Anim’est 2013: încep proiecțiile din competiție

de Cinemagia în 7 Oct 2013
Competiţia Anim’est începe seara la Cinema Studio, cu lungmetrajul italian Pinocchio de la ora 18:00 şi cu prima parte a competiţiei de scurtmetraj, de la ora 20:00. Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.

După un weekend plin, în care Ernest et Célestine a încălzit toate inimile din sală iar selecţia lui Michael Helmerhorst a pus la încercare limitele spectatorilor la The Night of the Trashbin Treasures, Anim’est 2013 continuă, cu un număr impresionant de animaţii delicioase, workshop-uri pentru cei mici şi cei mari, întâlniri cu invitaţi speciali ca Ron Diamond, frații Frédéric și Samuel Guillaume sau Michel Ocelot.

Luni, 7 Octombrie, la ora 17:00, la UNATC, Frédéric și Samuel Guillaume vor susține un masterclass despre scrierea unui scenariu de animație. Tot luni se dă și startul workshop-ului pentru copii, Mini Worksheep. La Centrul Cultural Maghiar, cei mici vor învața să realizeze un scurt-metraj folosind plastilina, sub îndrumarea lui Vasile Alboiu.

De luni până vineri, între 9:00-15:00, la Control N se întâmplă Animation Worksheep Session. Nouă dintre cei treizeci şi şase de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de până acum vor lucra timp de cinci zile la un nou produs animat, împreună cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici și Dragoș Ștefan.

De la 14:30, la Cinema Patria este programată prima parte a secțiunii Elveția Animată, selecția de titluri din istoria animaţiei elveţiene.

Patru lungmetraje ale îndrăgitului animator francez Michel Ocelot vor fi proiectate pe parcursul zilei: Kirikou şi vrăjitoarea, Azur et Asmar, Kirikou și animalele sălbatice și Prinţi şi prinţese.

Programul Think Oscar! începe la ora 16:00 la Cinema Studio, cu un calup de scurtmetraje câştigătoare ale Oscarului, iar partea a doua, de la 22:00 la acelaşi Cinema Studio, prezintă animaţii nominalizate. La ambele proiecţii va fi prezent Ron Diamond, membru în comitetul executiv al Academiei Americane de Film şi fondator şi producător executiv al Acme Filmworks.

Competiţia Anim’est începe seara la Cinema Studio, cu lungmetrajul italian Pinocchio de la ora 18:00 şi cu prima parte a competiţiei de scurtmetraj, de la ora 20:00.

Marţi, 8 octombrie, ziua începe la Cinema Patria cu două porții de scurtmetraje din Animash, de la 14:30 și de la 16:30. Competiţia continuă la Patria: de la 18:30 puteţi vedea Rio 2096, povestea unei iubiri de 600 de ani în regia brazilianului Luiz Bolognesi, urmat de partea a doua a competiţiei pentru cel mai bun scurt-metraj de la 20:30 și de la ora 22:30, de Wolf Children, fantasy-ul lui Mamoru Hosoda în care o tânără se îndrăgostește de omul-lup și apoi luptă să își apere copiii hibrizi.

La Cinema Studio continuă de la ora 16:00 programul Think Oscar!, cu proiecția de filme neselectate, iar la 18:00 urmează Anja/vs/Joni, o colecţie de scurt-metraje de Anja Struck (Germania) şi Joni Männistö (Finlanda), din programul Meet the Jury. Competiţia studenţească începe de la ora 20:00, cu primul calup de scurtmetraje.

Miercuri, 9 octombrie, competiţia internaţională pune din nou stăpânire pe ecran la Cinema Patria, cu partea a doua de la 14:30 şi partea a treia de la 18:30. De la 16:30, la acelaşi Cinema Patria publicul îl poate cunoaște pe Theodore Ushev, animator bulgar stabilit la Montreal, premiat cu premiul Fipresci la Annecy 2013 și membru al juriului, care va prezenta o parte din animaţiile sale şi apoi va sta de vorbă cu spectatorii.

La 20:30 este programată și Competiţia românească.

Şi la Cinema Studio se anunţă o zi plină, cu ultima parte din Think Oscar!, cea dedicată filmelor nevizionate de selecţioneri, de la 16:00, urmată de programul şcolii invitate, HSLU Lucerne, de la 18:30. Animaţia spaniolă Apostolul / The Apostle, premiată la Annecy 2013 și nominalizată la Premiile Goya, acum în competiţia de lung-metraj a Anim’est, poate fi văzută de la ora 20:00, iar seara se încheie cu proiecţia de la ora 22:00 a scurt-metrajelor nominalizate la Oscar în 2013, program oferit de ShortsTV.

Joi, 10 octombrie, la Cinema Patria au loc proiecțiile din cadrul competiţiei de Balkanimation de la 16:30, urmate de două calupuri de scurt-metraje din selecţia competiţiei studenţeşti, de la 18:30 şi 20:30. De la ora 20:00, la Cinema Studio este proiectat un alt titlu din competiția de lungmetraj, Ziua ciorilor / Le jour des corneilles, în regia lui Jean-Christophe Dessaint, în care un copil trăieşte izolat alături de tatăl său, dar viaţa lui se schimbă când o cunoaşte pe Manon.

Competiţia de videoclip & advertising se dezlănţuie în Club Control începând cu ora 21:00, la Animusic Night, iar distracţia continuă după proiecţie cu un concert Toulouse Lautrec. 

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Exploreaza subiecte similare:

Pinocchio, Kirikou et la sorciere, Kirikou et les bêtes sauvages, Azur et Asmar, Princes et princesses, Luiz Bolognesi

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 5 noiembrie 2013 19:47
Probabil unele filme vom avea ocazia sa le vedem si cu alte evenimente.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells