„Ana, mon amour”, despre imposibilitatea reală de a construi în mod corespunzător o relație, din 3 martie

de Cinemagia în 23 Feb 2017
„Ana, mon amour” îi aduce pe Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu în premieră pe marile ecrane, din 3 martie

După ce a câştigat „Ursul de Aur” cu filmul „Poziţia copilului”, regizorul Călin Peter Netzer revine pe marile ecrane cu un nou proiect ce explorează dinamica celor mai importante relaţii din viaţa unui om. „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu.

Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat. Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, fortându-se până la limită în încercarea de a o salva.

Declaraţia regizorului Călin Peter Netzer:

„Ana, mon amour” este o poveste despre încercarea unui om de a afla cum ceea ce nu a văzut, ceea ce nu a spus, chiar și  ceea ce nu a gândit i-a format viața.

„Cred că este important să înțelegeți de ce ați rămas cu Ana.” Ii spune analistul lui Toma în timpul unei ședințe de terapie.

Filmul nu explorează erodarea relației lui Toma cu Ana, ci mai degrabă relevă imposibilitatea reală de a construi în mod corespunzător o relație. Iubiții se comportă ca și vasele comunicante din domeniul fizicii; ei curg unul în altul cu propriile lor nevoi neîmplinite. Personajele sunt prinse profund în ceea ce psihanaliza numește transfer: redirecționarea sentimentelor și dorințelor existente către un obiect nou.

Adevărul întotdeauna găsește o cale de a supraviețui negării lui.

Călin Peter Netzer s-a născut în 1975 în Petrosani, România. În 1983 a imigrat în Germania împreună cu părinții săi, iar în 1994 s-a întors în Romania unde a urmat cursurile Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Primele sale filme de scurt și lungmetraj, ambele intitulate “Maria”, au fost selectate la festivaluri prestigioase și au câștigat premii la Locarno (Grand Prize of the Jury și Silver Leopards pentru actori). Lung metrajul a fost nominalizat pentru EFA Awards în 2003. Cel de-al doilea lung metraj, “Medalia de onoare” (2009), a fost selectat în peste 30 de festivaluri, a câștigat premiul Silver Alexander la Thessaloniki și alte premii la festivalurile de la Turin, Miami, Durres, Los Angeles și Zagreb. “Pozitia Copilului” (2013), e cel de-al treilea film de lung metraj al său a primit Ursul de Aur la Berlinale, fiind singurul film românesc care a primit vreodată acest premiu. Cu filmul “Ana, mon amour” (2017), Călin se întoarce în selecția oficială a Festivalului Internațional de la Berlin.

Mircea Postelnicu (Toma), s-a născut în 1987, și a absolvit sectia actorie din cadrul Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie „I, L. Caragiale” în 2010. În 2012 a primit diploma de master în Arta Actorului. A interpretat numeroase roluri în piese de teatru precum: Biloxi Blues - regia Iarina Demian și One nite stand - regia Dan Vasile și, Revanşa - regia Vlad Cristache și Cum vă place - regia Vlad Cristache. A a avut un rol în spectacolul TV „Distractis“ și în lung metrajul lui Constantin Popescu „Portretul luptătorului la tinerețe“. Face parte din asociația T.E.T Alexandria, alături de care organizează festivalul de teatru pentru tineri Ideo Ideis.

Diana Cavallioti (Ana) s-a născut în 1986, a studiat la liceul Dinu Lipatti și apoi la secția actorie din cadrul UNATC între 2004-2008. E cunoscută publicului pentru rolul din „Amintiri din epoca de Aur-2“ și totodată pentru rolurile din serialele „Cu un pas inainte” și „O săptămână nebună“. Diana a interpretat deasemenea numeroase roluri în piese de teatru și a fost nominalizată în 2010 la Trofeul Gopo pentru rol secundar femin cu personajul Ana din „Întâlniri încrucişate” şi la  Trofeul „Tânăra Speranţă”.

Despre casa de producție

Parada Film a fost fondată în 2010 de către Călin Peter Netzer, Ada Solomon și Claudiu Mitcu. Iniţial a fost o casă de distribuție și a exploatat în Romania filme naționale și internaționale, printre care și documentare foarte apreciate: "PINA", regizat de Wim Wender.

Activitatea de producție de film a companiei a început cu documentatul „Noi Doi” regizat de Claudiu Mitcu, primul documentar românesc care abordează subiectul LGBT și scurt metrajul lui Daniel Sandu „Numărătoarea Manuală” (câstigator la Leyden IFS, selectat în festivalurile Sarajevo, Cambridge, Montpellier's Festival du Film Mediterraneen, Bristol Encounters).

Parada Film este producătorul și distribuitorul filmului „Poziția copilului”, regizat de Călin Netzer, peliculă care a câstigat premiul „Ursul de Aur” la Berlin în 2013. Pelicula a fost distribuită în peste 30 de teritorii, printre care Franta, Germania, America de Sud și Israel.

Parada film a coprodus filmele „Banat” (2015) regizat de Adriano Valerio, care a avut premiera în cadrul sectiunii Settimana Internazionale della Critica a Festivalului Internațional de la Veneția și „Album” (2016), debutul lui Mehmet Can Mertoglu, care a primit premiul France 4 Visionary în cadrul Semaine de la Critique Cannes Film Festival. Cea mai recentă producție a companiei Parada Film este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer: „Ana, mon amour”, care a câștigat Ursul de Argint pentru „Contribuție artistică” la Berlinale 2017.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Ana mon amour, Calin Peter Netzer, Poziţia copilului, Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells