A Farewell to Fools

(2013)

Condamnat la viață

Poster A Farewell to Fools Postere A Farewell to Fools

Sinopsis A Farewell to Fools

Mai mult
Convicted to live

Ipu este un soldat francez rămas într-un sat din Transilvania după ce o rană gravă din primul război mondial i-a afectat memoria. Un soldat german este găsit mort la marginea satului de către un băiat de 11 ani. Întrucât nu se știe cine este vinovatul, iar ofițerii germani amenință că vor executa câțiva dintre fruntașii satului dacă nimeni nu se va preda, elita încearcă să-l convingă pe Ipu, "nebunul satului", să-și asume vina în schimbul promisiunii unei înmormântări…

citeşte
A contribuit la sinopsis-ul filmului: Mesaros
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 5.4

Caseta tehnică

AKA

  • The Death of Ipu
  • Ipu: Convicted to Live

Produs de

Family Film Production

Tip Ecran

normal

Distribuit in Romania de

Family Film , General Distribution

Site oficial

A Farewell to Fools

Box office A Farewell to Fools

Weekend premieră (11.03.2013)
  • Loc 9
  • Spectatori 3.246
  • Încasări (RON) 41.142,00
Total
  • Spectatori 7.360
  • Încasări (RON) 93.831,00
  • Încasări (USD) 27.626,43

Părerea criticului

Gloria pe 17 Martie 2013 10:30
Elementele care apropie şi cele care despart filmul lui Sergiu Nicolaescu din 1971 şi pe cel aflat acum în premieră, cu Gérard Depardieu protagonist
ATENTIE: Acest material contine SPOILERE!

Condamnat la viaţă/A Farewell to Fools (2013), cu Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu în rolurile principale este o nouă ecranizare a nuvelei "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici.

Sergiu Nicolaescu a fost primul care o transpunea pe marele ecran, în 1971, sub numele Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, cu Amza Pellea în rol principal. Ciemagia a văzut ambele filme şi vă prezintă elementele care apropie şi pe cele care despart cele două filme.
Finalul din "Condamnat la viaţă" vs. actul reparatoriu din "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte"
Nuvela lui Titus Popovici, după care s-a făcut ecranizarea, are un final deschis, în care Ipu nu moare.
În Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte se sugerează, la final, că Ipu a fost împuşcat. Nicolaescu… citeşte

4 2
Dacianus pe 17 martie 2013 17:15
OK, comentariul cinefilic e bun, dar tu nu ai habar de istorie, asa ca nu ar trebui sa te bagi in analize de genul asta. Nemtii nu sunt "umanizati". Ei chiar asa se comportau in Romania, pentru ca eram aliati. Degeaba faci insiruirea aia de state cucerite. Noi nu ne incadram nicicum printre ele. A fost o scurta perioada dupa intoarcerea armelor cand ar fi putut fi aplicate aceleasi procedee, dar in filmul asta armata romana nu e inca in conflict cu cea germana si in general nu prea e romana, atata timp cat ofiterul are un nume evreiesc(!?!) si steagul pe care il intind peste Ipu nu e nici romanesc, nici unguresc (cum ar fi fost in Translivania de Nord ocupata momentan). Nu am vazut filmul lui Nicolaescu inca, dar in asta e clar ca realitatile istorice nu se pupa cu schimbarile bruste-surpriza din film, si de aceea s-a ales ca actiunea sa se petreaca intr-un loc nespecificat din centrul Europei, cu multe lucruri ce amintesc de Transailvania, dar unde Transilvania nu a fost numita decat de vocea prea entuziasmata a celui ce a facut voice-ul trailer-ului, si care mai mult ca sigur ca nu a vazut filmul.
Nekkyosha pe 18 martie 2013 21:34
Gloria draga, in primul rand, la inceputul unei astfel de cronici se mentioneaza prezenta spoilerelor. Filmul lui Nicolaescu, desi e si el o satira, e mult mai sobru si mai grav. Dreyer a regizat o nazbatie in genul Nuntii mute, in care unul din momentele de mare emotie ale ambelor scenarii - schimbul de replici cu "Da-l incolo de tar" - e nu numai ratat, dar si proiectat in grotesc de evenimentele recente din viata lui Depardieu. Altfel, copilul e mult mai cerebral la Dreyer. La Nicolaescu (vorba vine, de fapt la Popovici), copilul nu indeplinea niciun fel de destin al lui Ipu. (Interpretarea ta e, iarta-ma ca ti-o spun, fantasmagorica, asemanatoare cu a unuia care imi spunea ca el a inteles ca Ipu radea "diabolic" in final pentru ca el fusese faptasul si scapase nepedepsit, ba ii mai pacalise si pe sefii comunitatii.) Ipu plangea pentru miracolul salvarii nesperate, iar cand aude denunatura armei se intoarce si nu intelege ce s-a intamplat, dar e nevatamat si ii curge o lacrima. Gestul pe care copilul il face, atunci cand introduce un singur glont in incarcator, sugereaza in mod explicit sinuciderea lui, coplesit de lasitatea si de nemernicia adultilor, pe care ii condamna la moarte. Gestul lui il reia pe cel al "comandantului", care nu se poate preda inamicului. La Dreyer, acest gest din timpul jocului de-a soldatii este reluat in timpul filmului, detonat/dezamorsat astfel si eliminat dintre solutiile de utilizat ca deznodamant. De fapt, unul dintre meritele variantei lui Dreyer este modificarea finalului. In orice caz, valoarea filmului lui Nicolaescu nu e afectata in niciun fel de "primul remeic din cinematografia romana". Germanii sunt umanizati in ambele filme (nu ucid pe nimeni, nu razbuna gestul partizanilor, se ataseaza de Ipu, in general se comporta ca in timp de pace, cu exceptia amenintarii brutale a personajului lui Nicolaescu, tradusa de interpret "Va impusc pe toti!"), dar la Dreyer sunt si ei caricaturizati, ca si cei localnicii.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
CmrsCristina pe 02 Octombrie 2011 12:16
Abia astept sa vad filmul, se filmeaza in Sighisoara. Cred ca va fi foarte interesant.
6 0
Mesaros pe 11 ianuarie 2012 11:07
la fel !!
KarGo pe 28 februarie 2013 19:13
defapt acest film este un remake al filmului "Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" :)
Dacianus pe 02 Martie 2013 08:01
Inca nu am vazut filmul dar e clar ca premisa lui e total gresita. Titus Popovici, care era un scriitor comunist, incerca sa starneasca ura fata de nazisti inventand chestii. Niciodata germanii nu ar fi putut aplica in Romania tacticile pe care le aplicau in tarile cucerite cand pierdeau un soldat, pentru simplul fapt ca Romania era un stat aliat. Era in jurisdictia statului roman orice incalcare a legii petrecuta pe teritoriul sau. Am sa merg la film, dar neconcordanta asta istorica e iritanta si il trimite in domeniul fantasy, cu lumi paralelo-alternative.
3 1
sanzii pe 4 martie 2013 19:32
romania a intors armele, daca nuti amintesti:)
Dacianus pe 18 martie 2013 22:11
Vorbeam despre film si istorie, daca incepeti si aici cu Basescu, eu o sa fac urat. :D Nu poti sa compari doua perioade istorice si sa le echivalezi protagonistii. Romanii erau altfel atunci, in primul rand. Nu numai germanii. Insa sa iti dau un exemplu despre cavalerismul si moda onoarei din epoca : chiar dupa intoarcerea armelor, armata germana in retragere platea bunicii mele mancarea pe care au fost nevoiti sa o rechizitioneze, pe cand noii "aliati" rusi i-au spart toate sticlele din casa, probabil in cautare de alcool sau ceva, pentru ca nimeni nu a stat pe loc sa vada ce le trebuia, de teama sa nu fie violate. Din acelasi spirit de camaraderie dezvoltat in ani facea parte si incapatanarea/chiar disperarea germanilor, de a nu se preda rusilor in Romania, ci doar armatei romane.
legolas05 pe 19 Martie 2013 21:02
din cate am inteles este cel mai scump film romanesc,eu m-am mirat ca a rulat in 40 de ecrane din toata tara si a vandut doar 3000 de bilete in primul weekend,asta inseamna ca e un film destul de slab
2 0
cirstina111222 pe 12 Martie 2013 19:55
Cred ca este un film foarte bun care merita vazut !
2 0
Maryanf25 pe 11 Ianuarie 2013 20:43
Costumele si imaginea sunt impresionante. Actorii din pacate au accentual acela. Sa speram ca va iesi ceva frumos, personal sunt incantat de trailer.
2 0
PetrePaduraru pe 20 Martie 2013 17:07
azi am fost la cinema. pentru mine a fost o premiera. prima data cand sunt singur in sala. deci a rulat filmul doar pentru mine. mie nu mi-a placut deloc. m-am plictisit ingrozitor.
nu se compara cu filmul lui Nicolaescu, care poate fi considerat o capodopera daca nu ar exista unele scene. mai multe nu zic pentru ca nu sunt critic de film si nu vreau sa spun prostii. e doar o prere a unui amator care iubeste ce-a de-a saptea arta.......... va salut

2 2
stanicaliviu pe 27 Februarie 2013 16:06
Uitandu-ma la trailerul si spotul tv, filmul mi se pare chiar bun. Desi nu sunt un fan al filmelor romanesti, ma bucur sa vad ca in sfarsit am scapat de "modelul" celor de pana acum.

Astept sa fie lansat in cinema si pentru prima data o sa merg sa platesc bilet cu drag pentru un film romanesc

1 0
crinageo pe 31 martie 2013 01:44
sa vezi cum ti-ar fi drag sa platesti bilet la un film romanesc in afara granitelor! tare nu stim sa ne apreciem valorile si nici sa ne ajutam economia, cinematografia si tot restul.Indiferent de film, daca noi, acasa la noi, nu ne ducem sa platim la un film romanesc, bun sau prost....normal ca, cu bani putini se fac filme proaste! in schimb cand mai aduc un urs de aur acasa, atunci ne batem cu pumnul in piept
mihhai pe 15 Martie 2013 20:44
un film frumos, un singur lucru nu mi-a placut.. modificarea finalul care face din drama , un happy end a fost proasta!!! mult mai bun era filmul daca era lasat in varianta gandita la inceput.. Asa ca Bogdan Dreyer 1, Giuliano Doman 0
1 2
nandika pe 17 Martie 2013 13:20
waste of time
full of historical errors (they use cluj's postcommunist flag during ww2???) and lacking any of the psychological and dramatic depth of the 1972 version, this film, albeit well shot and edited, is an unneccessary re-adaptation of popovici's text. without firm direction and tight script, the only acting to be somewhat appraised, belongs to mr. harvey keitel.
1 3
blacksea_rider pe 03 Iulie 2023 20:21
Depardieu, despre filmul românesc “Condamnat la viaţă”: Să fie prezentat în forma originală. Nu-mi place să fiu dus de nas!
0 0
oana29 pe 28 Martie 2013 10:12
comedy night
sunt f fericita, azi merg sa vad filmul, sper sa-mi placa, mai ales ca e comedie.
de-abia astept!!!

0 1
nemotoujours pe 14 Martie 2013 00:43
DOAMNE AJUTA !
O VARIANTA LA CAPODOPERA LUI NICOLAESCU !
SA NE AJUTE D-ZEU SA MERITE.
SPER SA FIE UN BOOM GLOBAL.

0 1
kapecoo pe 27 Februarie 2013 23:39
Atunci i-am condamnat pe toti la moarte... regia Sergiu Nicolaescu
0 1
Nekkyosha pe 12 Ianuarie 2013 12:26
Podajdite! U vas net flaga Rassii? ;)
Sper ca daca l-au facut pe erou strain, macar sa nu fie nici ceilalti toti romani - ca doar vrem un rimeic dupa Atunci..., nu dupa O vara...
0 1
naomiy17 pe 25 August 2012 12:19
i want !!
cand o sa apara filmul la tv si pe net??? stie cineva???
0 1
sabinalin pe 10 ianuarie 2013 19:02
Pe 15 martie in cinematografe!
nemotoujours pe 14 martie 2013 00:42
MRGETI NAIBII SI VOI LA CINEMA CA NU COSTA DECAT PUTIN PESTE UN PACHET DE TIGARI ! ALTFEL DIN CE NAIBA SA MAI TRAIASCA SI ARTSTII SI SA FACA FILME BUNE NU DOAR COMERCIALE ???

Spune-ţi părerea despre A Farewell to Fools

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu A Farewell to Fools
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells