Actori care susţin preşedinţi controversaţi

de Gloria Sauciuc în 7 Mar 2013
Sean Penn, actorul cu două premii Oscar pentru rol principal (Mystic River, Milk) l-a susţinut public pe dictatorul Hugo Chavez, considerându-l un "model democratic"...

Sean Penn, actorul cu două premii Oscar pentru rol principal (Mystic River, Milk) şi regizorul Oliver Stone au ales să onoreze memoria preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care a decedat la începutul săptămânii, în vârsta de 58 de ani. "Am pierdut un prieten pe care am avut şansa să îl cunoaştem", a declarat Penn, citat de mai multe publicaţii, printre care BBC, şi continuând: "oamenii săraci din întreaga lume au pierdut, din păcate, un campion al drepturilor lor". Penn l-a susţinut public pe Chavez, considerându-l un "model democratic", după ce în 2010 declara că aceia care îl consideră un dictator "trebuie închişi". Sean Penn va putea fi văzut pe marele ecrane româneşti din 15 martie, în This Must Be the Place.

Pe de altă parte, Oliver Stone, al cărui documentar - South of the Border - a celebrat împlinirea a 14 ani de guvernare Chavez, l-a lăudat ca fiind un "erou". Apoi au păşit împreună pe covorul roşu, odată cu premiera, în 2009, a filmului, la Festivalul de la Veneţia.

Moartea lui Chavez a fost făcută publică marţi de către vicepreşedintele Venezuelei. Boala de care suferea l-a împiedicat pe fostul preşedinte să depună jurământul pentru cel de-al patrulea său mandat. Excentricul preşedinte a curtat de-a lungul vieţii lumea Hollywoodului. Actorul de culoare Danny Glover, cunoscut pentru rolul său alături de Mel Gibson în Lethal Weapon, a participat în Venezuela la celebrarea victoriei politice din 2012 a lui Hugo Chavez. Înainte de asta, Glover primise în 2007 18 milioane de dolari din partea congresului venezuelean, pentru a face un film despre o revoltă a sclavilor din Haiti.

Totuşi, organizaţiile pentru drepturile omului au altă părere: mandatul lui Chavez (1999-2013) pare să fi fost caracterizat de un dispreţ evident pentru drepturile omului şi de o concentrare îngrijorătoare a puterii în stat, aşa cum afirmă "Human Rights Watch". Deşi constituţia din 1999 prevedea drepturi multiple pentru cetăţenii Venezuelei, după o tentativă de lovitură de stat în 2002, regimul lui Chavez a devenit unul dictatorial, anulând independenţa curţii de justiţie şi blocând astfel drepturile mass-media locale, a apărătorilor drepturilor omului şi a cetăţenilor de rând în a-şi exercita drepturile politice.

Pe de altă parte, Gérard Depardieu l-a apărat pe Vladimir Putin. Românii îl pot vedea pe legendarul actor din 15 martie în filmul Condamnat la viaţă.

Atunci când a intrat într-un conflict cu guvernul francez din cauza unor acuzaţii de evaziune fiscală, mass-media s-a amuzat punându-l în rolul lui Obelix din seria de filme în care joacă, galezul gras şi neobişnuit de forţos care se încăpăţânează să se pună cu romanii. Însă actorul francez a părăsit meleagurile galilor pentru a deveni, dintr-o dată, cetăţean rus. "Dezertarea" lui Depardieu către Rusia i-a amuzat pe unii, şi i-a înfuriat pe alţii dintre compatrioţii săi.

Cum tatăl lui Depardieu a fost comunist, actorul a lăudat Rusia, urmaşa Uniunii Sovietice, numind-o o "mare democraţie", lucru discutabil având în vedere întreaga istorie a ţării. Publicul l-a văzut pe Depardieu apărându-l pe Vladimir Putin şi etalându-şi cu mândrie noul său paşaport rus. Depardieu, posesorul unei averi de 200 de milioane de dolari, s-a îndreptat întâi către Belgia în fuga de fiscul francez, ajungând în cele din urmă în braţele guvernului rus. Depardieu declară că admiră Rusia pentru istoria pe care o are şi pentru marii artişti pe care i-a dat. Şi totuşi, afecţiunea controversată a lui Depardieu pentru Putin sau Rusia nu se opreşte aici.

Actorul se numără printre suporterii lui Ramzan Kadyrov, preşedintele autocratic al republicii federative a Ceceniei, omul care a mai invitat şi alte staruri precum Jean-Claude Van Damme şi Hilary Swank la petrecerile sale, doar pentru a-şi flata orgoliul personal. Pe lângă asta, Depardieu a cântat într-un duet "Nebo Molchit" cu frumoasa Gulnara Karimova, sau "Googoosha", fiica preşedintelui uzbek Islam Karimov. Acesta şi cu întregul său regim politic sunt acuzaţi de violarea drepturilor omului, de agresarea atât a jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturi civile cât şi a opoziţiei musulmane, sub pretextul luptei cu terorismul. Mai mult, însuşi ONU a catalogat tortura în Uzbekistan drept "sistematică". Un fost ambasador britanic a relatat cum dizidenţii sunt puşi de vii în apă clocotită, printre alte metode de tortură. În 2005, câteva sute de protestatari au fost omorâţi în ceea ce a căpătat numele de "masacrul din Andijan", o execuţie în masă. Reporters Without Borders l-a numit pe Islam Karimov drept unul dintre "Agresorii libertăţii presei", susţinând că "stabileşte mereu noi recorduri de represiune şi de paranoia".

Vladimir Putin, pe de altă parte, este un fost ofiţer KGB şi şef al urmaşei poliţiei politice sovietice, FSB. În 2000, Putin şi-a învins contracandidaţii în alegerile prezidenţiale încă din primul tur. Putin a fost reales în 2004 cu 71% din voturi, iar aliaţii săi politici au câştigat alegerile legislative, observatorii internaţionali şi naţionali remarcând, însă, numeroase nereguli. Observatorii internaţionali au fost şi mai alarmaţi de măsurile prezidenţiale de creştere a controlului asupra parlamentului, societăţii civile şi a conducătorilor de la nivelul regional. Procurorul spaniol Jose Gonzales a numit Rusia "un stat aproape mafiot"...

Benicio Del Toro, premiat la Cannes în 2008 pentru portretizarea lui "Che" Guevara în dipticul de peste patru ore (alcătuit din Che: Argentinianul şi Che: Guerrilla) a dedicat râvnitul premiu liderului cubanez. Totodată, critica internaţională a observat că Steven Soderbergh, regizorul, l-a portretizat pe cubanez de parcă acesta ar fi fost eroul său personal... Contrar imaginii de revoluţionar romantic cu care a rămas Guevara în mintea multora, a fost considerat de unii mai stalinist decât Fidel Castro, un asasin plin de cruzime. În mesajul său („Mesaj popoarelor lumii"), ce a fost citit la reuniunea tricontinentală (Asia, Africa, America Latină) din Cuba, Guevara a decretat "ura ca luptă de clasă: ura neabătută faţă de duşman; asta va împinge omul dincolo de limitele lui naturale, transformându-l într-o maşină de ucis cu sânge rece, una eficientă, violentă şi inteligentă!"...

Exploreaza subiecte similare:

Sean Penn, Oliver Stone, Danny Glover, South of the Border, Gérard Depardieu, Jean-Claude Van Damme, Hilary Swank, Benicio del Toro, Steven Soderbergh, Che: Part One, Che: Guerrilla, A Farewell to Fools, This Must Be the Place

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sikandar pe 7 martie 2013 11:30
nu-l știam pe Penn atât de rupt
Barbaru pe 7 martie 2013 15:06
dar tu stii ce a facut Chavez pentru tara lui ?? stii ca a dat afara toate corporatiile care mulgeau ??
sebybog pe 7 martie 2013 20:05
Le-a dat afara si ...? S-au inecat toti in bunastare? Ce avere avea bietul erou? Doar 2 miliarde .
Sikandar pe 7 martie 2013 11:31
se poate indica și o sursă cu declarațiile lui?
Gloria pe 7 martie 2013 11:48
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-21683426, http://www.huffingtonpost.com/2012/12/13/sean-penn-supports-hugo-chavez-vigil-inspiration_n_2293072.html, http://www.reuters.com/article/2012/08/06/entertainment-us-venezuela-election-penn-idUSBRE87503H20120806
StevieGG08 pe 7 martie 2013 15:26
Tare contradictoriu mai e si Depardieu asta. Sustine ca e un admirator al fostei Uniuni Sovietice insa fuge din Franta socialista a lui Hollande din cauza taxelor exagerate intr-o Rusie plutocrata si corupta.
Han_Solo pe 8 martie 2013 08:40
BIne punctat. Sti cum este, toti sunt idealisti pana vine vorba de buzunarul lor.
cosmin742000 pe 7 martie 2013 15:28
Un om care da banii poporului lui , care face tot posibilul sa fie bine poporului lui , e considerat dictator , in timp ce altii care numesc dictatoriipeste tot , pentru ca apoi , tot ei sa ii schimbe cu alti dictatori chipurile in numele democratiei , se considera democratii.Mi-e scarba de atata ipocrizie.Tare sunt curios de ce e considerat Chaves dictator , pentru cafost ales prin vot liber,? pt ca a fost iubit de poporul lui , sau pt ca nu l-au interesat parghiile economice si a dat toti banii din petrol poporului. Sa vedeti ce repede o sa se aleaga praful de Venezuela acum , mult mai repede decat s-a ales de noi (noi avand o 2 tipuri de dictator pana acum , in momentul de fata fiind condusi de cea mai scarbavnica creatura)mai ales daca isi baga americanii coada .
Bayard pe 7 martie 2013 16:24
Oh, dar de cand este el conducator ce s-a intamplat cu opozitia?? cand ai 4 mandate consecutive nu se poate spune ca e democratie. Cand toate firmele sunt nationalizate si dispare concurenta, nu prea mai e democratie
cosmin742000 pe 11 martie 2013 23:58
Cat de prost sa fii sa zici antiamerican=comunist . Cat ? Cat ?
MikkaelWolfganger pe 7 martie 2013 16:13
Corneliu Vadim Tudor mai avea discursuri pline de patos ca cel de deasupra mea.Sympathy for the devil.
zeno.marin pe 7 martie 2013 17:22
Ma asteptam sa se discute ceva mai mult despre actori si nu despre Hugo Chavez si politica sa marxista imbibata cu petrol (ravnit de toti)... Uite mai sunt si alti actori cu simpatii politice cel putin indoielnice. Sa luam celebrul caz al lui Chaplin, ale carui vederi de stanga i-au adus chiar exilul. Despre Yves Montand, ce sa mai spun...
MikkaelWolfganger pe 7 martie 2013 17:39
You spoil all the fun!!!
zeno.marin pe 7 martie 2013 20:53
Salut Mikkael, Ce sa fac, stric si eu bucuria celorlalti, probabil dintr-un sadism inovensiv si (aproape) involuntar, dar devenit obisnuinta... :-D. Probabil ca motivatia subconsitenta e ca in mintea mea lucrurile constructive sunt mai putin amuzante... "Ich bin ein Spielverderber". Numai bine, Zeno
Iulian. pe 7 martie 2013 17:28
Actorii rebeli,controversati si ei parca nu isi gasesc modele decat in persoane asemenea lor..in rest,degradarea umana este omniprezenta.
zeno.marin pe 7 martie 2013 21:00
Interesant de amintit cativa actori ajunsi... politicieni. Trecem rapid peste raposatul Sergiu Nicolaescu si ajungem la The Gubbernator of California, apoi - fulminant - la nimeni altul decat presedintele Ronald Reagan (fost actor, guvernator si... sef de Klu Klux Klan). In rest doar politicieni care sunt de fapt... actori.
Han_Solo pe 8 martie 2013 08:49
HAHA, bine punctat cu Reagan. Sa nu uitam ca a fost un presedinte "nebun" care nu a prea tolerat fitzele rusilor.
Gebeleizis pe 8 martie 2013 01:04
Și care e problema? Numaidecât toată lumea trebuie să pupe în fund SUA, Israelul si FMI? Trăim în dictatură? Nu avem voie la libera opinie?
Han_Solo pe 8 martie 2013 08:48
Culmea voi astia anti Israel-SUA, va place sa-i denigrati pe net insa daca va taie cineva netu si va interzice sa mai faceti asta, sa vedeti cum brusc nu va mai place dictatura. Asta e romanu, uita repede 50 de ani de dictatura comunista.
monicarusu25 pe 8 martie 2013 09:17
chavez a facut si bine, dar si rau.
MikkaelWolfganger pe 8 martie 2013 19:14
Uitati aici parere echilibrata!Watch and learn :P
alex_il_fenomeno pe 27 martie 2013 12:23
Ca orice om, cred ca a avut defectele lui... Dar nu inseamna ca nu i-a vrut tot binele tarii sale.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells