Actori deveniţi regizori

de Ştefan Dobroiu în 28 Oct 2012
Actori deveniţi regizori

Istoria filmului este punctată din când în când de actori care, după ce au cunoscut succesul în unele dintre cele mai apreciate sau populare producţii ale vremii lor, au făcut trecerea în spatele camerei de luat vederi. Exemple notorii sunt Charlie Chaplin, Laurence Olivier, Clint Eastwood, Mel Gibson, Kevin Costner. Cu ajutorul celor de la revista Rolling Stone, iată câteva nume ale cinema-ului actual care au toate şansele să continue seria de regizori de succes ieşiţi din rândurile actorilor.

Primul nume venit pe limbă este Ben Affleck. Am mai spus-o şi o spunem din nou, ne aşteptăm ca Argo să fie una dintre cele mai plăcute surprize ale acestei toamne (apare pe 9 noiembrie), producţia de epocă având în acelaşi timp şanse mari la Oscarurile de la anul. Ben Affleck nu doar regizează, ci şi joacă rolul principal în filmul inspirat de una dintre cele mai celebre misiuni de "extragere" realizate vreodată de CIA. Când în 1979 ambasada SUA din Teheran este atacată de revoluţionarii iranieni, câţiva angajaţi ai ambasadei reuşesc să se ascundă. O echipă de urgenţă a CIA va încerca să-i scoată din ţară cu ajutorul Hollywood-ului, prefăcându-se că prospectează în Iran pentru realizarea unui film SF, Argo. Lăudat şi răs-lăudat pentru Argo, care a ocupat locul întâi în box office-ul american în acest weekend, Affleck are în pregătire ecranizarea romanului The Stand a lui Stephen King, dar şi Tell No One, un remake după Ne le dis à personne, excelentul thriller francez regizat de un alt actor cu veleităţi de regizor, Guillaume Canet.

Legat de Argo este şi George Clooney, aici cu funcţie de producător. Cine s-ar fi gândit că şarmantul doctor din serialul Spitalul de urgenţă va ajunge atât de departe, mai ales după ce cariera sa cinematografică a fost cât pe ce să rămână îngropată după ultra-flopul Batman & Robin? După ce a jucat în câteva dintre filme foarte populare ale ultimilor ani, actorul şi-a făcut un nume şi ca regizor, cel mai recent titlu al său fiind oarecarele The Ides of March. În prezent pregăteşte The Boys from Belmont, un action despre şapte hoţi care se reunesc la trei decenii după ce au eşuat într-o spargere de zile mari.

Sean Penn este fără îndoială unul dintre cei mai apreciaţi actori ai generaţiei sale şi a impresionat deja de două ori Academia americană de film, cu Mystic River şi Milk. Poate nu ştiai, dar a debutat în regie acum mai bine de două decenii, cu The Indian Runner. Cea mai apreciată operă a sa de până acum este sensibilul Into the Wild, din 2007, dar pauza de cinci ani de regie nu înseamnă că Penn şi-a luat gândul de la importanta poziţie în crearea unui film. Proiectul său Crazy for the Storm a intrat în preproducţie, avându-se în vedere filmări în această iarnă. Povestea este în măsură să te impresioneze: un puşti de 11 ani supravieţuieşte prăbuşirii unui avion şi trebuie să facă tot ce-i stă în puteri pentru a rezista frigului crunt de pe vârful de munte unde a ajuns. Penn mai pregăteşte şi The Comedian, cu Robert De Niro în rolul unui comic la sfârşitul carierei.

Ben Stiller este regizorul uneia dintre cele mai bune comedii satiră din ultimii ani, Tropic Thunder. Chiar dacă popularitatea sa ca actor este mai mare, Stiller şi-a încercat puterile cu regia încă din 1994, când semna Reality Bites. Din zorii carierei sale ca regizor mai cunoscut este The Cable Guy, cu inconfundabilul Jim Carrey în rolul principal. În acest moment se află în postproducţie cu The Secret Life of Walter Mitty, cel mai ambiţios proiect din cariera sa, pe care îl produce şi regizează, rezervându-şi în acelaşi timp şi rolul titular. Aşteptat pe ecrane la anul în decembrie, filmul spune povestea lui Walter, timidul editor foto al unei reviste, pornit în aventura vieţii sale când negativul unei imagini foarte importante nu mai este de găsit.

Să nu le pierdem din vedere pe regizoare. Da, Angelina Jolie a debutat în regie cu nu foarte lăudatul In The Land of Blood and Honey şi nu se ştie niciodată ce ne-ar mai putea rezerva din acest punct de vedere. Sarah Polley a semnat în 2007 Away From Her, care i-a adus apreciatei Julie Christie o nominalizare la premiile Oscar. Acum pregăteşte thrillerul Alias Grace, despre o imigrantă irlandeză din 1843, închisă pentru uciderea angajatorului ei. De remarcat este şi Lena Dunham, transformată într-o celebritate de Tiny Furniture, un film din 2010 realizat cu doar 25.000 de dolari. Dunham a impresionat atât de mult, încât postul HBO i-a oferit şansa unui serial, Girls, al cărui sezon secund urmează să fie difuzat de canalul TV de la începutul lui 2013.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 29 octombrie 2012 10:55
Nu am vazut Argo inca insa, Gone Baby Gone si The Town mi-ua placut foarte multe. E clar, Ben Affleck are viitor ca si regizor.
Cred ca merita mentionat si Clint Eastwood, a regizat si el cateva filme.

CalTurbat pe 29 octombrie 2012 11:02
Dupa parerea mea e ca Clint Eastwood este un actor de mare calibru, un regizor bunicel, are cateva filme noi bune ca exemplu J.Edgar, Gran Torino, aceste 2 filme mi-au placut f. mult si le apreciez :)
Ben Affleck de asemenea este un actor bun, regizor in devenire, ii trebuie putin mai multa incredere din partea publicului, are idei bune, sa speram ca va primi o nominalizare pentru Argo.

alex_il_fenomeno pe 21 noiembrie 2012 19:58
dintre cei din noul val, cred ca Affleck promite cel mai mult.
Tyybi1 pe 2 mai 2016 21:25
Un articol foarte interesant!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells