14 filme despre pandemii. Ne exorcizează fricile

de Gloria Sauciuc în 16 Mar 2020
Rezervați-vă o săptămână pentru aceste filme și rămâneți acasă!

Evenimentele recente poate ne dau spaime și insomnii, dar filmul e o cale de a experimenta frici într-un mediu sigur; așadar, aceste producții despre epidemii ar putea să ne liniștească.

A șaptea pecete (1957) - Dacă nu ați văzut capodopera lui Ingmar Bergman, acum e momentul să o vedeți - chiar dacă numai pentru a o înțelege în contextul culturii pop. Plasată în timpul Marii ciume din secolul XIV, filmul este despre un cavaler care îl întâlnește pe îngerul morții. Începe o partidă de șah pe care o joacă având ca miză însuși sufletul său.

The Last Man on Earth (1964), The Omega Man (1971), I Am Legend (2007) - romanul lui Richard Matheson din 1954 I Am Legend a inspirat trei adaptări foarte diferite. Toate au ceva în comun: o epidemie care a lichidat cea mai mare parte din omenire și supraviețuitorii care, cu excepția personajului principal, devin vampiri. Varianta cu Will Smith din 2007 a păstrat titlul dar a eliminat cam totul legat de marea turnură din carte. Filmul lui Vincent Price din 1964 păstrează cel mai bine acțiunea, dar cu bugetul minim. Sau vedeți varianta mai comercială a lui Charlton Heston din 1971.

The Andromeda Strain (1971) - Inspirat din romanul lui Michael Crichton, filmul urmărește o echipă de oameni de știință care investighează un organism infecțios căzut pe Pământ din spațiu în apropierea unui mic orăşel american. Toţi locuitorii din oraş mor imediat, cu excepţia unui bătrân şi-a unui bebeluş. Vom da un mic spoiler spunând că oamenii de știință vor reuși să salveze situația, așa că stați liniștiți. Evenimentele sunt prezentate realist, iar explicaţia este cât se poate de ştiinţifică.

Dawn of the Dead (1978/remake în 2004) - clasicul lui George A. Romero din 1978 nu este doar o satiră inteligentă la adresa consumerismului. Este de asemenea o perspectivă asupra apocalipsei zombie văzută ca o epidemie. Și dacă remake-ul semnat Zack Snyder a renunțat la latura satirică, a făcut-o accentuând elementul morbid. Ambele sunt filme de referință când vorbim de o pandemie.

Outbreak (1995) - Regizat de Wolfgang Petersen, acest disaster-movie foarte popular la vremea lui (a încasat 190 de milioane de dolari) îi are în distribuţie pe Dustin Hoffman, Rene Russo şi Morgan Freeman. Povestea urmăreşte reacţia autorităţilor americane, care introduc starea de urgenţă şi bagă în carantină un întreg oraş din California după ce o maimuţă purtătoare a virusului Ebola ajunge pe teritoriul american. În acest film nu doar virusul este personajul negativ ci și un general de armată însetat de sânge care vrea virusul pentru o armă biologică și e hotărât să oprească găsirea unui antitod.

12 Monkeys (1995)Un virus transmisibil prin aer, eliberat de o mână teroristă, aproape că a eradicat rasa umană. Din fericire, omenirea a descoperit un sistem rudimentar de a călători în timp. Astfel, un om poate călători în trecut şi poate identifica teroriştii. Un condamnat pe viaţă, jucat de Bruce Willis, este trimis în anul 1996 pentru a dezlega misterul. Imaginea omenirii care trăieşte în subteran din cauză că, în trecut (adică prezentul nostru), un virus creat în laborator face suprafaţa Terrei nelocuibilă este de-a dreptul bântuitoare. Cel care oferă partea de comic relief este personajul jucat de Brad Pitt, falsul ecoterorist.

Cabin Fever (2002) - Debutul regizoral al lui Eli Roth urmărește un grup de absolvenți de liceu care se retrag la o cabană pentru a petrece, dar se infectează de la un pădurar cu un virus care consumă carnea. Filmul a cunoscut un remake în 2016.

Seria Resident Evil (2002-2017) - Iată o franciză bazată pe seria de jocuri video creată de Capcom despre o corporație malefică. Aceasta creează un virus care transformă aproape toată umanitatea în zombies. Mila Jovovich luptă cu corporația, pe de o parte și cu acești zombies, pe de alta.

28 Days Later (2003)/28 Weeks Later (2007). În excelentul film din 2003, regizat de Danny Boyle și în sequelul semnat de Juan Carlos Fresnadillo, maimuţe de laborator infectate cu un virus scapă în libertate, iar virusul se propagă la oameni, transformând pe cei afectaţi în adevăraţi monştri însetaţi de sânge. De unul singur într-o Londră cu totul şi cu totul pustie, Jim (Cillian Murphy) va face tot posibilul să supravieţuiască şi să găsească alte persoane necontaminate...

Children of Men (2006). Anul 2027. Infertilitatea este cea mai mare ameninţare la adresa omenirii. Este vorba de o epidemie ce afectează femeile. Efectul nu este moartea, ci infertilitatea, astfel încât filmul lui Alfonso Cuarón porneşte de la o premisă cel mai puţin promiţătoare: ce-ar fi dacă toate femeile de pe Terra nu ar mai fi în stare să rămână însărcinate? Şi ce-ar fi dacă, în timp ce sfârşitul civilizaţiei se apropie cu repeziciune, o femeie rămâne totuşi gravidă? Clive Owen, Julianne Moore şi Michael Caine formează distribuția acestui film britanic.

Carriers (2009) - Patru puști gonesc prin deșert încercând să găsească drumul către plajă, iar fețele lor exprimă orice numai nu bucurie: nu este vacanța de vară. Grupul încearcă să iasă din calea dezastrului. În horror-ul Carriers, al fraților Álex și David Pastor, nimeni nu este imun în fața pandemiei ce amenință să șteargă omenirea de pe fața pământului. Determinați să eludeze virusul, Danny (Lou Taylor Pucci), fratele lui, Brian (Chris Pine), iubita acestuia, Bobby (Piper Perabo) și colega de școală a lui Danny, Kate (Emily Vancamp) caută cu disperare o zonă de posibilă siguranță. În cursul a patru zile, grupul se confruntă cu decizii morale pe care niciun om nu ar trebui forțat să le ia vreodată. Cei patru descoperă că cel mai mare inamic al lor nu este virusul care atacă omenirea ci răul din ei înșiși.

Blindness (2008) - Bazat pe romanul portughezului José Saramago, Blindness ne arată ce se poate întâmpla când o pandemie în care oamenii orbesc lovește Pământul. Un film care te implică, care te obligă să reflectezi asupra unor subiecte și situații ușor de calificat drept improbabile: apocalipsa, extincția civilizațIei, colapsul. Un film dur despre orbire în masă - echivalent al cecității morale a societății contemporane. O poveste despre vulnerabilitatea ființei umane, în așa fel spusă încât filmul devine aproape moralizator. Povestea este plasată într-un oraș anonim, populat de personaje fără nume, unde izbucnește o epidemie de orbire. Fără o cauza aparență, oamenii își pierd rând pe rând vederea și... barbaria se instalează. Structurile politice nu pot reacționa decît prin represiune și, curînd, apar variante ale lagărelor. Din motive necunoscute, o singură persoană scapă de flagel - soția unui medic - jucată de Julianne Moore.

Black Death (2010) - Sean Bean, cunoscut mai ales ca Ned Stark (Game of Thrones) este aici liderul unor cavaleri care caută un eretic în plină pandemie de ciumă, în secolul. Eddie Redmayne e un călugăr care îi însoțește pe acești cavaleri. Carice van Houten (Game of Thrones) are rolul unei necromate. Așadar, în Anglia medievală, în perioada în care ciuma a lovit pentru prima oară, un tânăr călugăr pe nume Osmund este însărcinat să îl conducă pe Ulric, un cavaler neînfricat, și grupul său de mercenari, în mijlocul unei mlaștini îndepărtate. Misiunea lor este aceea de a prinde și omorî un necromant care, în cele din urmă, se dovedește a fi o frumoasă și tânără femeie, Langiva. Aceasta era capabilă să readucă la viață orice corp. Osmund e măcinat pe de o parte de dragostea față de Dumnezeu și, pe de altă parte, de dragostea față de tânără. Coșmarul călătoriei începe în mometul în care Langiva își arată adevărata identitate.

World War Z (2013) - Un thriller trepidant, spectaculos, cu elemente horror ce garantează sperieturi zdravene spectatorului, chiar în absenţa scenelor extrem de sângeroase. Abordarea realistă face totul plauzibil, şi prin asta mult mai terifiant, Ziua Z: Apocalipsa părând un film de război cu substrat epidemiologic (Al Treilea Război Mondial?), în care cad guverne, sunt devastate zone întegi, iar oamenii decimaţi. Marc Forster filmează excelent câteva secvenţe cheie din film - ca de exemplu asediul prin escaladarea zidurilor Israelului de către furnicarul de zombi, goana din calea lor prin labirintul fortăreţei israeliene, scena din avion, peisajele dezolante ale oraşelor distruse, iubitorii filmelor de acţiune având nenumărate motive să fie surprinşi.

Exploreaza subiecte similare:

Det Sjunde inseglet, The Last Man on Earth, The Omega Man, I Am Legend, Richard Matheson, Will Smith, Charlton Heston, Vincent Price, George A. Romero, Wolfgang Petersen, Dawn of the Dead, Outbreak, Twelve Monkeys, Carriers, Blindness, Black Death, Sean Bean, Carice van Houten, Resident Evil, Chris Pine, Bruce Willis, Danny Boyle, Eddie Redmayne, 28 Days Later..., 28 Weeks Later, Zack Snyder, Cabin Fever, World War Z, Cillian Murphy

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
makomomo pe 17 martie 2020 00:23
PE bune? In loc sa recomandati ceva vesel sa ne mai veselim putin voi faceti reclama la filme cu boli si virusi? Lasa-te Gloria, penibil articol
into_the_labyrinth pe 17 martie 2020 00:41
Det Sjunde inseglet şi Black Death, cele mai tari filme cu epidemia de ciumă. Mai e şi Season of the Witch, dar mi s-a părut ceva mai comercial.
Cretzulynne pe 18 martie 2020 11:02
Ar mai fi serialul Kingdom (2019).
VasiCris pe 18 martie 2020 11:26
Contagion din 2012. O pandemie, pornita din China, de la un liliac... tuse si febra. In mare parte filmul seamna cu ce traim azi. Nu este un film de groaza cu efecte spciale sau zombi

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells