Cum a fost realizat Loving Vincent, primul lungmetraj „pictat” din istoria cinematografiei

de Cristina Grigore în 12 Apr 2018
La filmul despre viaţa genialului pictor olandez, ce se lansează pe marile noastre ecrane vineri, 13 aprilie, au lucrat staruri ca Saoirse Ronan şi Aidan Turner, dar şi o pictoriță româncă

Primul lungmetraj „pictat” din cinema, în care fiecare cadru este o pictură în ulei (12 picturi pe secundă; 720 de picturi pe minut) se lansează pe marile noastre ecrane vineri, 13 aprilie. Printre alții, două pictorițe românce au lucrat la proiect, Cătălina Codreanu și Carmen Belean.

Un proiect de suflet al cineastei şi pictoriţei Dorota Kobiela, Loving Vincent este producţia ce a făcut furori anul acesta la festivalurile de animaţie (a fost recompensat cu Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy) și a fost nominalizat la Oscar 2018. Dornică să aducă pe marele ecran viaţa pictorului olandez, dar şi picturile sale, Kobiela a dedicat aproape 9 ani realizării unui film „omagiu” care să fie fidel memoriei artistului şi stilului acestuia.  

Povestea lui Loving Vincent are la bază peste 800 de scrisori trimise de Van Gogh fratelui său, Theo, cel care l-a sprijinit în demersul artistic şi i-a fost alături toată viaţa. Filmul acoperă ultimul an din viaţa pictorului ale cărui lucrări au schimbat faţa artei şi au devenit icon-uri ale artei moderne. Problemele sale mintale, dar şi presupusa sa sinucidere, sunt prezentate prin intermediul unor personaje din operele sale, dar şi cu ajutorul unor figuri noi, importante în desluşirea controversatului său sfârşit.

Totul a pornit de la scurtmetrajul lansat în 2008 de Kobiela, ce a fost primit cu extrem entuziasm de criticii şi publicul din toată lumea.

Într-un making-off al filmului (este vorba de o colaborare britano-polonă, între studiourile BreakThru Film şi Trademark Films) realizatorii arată că, întinse pe jos, toate cele peste 65.000 de cadre, la dimensiunile la care au fost pictate, ar acoperi nu doar întreaga Londră, ci şi insula Manhattan  (Statele Unite). Peste 1000 de picturi de bază au stat la baza zecilor de cadre pictate şi animate prin intermediul rotoscopiei digitale.

O provocare la fel de mare, pe lângă continua dezvoltare a originalei şi dificilei tehnici de animaţie, proces ce a durat 4 ani, a fost imaginarea scenariului şi corelarea acestuia cu picturile originale de inspiraţie (peste 100 de lucrări ale lui Van Gogh au fost incluse în proiect).

Pentru a transforma ideea originală într-un film de aproximativ 90 de minute, Kobiela a avut nevoie, alături de scenaristul Hugh Welchman, de doi ani şi jumătate (vreme în care a fost nevoie de cinci schimbări majore de direcţie a poveştii - perspectiva este a unui anume Armand Roulin, dornic să afle adevărul despre moartea misterioasă a pictorului).

“Efortul depus pentru alcătuirea scenariului a fost crâncen. Am citit în jur de 40 de publicaţii diferite despre Van Gogh: biografii, lucrări academice, eseuri şi opere de ficţiune. În decursul a 4 ani am vizitat 19 muzee din 6 ţări şi am văzut în jur de 400 de picturi ale acestuia. Am vizionat, de asemenea, filmele şi documentarele cu greutate despre viaţa lui şi am intervievat experţi ai muzeului Van Gogh”, a arătat Welchman.

“Am vrut să ne distanţăm de ştampila de ‘geniu nebun’ atribuită lui Vincent; am vrut să îl prezentăm aşa cum ni s-a dezvăluit el prin scrisorile şi picturile lui”, a mai spus scenaristul.

Procesul de animaţie şi realizarea picturilor au fost abordate separat. Pentru realizarea mişcării, scenele live action – la care au lucrat actori celebri precum Saoirse Ronan, Douglas Booth, Aidan Turner şi Eleanor Tomlinson – au fost combinate cu efecte vizuale şi animaţie realizată de calculator. Peste aceste cadre au fost suprapuse apoi tablourile realizate de 125 de pictori din toată lumea, care şi-au însuşit stilul şi tehnica lui Van Gogh (printre aceştia s-a aflat şi o româncă, Carmen Belean). 

Exploreaza subiecte similare:

Loving Vincent, Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Saoirse Ronan, Douglas Booth, Aidan Turner, Eleanor Tomlinson

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 12 aprilie 2018 15:48
Da, stiam eu ca mai exista cineasti pasionati pe lumea asta! Cat suflet si cata munca! Toti cineastii ar trebui sa invete ceva din povestea lor.
AdriAdrianna98 pe 15 aprilie 2018 19:27
Superb pur si simplu
ayunda98 pe 3 mai 2018 11:19
Am gasit cel mai bun sistus cu calitate HD. iar oamenii sunt foarte pasionați de filmul său Uita-te aici cât mai mult posibil. în jaminanda nu va pierde cu un film care calitatea HD. Acesta este locul meu preferat pe care l-am văzut în HD >>> WWW.MOVIES24FREE.NET

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells