Cele mai scumpe filme din istorie

de Ştefan Dobroiu în 23 Iun 2014
Iată lista cu bugetele actualizate ale marilor producţii

Când anumite producţii de la Hollywood au fost realizate în decenii diferite, este dificil să aproximezi cât a costat de fapt un film. Cei de la Business Insider, citaţi de ropeofsilicon.com, au compilat o seamă de bugete de producţie din mai multe surse şi au calculat inflaţia, obţinând suma totală pe care ar fi cheltuit-o filmul respectiv în prezent. Iată mai jos o listă cu cele mai scumpe filme din istorie, bugetul lor şi câteva cuvinte despre o tendinţă cel puţin îngrijorătoare de la Hollywood.

Dacă prima parte a francizei Disney a costat 140 de milioane de dolari, a fost întâmpinată cu cronizi pozitive şi a avut încasări de 650 de milioane, cu cea de-a treia parte, Piraţii din Caraibe: La capătul lumii, lucrurile au stat puţin diferit. În primul rând, bugetul a sărit de 300 de milioane de dolari, Business Insider propunând suma de 342 de milioane, apoi cronicile au fost în majoritate negative. Încasările, în schimb, au confirmat că Disney are în portofoliu una dintre cele mai valoroase francize ale momentului: 960 de milioane de dolari.

Acum 51 de ani, Cleopatra ni-i arăta pe Elizabeth Taylor în rolul frumoasei regine a Egiptului, iar pe Richard Burton în cel al lui Marc Antoniu. Este o producţie care a dat de gândit Hollywood-ului pentru că, în urma unor întârzieri, schimbări de locaţii şi echipă şi a problemelor personale ale celor două staruri, filmul avea să devină cel mai scump din istorie la momentul respectiv. Business Insider au evaluat bugetul la aproape 340 de milioane de dolari, o sumă gigantică pentru acum cinci decenii. Cleopatra aproape că a scos din joc studiourile 20th Century Fox, acestea revenind pe linia de plutire datorită mega-succesului Sunetul muzicii, lansat doi ani mai târziu.

Titanic se află pe locul trei cu un buget evaluat la 294 de milioane de dolari. Sunt cunoscute giganticele probleme de producţie întâmpinate de James Cameron în timpul filmărilor şi eternele sale certuri cu aceleaşi studiouri 20th Century Fox, care au fost de mai multe ori la un pas de a nu lăsa producţia să fie finalizată. Spre deosebire de Cleopatra, care avea să-şi acopere doar bugetul cu încasările în urma mai multor relansări în cinema, Titanic avea să devină un gigantic succes de casă, bucurându-se, pentru mai bine de un deceniu, de onorantul loc întâi în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Spider-Man 3 a avut un buget de 293 milioane de dolari, în timp ce Tangled a costat studiourile Disney 280 de milioane (citeşte AICI despre animaţiile cu cele mai mari încasări din istorie). Urmează în top Harry Potter and the Half-Blood Prince, cu 275 de milioane, eşecul de casă Waterworld, care i-a cam scufundat cariera lui Kevin Costner cu totalul său de 270 de milioane cheltuite, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (263 de milioane), Avatar (261), The Hobbit (257), The Dark Knight Rises (257) şi John Carter (257).

Ropeofsilicon observă că doar patru din cele 30 de titluri menţionate de Business Insider sunt producţii mai vechi, 26 fiind produse în ultimul deceniu. Gonflarea bugetelor este o tendinţă tot mai periculoasă la Hollywood, mai ales că o parte din filmele din top au fost răsunătoare eşecuri de casă. Este cazul lui The Lone Ranger, inclus pe locul 36 în topul extins publicat de ropeofsilicon, cu un buget de 218 milioane (plus 140 de milioane suplimentare pentru promovare) şi încasări de 260 de milioane. Încasări dezamăgitoare a avut şi Prinţul Persiei: Nisipurile timpului, o explicaţie a faptului că nu am mai avut parte de un sequel, deşi mai multe voci de la Hollywood au comentat că scenariul pregătit de Brad Bird era mult deasupra primei producţii cu Taylor Kitsch în rolul titular.

Exploreaza subiecte similare:

Pirates of the Caribbean: At World's End, cleopatra, titanic, Spider-Man 3, Tangled, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, John Carter, The Lone Ranger

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 23 iunie 2014 11:39
The Dark Knight Rises (257) iar Nolan afirma prin interviuri ca el nu este un regizor a filmelor cu buget mare.
cosmin742000 pe 23 iunie 2014 13:35
Nu inteleg ce legatura intre filme si pelicule ca :Piratii din Caraibe , Titanic , Spiderman :)
cristi23 pe 23 iunie 2014 17:00
un articol interesant.....
iantoc pe 23 iunie 2014 20:56
Prinţul Persiei: Nisipurile timpului mi-a placut chiar nu inteleg unde s-a gresit si de ce a fost un fiasco la incasari !!!
PuriceGangav pe 23 iunie 2014 20:59
Really dude, really????
PuriceGangav pe 23 iunie 2014 21:00
Zici că a fost varianta minimax. Super, mega, extra slab faţă de potenţialul enorm al seriei Ubisoft.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells