Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Ținutul cuantic, universul amețitor din Marvel Cinematic Universe

de Gloria Sauciuc în 19 Feb 2023
Filmul, în format 3D și 3D IMAX, rulează pe marile noastre ecrane

În regia lui Peyton Reed, după un scenariu semnat de Jeff Loveness (Ant-Man and the Wasp), Quantumania își trimite eroii într-un microunivers de dimensiuni moleculare, pentru a lupta cu un puternic erou negativ - Kang, un cuceritor care călătorește în timp și spațiu, jucat de către Jonathan Majors, care încearcă să scape din lumea în care a fost exilat. Prin faptul că poate călători în mai multe dimensiuni și linii temporale, distrugând viața întâlnită în cale, Kang e mai puternic decât Thanos. Majors îl face mai „alunecos” și nuanțat decât era Thanos, pe care l-am perceput mai apropiat de un erou de desene animate, unde maniheismul e la putere - rău până în măduva oaselor și atât, fără nuanțe. Acest Kang afișează momente de umanitate și vulnerabilitate - dar oare sunt doar de fațadă? 

Din punctul nostru de vedere, Quantumania este una dintre cele mai captivante și spectaculoase producții Marvel, fie că vorbim de producții de cinema sau de TV/streaming. Efectele speciale sunt uimitoare, atât în plan tehnic, cât și prin ingeniozitate, universul Quantum fiind vizual suma a ce a fost mai spectaculos la filme precum Interstellar, Dune, Riddick, Star Wars, Mars Attacks! etc.

Acolo unde Multiverse of Madness și No Way Home au deschis ușa către dimensiuni alternative, iar Thor a extins amploarea cosmică a MCU, Quantumania merge în direcția opusă cu tărâmul Quantum, o lume moleculară ce există dincolo de limitele fizice ale percepției noastre. Marvel și Reed populează tărâmul Quantum cu un ansamblu colorat de creaturi și peisaje stranii, suprarealiste, de la clădiri care simt și se mișcă, la broccoli care vorbesc și creaturi în formă de amoebă, deșerturi cu scorpioni robotici ori jungle fosforescente sau peisaje urbane cu zgârie-nori. Este cadrul cel mai amețitor (iertați-mi licența de a pune „amețitor” la superlativ) pe care l-am putut vedea până acum în Marvel Cinematic Universe - ceea ce spune multe, ținând cont de premisele Multiverse of Madness...

Cu toate acestea, un personaj CGI sub forma unui cap gigantic, obiectul multor glume în film, ne miră că a primit undă verde de la Marvel, o companie de miliarde de dolari.

Filmul intră repede în miezul lucrurilor, mai exact în tărâmul molecular. Fiica adolescentă a lui Scott, Cassie (Kathryn Newton, fermecătoare, întrevedem în ea tânăra Avenger ce urmează să devină), care studiază îndeaproape lumea Quantum, cu un telescop Hubble setat pentru lumea subatomică, nu pentru cosmos, scapă de sub control invenția, așa că Omul-Furnică (Scott Lang) se află din nou captiv în lumea Quantum, lumea submoleculară ce există în afara timpului și a spațiului, alături de Cassie, Hope/Viespea (Evangeline Lilly) și de părinții ei, la fel de supereroi - Hank Pym (Michael Douglas) și Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer). Dar nu sunt singuri: cu ei se află Kang (Jonathan Majors) cunoscut din serialul Loki, punând la cale să strângă o armată cu care să atace nu doar ținutul oamenilor, ci întregul multivers. Personajul negativ din Quantumania este unul din numeroasele avataruri ale lui Kang, care va apărea în mai multe producții Marvel aflate în pregătire.

Filmul punctează la toate capitolele necesare unui film comercial, oferind toate senzațiile tari pentru care mergem la filmele cu supereroi. Un plus sunt și actorii. A fost un moment emoționant să îl văd pe Michael Douglas (78 ani) într-o anumită secvență cheie, apărând ca salvator al zilei, cum am apreciat și jocul celorlalți.

Chiar dacă motivația lui Kang de a distruge universuri și întregi linii temporare mi-a scăpat, lupta pentru libertate a locuitorilor acestui univers plasat dincolo de spațiu și timp e la fel de mișcătoare ca oricare alta.

Exploreaza subiecte similare:

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells