fi reuşit [să ascundem secretul] azi".

Interesant este faptul că acest gigantic spoiler fusese făcut public cu mult înainte ca Lucas să scrie scenariul lui Empire Strikes Back. Actorul David Prowse, care a interpretat fizic rolul lui Darth Vader în trilogia originală, a făcut această dezvăluire în timpul unei conferinţe de presă din 1978, iar declaraţiile sale au apărut şi presă. Dar, cum internetul era încă departe şi memoria oamenilor este scurtă, la lansarea filmului doi ani mai târziu nimeni nu mai ştia că Darth Vader e tatăl lui Luke. Oricum, George Lucas a fost atât de deranjat de gafa lui Prowse, încât l-a condamnat la uitare, angajând un alt actor, Sebastian Shaw, pentru scena în care publicul îi vede în sfârşit faţa lui Darth Vader.

Exploreaza subiecte similare:

George Lucas, Irvin Kershner, Mark Hamill, James Earl Jones, David Prowse, Sebastian Shaw, Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 15 august 2022 16:26
la fel si cand filmau pentru al treilea film in desert pentru scena de incaput, echipa de productie si toate rulotele erau pline de pancarde cu un alt tiltu de film sa nu fie deranjati de fani

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells