Box office SUA. Sezonul de sărbători, lipsit de strălucire, fără un succes surpriză sau un potențial blockbuster

de Gloria Sauciuc în 26 Dec 2023
Cât au încasat Aquaman and the Lost Kingdom, Wonka, Anyone but You

Aquaman and the Lost Kingdom, lansat pe 22 decembrie, a vândut în patru zile bilete în valoare de 120 milioane de dolari în toată lumea, conform boxofficemojo.com, o sumă sub preconizările studioului Warner Bros. Cu 40 de milioane de dolari provenind numai de pe teritoriul SUA și 80 de milioane de dolari din celelalte teritorii, Aquaman and the Lost Kingdom mai are de convins spectatori până să acopere cheltuielile de producție, ce s-au ridicat la suma de 205 milioane de dolari.

Aquaman 2 se prefigurează a fi cel mai recent blockbuster neperformant pentru Warner Bros. și DC, după seria de eșecuri din acest an - The Flash (debut de 55 de milioane de dolari), Shazam! Fury of the Gods (debut de 30 de milioane de dolari) și Blue Beetle (debut de 25 de milioane de dolari), comentează publicația Variety. Nici criticii nu au fost impresionați de Aquaman și Regatul pierdut, clasându-l drept unul dintre cele mai slabe filme DCEU, alături de Suicide Squad și Batman v Superman: Dawn of Justice. Montajul filmului este dezordonat, criticii remarcând și secvențe de acțiune care nu se ridică la nivelul primului film. „Continuarea se luptă să își găsească tonul, sărind între momente umoristice și răsturnări de situație sumbre, fără a găsi un echilibru coerent”, au mai scris criticii de film. „Primul Aquaman nu a fost tocmai un triumf al criticii, dar este unul dintre cel mai bine cotate filme DCEU, având locul său în acest univers, fiind o aventură fantasy cu momente de acțiune excelente și o regie de primă clasă”, nota ScreenRant.

„Chiar dacă lansările din decembrie încep cu cifre mici la box-office, acestea tind să joace tare în noul an. Acesta a fost cazul filmului Aquaman din 2018, care a început cu o sumă deloc entuziasmantă, de 67 de milioane de dolari, și s-a încheiat cu o sumă impresionantă de 335 de milioane de dolari în America de Nord (și 1,15 miliarde de dolari la nivel global)”.

Aquaman 2 a reușit - totuși - să devanseze în SUA o serie de filme nou intrate la cinema, inclusiv filmul de animație pentru familii Migration, al Universal și Illumination, comedia romantică Anyone But You, cu Sydney Sweeney și Glen Powell, și filmul biografic sportiv The Iron Claw, al A24, cu Zac Efron. Alternativele pentru cinefili nu au lipsit, deoarece au fost trei noi lansări - adaptarea muzicală a Warner a filmului The Color Purple, drama de curse Ferrari și povestea inspirațională a regizorului George Clooney, The Boys in the Boat - toate au debutat în ziua de Crăciun.

În general, sezonul de sărbători a fost unul lipsit de strălucire, fără un succes surpriză sau un potențial blockbuster de un miliard de dolari la orizont, comentează Variety. „Volumul este regele", comenta exploatantul Chris Randleman, directorul financiar al lanțului Flix Brewhouse din Texas. „Chiar dacă nu avem un 'Avatar 2', anul acesta, volumul de filme este cu ani lumină peste cel de anul trecut. Acest lucru se va prelungi în ianuarie și ar trebui să ne ofere un început solid pentru 2024”. După cum sugerează Randleman, chiar dacă lansările din decembrie încep cu cifre mici la box-office, acestea tind să joace tare în noul an. Acesta a fost cazul filmului Aquaman din 2018, care a început cu o sumă deloc entuziasmantă, de 67 de milioane de dolari, și s-a încheiat cu o sumă impresionantă de 335 de milioane de dolari în America de Nord (și 1,15 miliarde de dolari la nivel global), atrage atenția Variety.

Cinefilii au fost mai puțin interesați de Aquaman 2 probabil pentru că este ultimul episod înainte ca noii șefi ai DC, James Gunn și Peter Safran, să reseteze universul tentacular al supereroilor... probabil fără prezența conducătorului regatului subacvatic, mai notează Variety.

Musicalul fantezist Wonka, produs de Warner Bros., a ocupat locul al doilea în aceste patru zile de sărbători, cu 18 milioane de dolari din 4.213 cinematografe americane în weekend și 28 de milioane de dolari până luni, 25 decembrie, mai mult decât se preconizase. Povestea prequel, cu Timothée Chalamet în rolul excentricului ciocolatier Willy Wonka, a obținut până în prezent încasări de 85,5 milioane de dolari în SUA și o sumă impresionantă de 254,9 milioane de dolari la nivel mondial. În România, Wonka ocupă primul loc în box office-ul weekendului 22-24 decembrie,  având cu puțin peste 23.000 de spectatori și încasări de 143.142 de dolari.

Wonka, filmul ideal de Crăciun... (Irina-Margareta Nistor)

Migration a ajuns pe locul 3, cu 12,4 milioane de dolari din 3.708 săli de cinema americane în weekend și cu o sumă modestă de 17,5 milioane de dolari până luni.

Anyone but You, filmul nerecomandat sub 15 ani al Sony, a debutat pe locul al patrulea, încasând 5,8 milioane de dolari din 3.055 de săli americane de cinema în weekend, ajungând la 8 milioane de dolari până luni, mai puțin decât preconizările. Bugetul a fost de 25 de milioane de dolari.

The Iron Claw a ajuns pe locul 6, cu 4,8 milioane de dolari din 2.774 de săli americane, de vineri până duminică, ajungând în cele din urmă la 7,5 milioane de dolari până luni. Filmul a costat 15 milioane de dolari și spune povestea tragică adevărată a familiei Von Erich, o dinastie de luptători profesioniști care a fost afectată de o serie de tragedii.

Exploreaza subiecte similare:

Aquaman and the Lost Kingdom, Wonka, Anyone But You, Migration

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
dandanut05 pe 27 decembrie 2023 17:46
filmele coreene au luat fata americanilor

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells