Clasic horror și misiuni imposibile, vineri seara la TV

de Gloria Sauciuc în 17 Apr 2020
Hellraiser (TNT, 21:00), Allied (Antena 1, 23:00), The Monuments Men (PRO TV, 23:15)

Vineri sunt programate pe micul ecran filme despre viața lui Iisus, filme care dau viață unor fragmente din Biblie, invitându-ne la reflecție și inundându-ne sufletul cu emoții puternice. Sunt producții care spun lucruri semnificative despre umanitate și despre lipsa ei. Am dedicat un articol de sine stătător filmelor tematice difuzate de vineri până luni pe micul ecran

Pe lângă acestea, micul ecran oferă seara aceasta și alte titluri care ne-au atras atenția, de la clasice horror, până la filme de spionaj și recreări de bucăți de istorie. Unele producții ne vor aduce fiori, altele ne vor face să înțelegem personalitatea complexă a unor persoane cu care suntem contemporani dar care scriu istoria. Pentru oferta completă a micului ecran, consultați Programul TV.

Când scriitorul Clive Barker a apărut pe scena literară, pe la mijlocul anilor 1980, cu seria de scurte povestiri „Books of Blood”, a fost numit - de nimeni altul decât Stephen King - „viitorul genului horror”, așa că Hollywoodul a fost dornic numaidecât să pună mâna pe scrierile romancierului. În 1987, Hellraiser a fost un hit de box office iar unul dintre personajele secundare, Pinhead, o figură demonică, a devenit un star.

Pinhead este un emisar din iad, liderul unui grup de demoni numit cenobiți, pe care oamenii îi pot convoca prin intermediul unei cutii speciale de puzzle și care sunt experţi în tortură și justiție, sfâşiind oamanii cu cârlige. Şi Pinhead suferă la fel de mult. Grila de piroane din fața lui se află acolo pentru a provoca dureri constante, suficient de mari pentru a-l face să uite trecutul său uman.

Filmul de război Aliatul, difuzat seara aceasta de Antena 1, de la ora 23, a fost supranumit de criticii străini „o combinație între Casablanca și Mr. & Mrs. Smith”. Allied este, până la jumătate un thriller clasic de spionaj plasat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu reminiscențe din Casablanca.

El spion, militar de carieră, ea femme fatale dar și agent operativ, el sobru şi reţinut, ea exuberantă, voluptoasă şi senzuală. Ambii puşi în faţa unei misiuni aproape imposibile, într-un oraş exotic, printre alţi spioni şi printre generali cu zvastici la piept, scăpând - cum era de aşteptat - ca prin urechile acului. Ambii sunt prinşi într-o frumoasă și riscantă poveste de dragoste, riscantă pentru că ambii sunt agenți operativi din linia întâi. De la jumătate încolo, Aliatul evoluează nu doar ca film de război, ci și ca thriller psihologic. Producțiile cu spioni din anii '40-'50 s-ar fi încheiat în acest punct. Allied continuă.

Nu lipseşte acţiunea (o scenă de acţiune de comando în spatele liniilor naziste), nici reconstituirile bombardamentelor asupra Londrei. Însă miza acum este conflictul şi dilema personajului principal, Max Vatan, care se întreabă dacă propria lui soţie este cine pretinde că ar fi.

The Monuments Men se difuzează seara aceasta de la ora 23.15, la ProTV. După ce a avut premiera europeană în afara competiţiei la festivalul de la Berlin, ediția din 2014, filmul Eroii monumentelor se poate vedea pe micul ecran. George Clooney, John Goodman, Matt Damon, Bill Murray şi Cate Blanchett apar în rolurile principale, iar povestea ne poartă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timp ce Adolf Hitler încerca să pună stăpânire pe vest, armatele lui căutau şi adunau metodic cele mai valoroase comori artistice ale Europei.

Într-o cursă contra cronometru în spatele liniilor inamice, o grupare specială formată din directori, curatori, istorici de artă şi alţi oameni culţi americani şi europeni, autointitulaţi Monuments Men, şi-au riscat vieţile cutreierând continentul pentru a preveni distrugerea a mii de ani de artă. Aceasta este povestea lor.

Exploreaza subiecte similare:

The Monuments Men, Allied, Hellraiser, Recomandări TV

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells