Anca Damian, premiul de regie la Festivalul de la Varșovia

de Gloria Sauciuc în 21 Oct 2018
Regizoarea a primit premiul pentru filmul Moon Hotel Kabul, scris împreună cu Lia Bugnar, cu Florin Piersic jr. protagonist

Anca Damian a obținut Premiul pentru regie la cea de-a 34-a ediție a Festivalului de Film de la Varșovia, pentru filmul Moon Hotel Kabul, în cadrul galei de premiere ce a avut loc în capitala Poloniei, sâmbătă seara. Co-producție România-Franța, pelicula are un scenariu scris de Anca Damian și Lia Bugnar și îl are în rolul principal pe Florin Piersic Jr.

Povestea este a jurnalistului Ivan Semciuc (Florin Piersic Jr.), un bărbat carismatic dar cinic și lipsit de compasiune. O întâlnire aparent insignifiantă cu o traducătoare (Ofelia Popii) într-o cameră de hotel din Kabul va da naștere la o schimbare cu totul neașteptată în stilul său de viață. După ce Ivan se întoarce la București, Ioana, traducătoarea cu care a avut o aventură, este găsită decedată, cu venele tăiate. Ivan începe să trăiască absența prezentă a Ioanei, care începe să fie mai pregnantă moartă decât vie.

În acest an, Festivalul a inclus, pe lângă Moon Hotel Kabul, în regia Ancăi Damian (în cadrul secţiunii „International Competition”), şi drama Să nu ucizi/Thou shalt no kill, în regia lui Cătălin Rotaru și a lui Gabi Virginia Şargă, în cadrul secţiunii dedicate debutanților în lungmetraj, „1-2 Competition”. O altă prezenţă românească, în componența juriului de scurtmetraje, a fost Andrei Huţuleac, câştigătorul concursului de scurtmetraje al ediţiei din 2017 a Festivalului, cu filmul Offstage.

Marele premiu al Festivalului de la Varșovia a mers ediția aceasta către filmul albanez The Delegation, regia Bujar Alimani. Marele premiu al juriului a mers către actrița Martina Apostolova, pentru filmul Irina, în regia bulgăroaicei Nadejda Koseva. În secțiunea debutanților în lungmetraj, marele premiu a mers către Her Job, regia Nikos Labôt, o coproducție Grecia/Franța/Serbia.

Copyright foto Silviu Ghetie/filmări Moon Hotel Kabul

Exploreaza subiecte similare:

Anca Damian, Lia Bugnar, Ofelia Popii, Moon Hotel Kabul , Să nu ucizi, Andrei Huțuleac, Florin Piersic Jr.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 21 octombrie 2018 16:20
Ne bucuram iata, de un nou succes international, si acesta vine din partea regizoarei romance, Anca Damian, la Festivalul de la Varșovia, pentru filmul "Moon Hotel Kabul", in care joaca si actorul nostru Florin Piersic jr.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells