Avalanșa de filme Star Wars

de Cristina Grigore în 17 Feb 2013
Din 2015 până în 2021, vom avea parte de trei noi filme Star Wars şi o serie de spin-off-uri. Ce se ştie despre ele şi ce variante ar putea lua în calcul cei de la Disney?

George Lucas a venit cu o surpriză majoră spre sfârşitul anului trecut: vânzarea către Disney a Lucasfilm şi a drepturilor asupra Star Wars, un contract de peste 4 miliarde de dolari ce avea să declanşeze o mulţime de zvonuri legate de viitorul francizei. Odată cu zvonurile şi speculaţiile, au apărut şi unele coordonate clare legate de invazia de filme, despre care vei afla aici. Am inclus şi o sumă de variante de producţie sugerate de fani, entuziasmaţi de continuarea fascinantei lumi imaginate de Lucas.

Odată cu achiziţionarea francizei Star Wars, compania Disney şi-a consolidat poziţia de putere din industria divertismentului. Este acum proprietara studiourilor Pixar şi Marvel, iar investiţia considerabilă în populara serie a lui George Lucas şi a studiourilor sale de producţie se cere recuperată. Star Wars: Episode VII se află deja în pre-producţie. Lansarea sa a fost programată pentru 2015, urmând ca, până în 2021, la diferenţă de doi, trei ani, să apară Episode 8 şi Episode 9.

Până să intre în pre-producţie, Episode VII avea deja scenarişti desemnaţi. Nume cu greutate în industrie au fost aduşi să lucreze la noua serie (dar şi la spin-off-urile de care vom vorbi mai jos) iar alegerea este perfect justificată: este vorba despre Lawrence Kasdan (care a scris Return of the Jedi, The Empire Strikes Back, Raiders of the Lost Ark, The Bil Chill, The Bodyguard) şi Simon Kinberg (Mr. and Mrs. Smith, Sherlock Holmes).

Alegerea regizorului nu a fost una la fel de uşoară: Steven Spielberg a refuzat implicarea, iar în prin vizorul producătorilor s-au perindat multe alte nume grele ale industriei, precum Guillermo del Toro, Christopher Nolan, Zack Snyder, Brian Bird, Ben Affleck si J.J. Abrams.

La momentul în care declara că, deşi este unul dintre cei mai mari fani Star Wars, ar prefera să meargă la premiera din 2015 în calitate de simplu spectator, Abrams nu-şi imagina că va ajunge la cârma lui Episode VII. Disney i-a făcut probabil o ofertă de nerefuzat, una care să îl catapulteze de la premiera lui Star Trek Into Darkness direct în spatele camerelor de filmat ale lui Episode VII.

Decizia a mulţumit o parte din fanii seriei, însă a iscat semne de întrebare în tabăra celorlalţi. Va găsi Abrams, devenit acum omul responsabil de relansarea celor mai populare francize SF din toate timpurile, tonul şi povestea potrivite din Universul Extins al Star Wars (ce include o mulţime de jocuri video, cărți, benzi desenate, seriale de animaţie, jucării etc.)?

Vom avea probabil ocazia să ne facem o idee despre acest lucru până în 2015. Însă, aşa cum menţiona şi Damon Lindelof (Lost), într-unul dintre interviurile acordate publicaţiei Rolling Stones (la scurtă vreme după transferul francizei lui George Lucas în curtea Disney), „vom avea de-a face cu cel mai mare eveniment din istoria cinematografiei moderne. Gradul de anticipaţie al lui Episode VII va fi de două ori mai mare decât a fost cel pentru Episode I”.

Deşi mulţi au mers pe ideea unei relansări a Star Wars, care să nu aibă de-a face cu acţiunea din filmele anterioare - noi aventuri şi personaje care să aducă un suflu nou francizei - se pare însă că cei de la Disney au preferat  să meargă pe o variantă populară în cercul fanilor: aceea de legătură, prin intermediul personajelor centrale din trilogia originală.

Harrison Ford, Carrie Fisher şi Mark Hamill şi-au exprimat deja dorinţa de a reveni în franciză, site-urile de profil anunţând recent că producătorii i-au făcut deja o ofertă lui Ford. Intenţia Disney – anunţată ieri atât de site-urile Showbiz411, cât şi ComicBookMovie – este ca Han, Luke şi Leia să apară în Episode VII. Însă nu ei vor fi starurile. Rolurile centrale din noua trilogie vor reveni copiilor acestora (despre care aflăm într-una din cărţile din Universul Extins al Star Wars). Urmează deci o serie de casting-uri pentru a desemna tinerii actori gata să cucerească cohortele de fani ai celebrului  univers SF.

Până în 2021 vom vedea aşadar alte trei filme Star Wars, însă cei de la Disney au de gând să profite şi de anii intermediari lansării Episoadelor noii trilogii printr-o serie de spin-off-uri, bazate pe scenarii ce vor descrie parcursul unor personaje importante din serie. Confirmate la începutul lunii februarie de către preşedintele Disney, Bob Iger, acestea sunt încă într-o perioadă de început, în care nu este bătut în cuie nici măcar ce personaj va avea parte de primul spin-off.

Până acum s-a vorbit despre spin-off-uri care să îi aibă în centru pe tânărul Han-Solo, pe vânătorul de recompense Boba Fett sau maestrul Jedi Yoda. Aşa cum am menţionat anterior, scenariştii Lawrence Kasdan şi Simon Kinberg se vor ocupa de imaginarea poveştilor, însă Abrams nu ar mai avea timp pentru regie.

Ce propuneri au lansat fanii? Jon Favreau (Iron Man, Iron Man 2, Cowboys and Aliens) şi Joseph Konsinski (Tron: Legacy, Oblivion), care au deja legături de succes cu Disney, dar şi experienţa necesară în lucrul cu producţiile de buget mare. Un alt nume mai mult decât potrivit pentru unul din filmele individuale Star Wars este şi Rian Johnson, cel care a stat la cârma lui Looper, un SF de referinţă al anului trecut. Un al regizor demn de luat în seamă (şi anunţat anterior în cursa pentru Episode VII) este Colin Trevorrow, care a atras atenţia prin a sa producţie independentă Safety Not Guaranteed. Şi Mark Webb, cel care a relansat franciza Spider-Man (deşi cineastul nu şi-a arătat până acum interesul în direcţia filmelor SF), ar fi o alegere acceptabilă pentru unul din spin-off-uri.

Ce alte personaje galeria Star Wars ar mai merita un film de sine stătător? Unul ar fi Darth Maul, fostul elev al lui Darth Sidious, readus la viaţă în diverse moduri în afara seriei de filme. Mace Windu, unul dintre liderii consiliului Jedi, Lando Carlrissian, varianta mai puţin şarmantă a lui Han Solo, maleficul cancelar Palpatine ar fi doar câteva dintre alternative.

Potrivit Entertainment Weekly, un film despre tânărul Han Solo se află deja în pregătire, fiind plasat între evenimentele din Episode III: Revenge of the Sith şi primul film Star Wars. Pelicula ar permite revenirea pe marele ecran a lui Jabba the Hutt şi Darth Vader.

Jabba the Hut ar putea şi el să devină protagonistul unei pelicule, susţine o sursă a site-ului Ain’t It Cool News, care citează unele menţiuni anterioare ale lui Lucas. Asemenea lui Yoda, Jabba moare în Return of the Jedi, astfel că un film care l-ar avea în centru pe voluminosul personaj ar trebui să aibă loc înainte de Episode VII. Tot cei de la Ain’t It Cool News susţin că primul spin-off Star Wars s-ar centra totuşi pe Yoda, maestrul Jedi care l-a iniţiat pe Luke Skywalker în tainele utilizării Forţei.

Există însă în pregătire alte două producţii derivate din lumea Star Wars. Primul este un film inspirat din Seven Samurai al lui Akira Kurosawa, având cavaleri Jedi în locul samurailor care au apărat de bandiţi micul orăşel din filmul original. La cârma producţiei s-ar afla – deşi reprezentanţii săi au negat implicarea în noua serie de filme Star Wars – Zack Snyder. Acesta a avut însă o întâlnire cu noii proprietari ai Lucasfilm despre acest proiect.

Disney va cuceri aşadar, pentru următorii ani, marele ecran, cu avalanşa de filme Star Wars. Însă nici micul ecran nu a fost lăsat deoparte. Un vechi proiect live-action pentru televiziune este pe cale să se fructifice, iar postul interesat este ABC. Serialul se va centra pe povestea unor familii rivale, ce luptă pentru controlul teritoriilor de proastă reputaţie din universul Star Wars şi a oamenilor ce trăiesc în nivelele subterane şi conductele de aerisire ale planetei Coruscant, cu un vânător de recompense ca posibil protagonist.  

Exploreaza subiecte similare:

George Lucas, Star Wars: Episode VII, Lawrence Kasdan, Simon Kinberg, Steven Spielberg, Guillermo Del Toro, Christopher Nolan, Zack Snyder, Ben Affleck, J.J. Abrams, Into Darkness, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Jon Favreau, Joseph Kosinski, Rian Johnson, Colin Trevorrow, Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, Seven Samurai

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bmave pe 17 februarie 2013 10:39
Mda cred ca o sa iasa niste porcarii
wildinthecountry pe 17 februarie 2013 11:56
o sa iasa mari porcarii
Miiku pe 17 februarie 2013 10:47
Nhu pare prea interesant... ideea cu Start Wars nhu prea mai ma emotioneaza pe cum era inainte...
nicolas84 pe 17 februarie 2013 10:50
Sa fie Disney pentru toata lumea !!!!!!!!! Am zis !!!!!
Bayard pe 17 februarie 2013 13:01
Ce-i mult strica.
legolas05 pe 17 februarie 2013 14:20
Eu nu sunt fan Star Wars,dar filmele care au fost facute pana acum mi-au placut,sper ca si urmatoarele sa fie bune,dar pana in 2021 e mult timp
monicarusu25 pe 17 februarie 2013 14:27
ce bine ca va continua seria.
cosmin742000 pe 17 februarie 2013 15:13
Nu stiu de ce simt americanii nevoia cum le iese si lor ( foarte rar ) ceva bun sa faca imediat franciza la franciza la franciza.Sa vada Walt Disney cu ce a ajuns sa se ocupe compania fondata de el ( in afara de furat banii din buzunarele naivilor) .....
zdranca pe 17 februarie 2013 17:13
nota 10!!!pentru articol si faptu ca continua universu star wars
rizea.alex70 pe 17 februarie 2013 18:36
Asta este pur si simplu fantastic...sunt fan Star Wars si abia astept sa vad cum vor iesi filmele....dupa parerea mea ar trebui facut chiar un serial Star Wars...dar de la inceput adica din vremea lui Yoda...de cand era el tanar...
kalamity90 pe 17 februarie 2013 23:50
daca o sa fie dupa carti....sa zicem "Darth Maul Vanatorul din Umbra" care mi se pare cea mai buna carte din serie ar putea iesi ceva superb
xerses pe 18 februarie 2013 16:40
Prea mult SF pe aceeasi idee nu cred ca mai incanta pe prea multi...
Iulian. pe 18 februarie 2013 20:12
Faptul ca J.J. Abrams a adus o noua poveste seriei Star Trek,in mod ironic,cu aceeasi idee a succesorilor initialilor eroi ar fi de cele mai multe ori un lucru de bun augur iar ca Simon Kindberg se alatura echipei este indiscutabil un plus.Ramane de vazut ce va iesi ,insa nu cred in posibilitatea de a fi dezamagiti.
dony10 pe 18 februarie 2013 20:19
care e cel mai bun remake? nu cred ca sunt multe
Barbaru pe 19 februarie 2013 06:47
de cit mii de filme prosteala mai bine asa . imi place sa vad ca o ideie buna isi continuie saga .
SANDA45 pe 21 februarie 2013 21:19
prostiiiiii....
Dan1967 pe 2 martie 2013 14:48
Universul creat de Lucas este unic in istoria cinematografiei. Trilogia initiala a spulberat toate asteptarile si a facut o reteteta de casa fara precedent la acea data. Cred ca eram in clasa a-IX a cand am vazut primul film din serie - culmea, la cinematograf pe vreemea comunismului - si am ramas "interzis", fascinat, bulversat si incantat. Cuvantul "naucit" este cel mai potrivit. Apoi am inceput sa fac rost de casetele video care circulau subteran in Romania. Asa am devenit fan. Sunt extrem de curios ce ne va oferi Disney in urmatoarele 3 filme. In ceea ce ma priveste, faptul ca s-a optat pentru continuitatea povestirii este un lucru excelent. Abia astept sa vad prima productie! Este, de fiecare data, o intoarcere la inocenta entuziasta a unei copilarii pierdute social si emotional in fricile, incarcerarile si imbecilismele epocii... Minunatul refugiu intelectual oferit de carti bune sau filme deosebite a fost singurul mod de sanatate mentala pe care mi l-am prescris in mod constant. Astept continuarea cu frenezie...! :)
alex_il_fenomeno pe 11 martie 2013 19:42
Surprize vor fi la mijloc, si cred ca din plin.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells