CinemaCon: succese şi eşecuri

de Ştefan Dobroiu în 20 Apr 2013
Convenţia americană dă indicii despre succesele lui 2013 şi 2014

Este convenţia operatorilor de cinematografe din întreaga lume şi are loc anual în complexul Caesars Palace din Las Vegas. CinemaCon este locul unde, timp de patru zile, marile studiouri de la Hollywood îşi prezintă noile producţii, încercând să impresioneze proprietarii şi administratorii de cinematografe şi, prin ei, pe spectatori. Este o convenţie de afaceri, dar poate scoate în evidenţă cele mai riscante pariuri ale Hollywood-ului, dar şi filmele ce ar putea impresiona publicul şi, de ce nu, membrii Academiei americane la Oscar 2014. Iată mai jos câteva dintre punctele tari ale ediţiei de anul acesta a CinemaCon.

Posibile succese, posibile eşecuri
O mulţime de sondaje iau pulsul aşteptărilor lanţurilor de cinematografe, iar anul acesta se pare că Furios şi iute 6, aşteptat pe 24 mai, ar putea impresiona audienţele din lumea întreagă. Revenirea lui Michelle Rodriguez în echipa francizei şi un subiect care pune mai puţin accentul pe cursele de maşini şi mai multe pe un conflict între Dom (Vin Diesel) şi anturajul său şi un terorist ar putea face ca publicul-ţintă al filmului să fie mult mai larg decât pentru părţile anterioare.

Un pariu câştigat pare a fi şi Iron Man 3, aşteptat săptămâna viitoare pe ecranele din lumea întreagă şi deja întâmpinat cu cronici pozitive de către spectatori. Man of Steel pare a se situa la acelaşi nivel, din toate punctele de vedere: al aşteptărilor proprietarilor de cinematografe, dar şi al criticilor. La CinemaCon a fost proiectat şi un montaj de 18 minute din Star Trek Into Darkness, care sugerează că sequelul ar putea fi una dintre surprizele plăcute ale anului, spectatorii declarându-se impresionaţi de câteva secvenţe pline de efecte speciale. Precizăm că în România filmul se lansează pe 10 mai, ţara noastră fiind una din primele de pe glob unde Star Trek Into Darkness va putea fi văzut, în regim de avanpremieră, pe ecranul IMAX. Lansarea mondială are loc pe 17 mai.

În ceea ce priveşte filmele de familie, cele mai mari aşteptări se îndreaptă spre Despicable Me 2, sequelul mega-hitului din 2010. Nu la fel stau lucrurile cu Monsters University. Relansarea 3D fără prea mare succes a animaţiei Compania monştrilor i-a făcut pe proprietarii de cinematografe să considere că prequelul nu este aşteptat cu foarte multă nerăbdare de public, mai ales că foloseşte formula "film cu liceeni", aventurile protagoniştilor Mike şi Sulley având loc în timpul anilor lor de colegiu, pe când se aflau într-o competiţie acerbă pentru a deveni specialiştii în speriat atât de respectaţi la Monsters, Inc.

Dintre alte posibile eşecuri ale anului ies în evidenţă After Earth, care va fi piatra de încercare a carierei lui Will Smith şi de altfel a fiului său, Jaden Smith, amândoi pariind mult pe SF-ul lui M. Night Shyamalan. Filmul se va lansa în România pe 7 iunie, inclusiv pe ecranul IMAX. Pe lista riscurilor se află şi World War Z, despre care operatorii de cinematografe au temeri că nu s-ar afla foarte sus în aşteptările publicului mondial, în ciuda unor trailere care promit efecte speciale realizate superb de echipa regizorului Marc Forster.

Un succes al anului se anunţă a fi The Hunger Games: Catching Fire, pe atractivitatea căruia studiourile producătoare Lionsgate se bazează pentru a urca în "liga mare" a producătorilor de la Hollywood, condusă de Warner, Fox şi Paramount. Această ligă este formată din studiourile care reuşesc să depăşească un miliard de dolari încasări, într-un an, în Statele Unite, cu toate filmele lansate. Lionsgate a reuşit acest lucru în 2012 datorită ultimului Twilight, dar şi datorită lui The Hunger Games, al treilea cel mai de succes film al anului în SUA. Sequelul are toate şansele să treacă prima ecranizare după romanele din trilogia lui Suzanne Collins, iar Jennifer Lawrence să-şi consolideze statutul de star absolut al Hollywood-ului, după Oscarul câştigat în martie.

Tendinţe
În ceea ce priveşte tendinţele din cinematografe, după ce digitalizarea proiectoarelor aproape că s-a universalizat, investiţiile se vor concentra în confort. Sălile VIP au prins şi în România şi au devenit aproape un standard în cazul noilor cinematografe din oraşele mari. O tendinţă care ar putea apărea la noi este apariţia unor automate pentru gustări şi băuturi. În 2009 Coca Cola lansat Freestyle, un automat cu touch screen care permite selectarea a nu mai puţin de 125 de arome diferite, mixate pe loc în dozatorul ataşat. În 2012 Coca-Cola cucerise deja proprietarii de cinematografe din SUA, iar acum sunt aşteptate automate pentru milk shake-uri şi gustări, foarte atractive pentru proprietarii de săli de cinema pentru că micşorează numărul de angajaţi necesar în fiecare locaţie.  

Un aspect interesant al CinemaCon priveşte şi tehnologia High Framerate (HFR), care proiectează filmele la 48 de cadre pe secundă, în comparaţie cu 24 de cadre, standardul de până acum al proiecţiilor în cinematografe. Comentarii negative despre tehnologie au apărut tot la CinemaCon, anul trecut, când The Hobbit: An Unexpected Journey nu a reuşit să impresioneze cu versiunea sa HFR. Peter Jackson nu a fost prezent anul acesta la CinemaCon, dar a prezentat, cu ajutorul unei înregistrări, continuarea The Hobbit: The Desolation of Smaug, aşteptată în decembrie. Nu a pronunţat nici măcar o vorbă despre HFR şi sunt mari şanse ca el şi producătorii să nu mai facă lobby pe lângă proprietarii de cinematografe pentru a promova o tehnologie care, cel puţin deocamdată, nu pare să fi prins la publicul larg.

Să nu uităm, totuşi, că James Cameron vrea să folosească HFR pentru Avatar 2 şi că unul dintre motivele producţiei atât de lente pentru sequel este tocmai aşteptarea ca piaţa mondială a cinematografelor să updateze proiectoarele pentru a fi capabile să proiecteze la 48 sau chiar la 60 de cadre pe secundă.

Exploreaza subiecte similare:

Fast & Furious 6, Iron Man 3, Star Trek Into Darkness, Despicable Me 2, World War Z, After Earth, Monsters University, James Cameron, Avatar 2, Peter Jackson, The Hobbit: The Desolation of Smaug, The Hunger Games: Catching Fire, Jennifer Lawrence

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
raulk pe 20 aprilie 2013 14:22
Sunt multe filme bune anul asta,dar si unele care pot dezamagi.Acum asteptam sa le vedem si sa ne dam cu parerea.
Ovidiu239 pe 20 aprilie 2013 16:36
De cand n-am mai fost la cinema...ar fi cazul, vad ca oferta e promitatoare;)
Chelbos pe 21 aprilie 2013 16:31
nici eu nu am mai fost de 1 an la cinema :( da, niste filme foarte bune in ultima vreme, as merge la toate, dar macar la unul sa fiu...
Kalrak pe 20 aprilie 2013 18:47
Cum a spus si Ovidiu239, sunt cateva filme care au posibilitatea sa ma faca sa ma intorc in sala de cinema ... dar cred ca pentru standardele cinematografelor din Craiova, preturile sunt cam mari.
Ovidiu239 pe 20 aprilie 2013 21:25
Si eu sunt din Craiova. Ce la Patria sunt preturi mari?
Ovidiu239 pe 21 aprilie 2013 00:30
Eu nu, doar la Patria.
ancutza200 pe 20 aprilie 2013 19:46
nu stiu frate mie imi place costume super mult...
AndreBlack pe 20 aprilie 2013 21:13
Am asteptari foarte mari de la Fast & Furious 6 .
Beatryce pe 20 aprilie 2013 23:46
si eu la fel,
catasmile17 pe 21 aprilie 2013 00:10
Man of steel, zic eu ca va fi cel mai de succes, din filmele mentionate mai sus!
fdkenzo pe 21 aprilie 2013 11:21
asa zic si eu, e si filmul de la care am cele mai mari asteptari, e super-eroul copilariei mele ...
mariusdbrsc pe 21 aprilie 2013 20:35
Am asteptari mari de la Man of Steel!! Posibile esecuri le consider si eu After Earth si World War Z mai ales ca cel de al doilea apare odata cu Man of Steel si cred ca lumea incepe sa se sature de zombii.Dar vom vedea........
Amy9998 pe 28 mai 2013 14:50
Să așteptăm să apară filmele și apoi să ne dăm cu părerea..
alex_il_fenomeno pe 31 mai 2013 14:58
Mi-e greu sa cred ca vor fi esecuri in cazul acestor filme amintite...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells