Au şi Oscar, dar şi Zmeura de Aur

de Ştefan Dobroiu în 6 Mar 2013
Şase actori care au obţinut ambele premii de-a lungul carierei

Gala premiilor Oscar este cu siguranţă cel mai aşteptat eveniment cinematografic al Hollywood-ului şi de mai bine de 80 de ani, o statuetă primită la această gală este cel mai râvnit trofeu din Cetatea filmului. De câteva decenii, Oscarurile au şi un echivalent negativ, de loc râvnitele Zmeure de Aur, acordate în anii '80 de o mână de cinefili supăraţi pe filmele proaste apărute de-a lungul anului, iar acum de o comisie ajutată şi de voturile publicului. Iată mai jos câţiva actori care au reuşit să ia ambele premii. Într-un caz, s-a întâmplat ca cele două să fie primite în acelaşi an!

Laurence Olivier
Considerat de mulţi unul dintre cei mai importanţi actori ai secolului trecut, Olivier s-a lansat în Anglia, iar pe membrii votanţi ai Academiei i-a impresionat încă din 1940, când primea o nominalizare pentru rolul principal din La răscruce de vânturi. În 1949 ia premiul pentru Hamlet, iar în 1979 mai primeşte un Oscar, de această dată pentru întreaga carieră. Zmeura a primit-o pentru filmul The Jazz Singer, apărut în 1980.

Liza Minnelli
Este dintre cei doar 14 entertaineri din istorie care au reuşit să câştige toate cele patru mari premii: Oscar, Tony, Emmy şi Grammy. Oscarul l-a primit în 1973 pentru muzicalul Cabaret, care a transformat-o într-un star internaţional. Zmeura a venit în 1988, după ce Rent-a-Cop, filmul pe al cărui afiş apare alături de Burt Reynolds, a fost extrem de prost primit de critică şi de public, cu doar 300.000 de dolari încasări. Minnelli a primit Zmeura în acel an şi pentru apariţia ei din Arthur 2: On the Rocks.

Kevin Costner
Este unul dintre cei mai nominalizaţi actori la Zmeura de Aur, câştigând de trei ori până acum şi fiind nominalizat de zece ori pentru actorie, regie sau producţie. A câştigat pentru Robin Hood: Prince of Thieves, Wyatt Earp şi The Postman. Dacă premiile de interpretare l-au cam ocolit pe Costner, cineastul compensează cu Oscaruri pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, datorate lui Cel care dansează cu lupii, din 1990. O să-l vezi anul acesta în Man of Steel, în care îl intepretează pe tatăl adoptiv al lui Superman, Jonathan Kent.

Roberto Benigni
La Hollywood, puţine sunt succesele europene de talia lui La Vita e bella. După ce a câştigat marele premiu al juriului la Cannes, drama lui Roberto Benigni a luat Oscarurile cu asalt, fiind unul din puţinele filme din istorie nominalizate aât la Cel mai bun film, cât şi la Cel mai bun film străin (performanţă repetată anul acesta de Amour). Benigni câştigă şi Oscarul pentru Cel mai bun actor şi ţopăie spre scenă, sărind printre rândurile de scaune şi printre actorii invitaţi la gală, pentru a-şi ţine emoţionatul discurs de mulţumire. Doar câţiva ani mai târziu, Benigni încearcă să dea din nou lovitura cu Pinocchio, ecranizarea sa după populara carte a lui Carlo Collodi. Producţia devine singurul film străin nominalizat la Zmeura de Aur şi-i aduce actorului un trofeu de interpretare.

Halle Berry
În 2002 câştiga Oscarul pentru Cea mai bună actriţă (Monster's Ball), devenind prima interpretă de culoare ce reuşeşte această performanţă pentru un rol principal. Doi ani mai târziu, Berry intră în vizorul Zmeurelor cu filmul ei Catwoman. Dând dovadă de un fair play ieşit din comun, actriţe vine la gala de decernare a neonorantelor premii şi le spune spectatorilor de ce a făcut acest lucru: se pare că mama ei a învăţat-o că dacă nu ştii să pierzi, nu ştii nici să câştigi.

Sandra Bullock
După ce a aflat că a primit o nominalizare pentru comedia romantică All About Steve, Bullock a promis că, dacă va câştiga, o să vină în persoană să-şi ridice premiul. A câştigat şi chiar a urcat pe scena Zmeurelor, aducând o ladă de DVD-uri cu All About Steve pentru spectatorii galei. Nici 24 de ore mai târziu, actriţa primeşte Oscarul pentru rolul ei din The Blind Side.

Exploreaza subiecte similare:

Sandra Bullock, Liza Minnelli, Halle Berry, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Kevin Costner, hamlet, The Jazz Singer, cabaret, Rent-a-Cop, Robin Hood: Prince of Thieves, Wyatt Earp, The Postman, Dances with Wolves, La Vita e bella, Pinocchio, Catwoman, All About Steve, The Blind Side

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ovidiu239 pe 5 martie 2013 19:06
Cum naiba e scris articolul asta pe 6 martie 2013 si azi suntem in 5? :))
legolas05 pe 5 martie 2013 23:52
:)))tare
dony10 pe 6 martie 2013 21:43
:)) buna observatie:))
Nimicdinceparafi pe 6 martie 2013 00:35
Recordmanul absolut ,desi nu este castigator ci doar nominalizat la Oscar este Stallone ....Sarmanul...
MikkaelWolfganger pe 6 martie 2013 00:49
Nu ca nu le-ar fi meritat.
Sylvester77 pe 3 august 2013 14:08
Stallone a inceput sa primeasca zmeure de cand a facut Rambo - film criticat indelung de politica americana.
monicarusu25 pe 6 martie 2013 08:55
uluitor!
iiii pe 6 martie 2013 11:32
ce commenturi praf lasi...
bloodthirst pe 6 martie 2013 22:55
O vorba ce-i apartine lui Ion Creanga: ''Stiu că sunt prost. Dar cand mă uit în jur, prind curaj.”
MikkaelWolfganger pe 6 martie 2013 09:20
Zmeurele de Aur nu sunt nicidecum niste premii serioase.Ele sunt aruncate acolo la bascalie si pe criterii mai dubioase si mai subiective ca la Oscaruri.De obicei, celor care fac selectia la Razzie's, cand li se pune pata pe cineva, apai, nu-l mai scot din nominalizari(Kevin Costner are multe roluri care nu sunt de Zmeure, la fel si Demi Moore).Si am mai gasit tampenii:Tom Cruise nominalizat pentru War of the Worlds:O?,Penelope Cruz pentru Blow?...Be serious.Din lista de mai sus cam toti si le-au meritat,dar asta nu ofera mai multa "credibilitate" acestor premii destul de amuzante,dar in acelasi timp destul de tampite.:))
inexistentus pe 3 august 2013 14:21
Sunt cativa acolo in varf care premiaza cum vor, publicul larg insa apreciaza altceva.
Bayard pe 6 martie 2013 12:49
Sandra Bullock a fost cea mai tare. Si discursul ei a fost foarte amuzant :)). ca sa nu mai zic ca a luat cele 2 premii in acelasi an :)
alex_il_fenomeno pe 6 martie 2013 13:39
Amuzanta povestea lui Bullock, a avut inspiratie sa faca asa ceva :)
AndreBlack pe 6 martie 2013 14:57
Mie imi pare rau de Kevin Costner , e un actor foarte bun . Pot spune ca imi place mult cum joaca Sandra Bullock , mi-a placut mult filmul All About Steve .
Maryanf25 pe 6 martie 2013 15:26
L-ati uitat pe Nicolas Cage..
Theodoric pe 6 martie 2013 21:26
dc?anul asta Cage chiar s-a descurcat bunicel
dony10 pe 6 martie 2013 21:46
ce zmeura are el??
SANDA45 pe 6 martie 2013 15:44
e pacat de kevin costner,care spre deosebire de altii,chiar e talentat.
dertphu pe 6 martie 2013 18:08
Kevin Costner ? Probabil acest articol este facut pentru cei deranjati de prezenta lui prea des in Romania si rapirea fecioarelor din cearceaful altora ........
Pai Chuck Norris.....inseamna ca a luat numai ,,dude de aur'' in cariera sa minunata de actor ...Trecut...Prezent......si Viitor ....
Scria cineva mai sus e o ,,bascalie ieftina ''ca si in masmedia noastra ...promovarea fetelor de cauciuc.....si ingroparea valorilor culturale care au existat si inca exista.
Din pacate premile nu le dam noi oameni si nu noi valorificam calitatea ...dor un mic grup de babuini care se considera cu o esxperienta net superioara a oamenilor
Am vazut de ani intregi si in Romania numai critici de film si cultura oameni de....''TE-AI PRINS ? ''.......

Nimicdinceparafi pe 6 martie 2013 19:40
D-le Dobroiu a-ti dat gres ,planul de discreditare a actorului Kevin Costner,cel mai mare inamic al Organizatiei noastre oculta ,a fost demascat.Veti fi eliminat fizic din Organizatie.Semnat:The Master
Miiku pe 6 martie 2013 20:46
Cica articolul postat pe 6 dar defapt eram in 5. :))
Theodoric pe 6 martie 2013 21:08
Nu ma asteptam la Costner sa fie altfel nominalizat...
Theodor2011 pe 6 martie 2013 23:51
Zmeura de aura cred ca au luat-o toti pe merit, mai greu este cu premiile OSCAR individuale care se acorda cum se acorda, in ultimii 10 ani. Spre exemplu Daniel Day- Lewis are 3 premii OSCAR (individuale) si nu oricum toate in roluri principale, idea e ca desi are 3 premii OSCAR este cu mult sub Johnny Depp (fara OSCAR), AL Pacino (1 OSCAR), Robert De Niro (2 premii OSCAR), Morgan Freeman (1 OSCAR), Anthony Hopkins (1 OSCAR), Christian Bale (1 OSCAR) si exemplele ar putea continua pana maine. De asemenea si Sean Penn are 2 premii OSCAR si este cu mult sub vreo 20 actori (nu mai stau sa dau exemple) care au doar 1 premiu sau nici un premiu OSCAR. Concluzia este ca dupa parerea mea un actor care are mai multe premii OSCAR, este neaparat mai bun ca un alt actor care are doar 1 premiu OSCAR sau altul care nu are deloc sau altul care are doar nominalizari. DE CE? Repet pt ca OSCARURILE individuale se dau cum se dau. Pai ce zic cei 5365 de membrii ai academiei de Film americane, care practic cu votul lor se acorda aceste premii, ce zic ei intre ei spre ex: "Pai de ce BA sa-l votam noi pe Jason Statham ca e englezoi, hai sa-l votam mai bine pe Denzel ca e de-al nostru
Theodor2011 pe 6 martie 2013 23:56
corectare- ideea in loc de idea, si NU este neaparat mai bun, in loc de este neaparat mai bun. Am uitat sa trec acel NU
Theodor2011 pe 7 martie 2013 17:16
Pt ca e mai bun, AI INTELES??
Iulian. pe 7 martie 2013 18:46
Meritata Zmeura luata de Halle Berry,in opinia mea si cu siguranta a multora excelenta a fost Michelle Pfeiffer in aceeasi partitura,dar de apreciat declaratia ei,mult adevar acolo.
adi_ramses pe 3 februarie 2014 11:49
Oare de ce o fi Kevin Kostner unul din cei mai nominalizati la zmeura de aur, eu credeam ca e bun
yukkio pe 3 februarie 2014 15:27
Halle Berry m-a impresionat prin faptul ca sa prezentat ,,la gala de decernare a neonoratelor premii" si explicatia pe care a dat-o

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells