Ad Astra, o călătorie în spațiu de salvare a omenirii și a sinelui

de Gloria Sauciuc în 20 Sep 2019
Brad Pitt oferă cu acest personaj o fereastră deschisă chiar spre sufletul său

În Ad Astra, Brad Pitt joacă rolul unui astronaut care cutreieră galaxia în căutarea tatălui său dispărut. Personajul lui Brad Pitt nu este Captain Kirk, nici Obi Wan. Este astronautul cu date perfecte pentru o misiune de recuperare, arătând calm în situaţie de tensiune maximă, dar și bărbatul trecut de patruzeci de ani obosit de moștenirea tatălui său - eroul care a facut posibilă colonizarea altor planete.

Ad Astra este plasat într-un viitor - destul de similar cu prezentul - în care călătoriile spaţiale sunt posibile, arătând ca nişte zboruri de avion - e drept, doar până pe Lună sau pe Marte, iar omenirea se confruntă cu exact aceleaşi probleme ca în prezent. Reprezentarea spațiului e similară stilistic celei pe care o vedeam în filmul Gravity.

Deşi miza filmului este salvarea omenirii, Ad Astra e mai degrabă un film psihologic, reflexiv

Filmul reușește să aibă și acțiune, dar să fie și intim si visceral. Este surprins personajul lui Brad Pitt punându-și casca, răsuflând greu, sau cu privirea goală atunci când i se cere să fie gata să își „elimine” propriul tată, meditând asupra deciziei dar și asupra propriei vieți.

Amatorii de SF vor găsi şi subgenul călătoriilor spaţiale, şi subgenul „monştri pe nava spaţială” în maniera lui Alien, şi lupte cu colonişti ostili ca în Războiul Stelelor, şi momente tensionate în care nu mai ştii ca spectator dacă astronautul va mai putea reintra în nava mamă.

Toate acestea fac filmul să fie nu doar o reflecţie filosofică în interiorul căştii unui astronaut: personajul este unul de acţiune şi se poartă ca atare, duce lupte inclusiv fizice și trage cu arma laser, dar în imponderabilitate. Ritmul acțiunii împrumută, totuși, din cadența reflecțiilor despre viață pe care le face personajul.

Peste toate acestea rămâne privirea îndurerată a astronautului, vulnerabilitatea izvorâtă din eșecul relațiilor cu tatăl, cu soția. Nu l-am văzut niciodată pe Brad Pitt atât de gol de orice armură ca acum: el și personajul său pare că s-au îngemănat. Brad Pitt nu își mai disimulează suferința (din viața reală) pentru rol. Ne oferă cu acest personaj o fereastră deschisă chiar spre sufletul său.

Deşi miza filmului este salvarea omenirii, Ad Astra e mai degrabă un film psihologic. Protagonistul îşi va depăşi propria dramă biografică, iar pe drum va salva lumea.

Exploreaza subiecte similare:

Ad Astra, Brad Pitt, Gravity

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells