Cosmina Stratan, un început de drum strălucitor

de Gloria Sauciuc în 12 Dec 2013
Debuta în După dealuri (2012) şi lua premiul de interpretare la Cannes, ex aequo cu Cristina Flutur

Unul dintre cele mai frumoase cadre pe care le compunea Cristian Mungiu în filmul După dealuri (2012) este cel în care se face reconstituirea evenimentelor ce au dus la moartea Alinei (Cristina Flutur), cu poliţia, preotul şi călugăriţele în mănăstire, filmaţi din spate. Cosmina Sratan (în rolul Voichiţei) stă cu faţa către maici şi către spectator, în plan secundar. Dacă prim-planul este în culori închise, apăsătoare (imaginea e semnată de Oleg Mutu), Voichiţa are faţa într-un nimb de lumină. Ochii ei mari, albaştri, înlăcrimaţi, chipul transfigurat îi dau frumuseţea unei icoane.

Atunci am descoperit-o pe Cosmina Stratan, acum reprezentanta României în programul Shooting Stars 2014 . Momentul în care înţelegem că Voichiţa nu va mai fi niciodată cea de dinaintea tragicei întâmplări ce a dus la moartea celei mai bune prietene ale sale, Alina, a relevat nuanţele interpretative de care este în stare Cosmina Stratan.

Cosmina Stratan este reprezentanta României în programul Shooting Stars 2014

Cosmina a început cu presa înainte de actorie şi şi-a exersat scriitura de jurnalist la aceeaşi revistă studenţească la care colaborase şi Cristian Mungiu cu 15 ani înainte: „Opinia Studenţească”. A fost reporter TV câţiva ani şi a fost premiată pentru munca ei. În 2008, a intrat la Secţia de Actorie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, iar în prezent este masterandă la aceeaşi universitate.

A jucat în mai multe spectacole de teatru şi scurtmetraje de şcoală, iar rolul din După dealuri este debutul ei în lungmetraj. Acum poate fi urmărită pe micul ecran în serialul HBO Rămâi cu mine, în rolul celei mai bune prietene a protagonistei. Rolul său este acum cel al unei lesbiene, Dorina.

După câteva relaţii eşuate cu femei nepotrivite, Dorina se află din nou în căutarea iubirii. Îşi doreşte o relaţie nouă, proaspătă şi o găseşte în cel mai neaşteptat mod. Este o femeie încântătoare şi, când este îndrăgostită, devine pasională şi sălbatică. Dorina funcţionează pe principiul: totul sau nimic.

În 2014, Cosmina Stratan se va alătura altor nouă tineri actori europeni invitaţi în programul „Shooting Stars”, ce promovează cele mai promiţătoare noi talente ale perioadei. Timp de trei zile, actorii participă la o mulţime de evenimente care ar trebui să le deschidă uşile celor mai importanţi producători de pe continent. Ajuns la a 17 -a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cei 10 tineri au fost selectaţi dintr-un număr de 27 de nominalizati, propusi de organizaţiile membre ale EFP. Programul Shooting Star este finanţat de Uniunea Europeană, iar candidaţii provin din 24 de ţări europene.

Din 2007 încoace România nu a lipsit decât două ediţii din selecţie. Maria Popistaşu (2007), Anamaria Marinca (2008), Dragoş Bucur (2010), Ana Ularu (2012) şi Ada Condeescu (2013) au făcut parte din programul de-a lungul ultimelor opt ediţii ale Shooting Star.

Exploreaza subiecte similare:

Cosmina Stratan, După dealuri, Rămâi cu mine

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 12 decembrie 2013 17:19
Bravo ei si la mai mare!
alex_il_fenomeno pe 29 ianuarie 2014 14:09
O actrita extrem de simpatica, ce cred ca va ajunge departe.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells