127 Hours deschide DaKINO 2010

10 Nov 2010
127 Hours deschide DaKINO 2010

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO va avea loc în perioada 22-27 noiembrie, la Cinematograful Patria, Sala Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Luni, 22 noiembrie, la Cinematograful Patria va avea loc Gala de Deschidere a celei de-a 20-a ediţii, ce îi va reuni pe câştigătorii Trofeelor DaKINO din perioada 1991- 2009. Gala de Deschidere va fi urmată de proiecţia în premieră în România a celui mai recent film al regizorului britanic Danny Boyle, 127 Hours.  

Prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, 127 Hours prezintă cazul real al alpinistului american Aron Ralston (James Franco), care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui. Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru Trainspotting (1996), 28 Days Later (2003), Sunshine (2007) şi Slumdog Millionaire (2008), pentru care a câştigat opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor în 2009.  
 
În cadrul acestei a 20-a ediţii a DaKINO este confirmat şi Never let me go, în regia lui Mark Romanek, după romanul omonim al lui Kazuo Ishiguro, cu o distribuţie ce îi include pe Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield, prezentat în premieră în România, prin amabilitatea Odeon.
 
Secţiunea Brilliant Docs anunţă primele două titluri: documentarul-eveniment Yves Saint Laurent, L'Amour Fou, în regia lui Pierre Thoretton, şi Videocracy, în regia lui Erik Gandini. Primul documentar urmăreşte ascensiunea unuia din cei mai influenţi designeri, parteneriatul său longeviv cu Pierre Berge şi decizia de a licita obiectele de artă colecţionate de-a lungul vieţii, într-o poveste despre dragoste, artă şi etică, iar al doilea explorează modul în care televiziunea tabloidă afectează viaţa italienilor.

Prin amabilitatea HBO România, DaKINO anunţă proiecţia specială a Temple Grandin, biopic cu 15 nominalizări la Premiile Emmy şi câştigător a 5 din acestea, printre care pentru Cel mai bun film produs pentru televiune în 2010 şi  Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie - Claire Danes.   
 
Bazat pe biografia lui Temple Grandin (Claire Danes), filmul prezintă etapa de diagnosticare, dezvoltarea acesteia în anii de şcoală, precum şi etapa transformării sale într-o femeie cu o sensibilitate înnăscută şi o înţelegere perfectă a comportamentului animal.

Temple Grandin a fost diagnosticată cu autism în anul 1950, la vârsta de 3 ani. În 2010, ea este profesor la Universitatea Colorado, are un doctorat în Animal Science şi este o activistă convinsă a drepturilor persoanelor cu autism.  
 
Proiecţia Temple Grandin la DaKINO 20 sprijină campania de strângere de fonduri demarată de către Autism România, pentru deschiderea primului centru multifuncţional pentru tineri şi tineri adulţi cu autism.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Liviu- pe 10 noiembrie 2010 12:58
Oh da! Si eu deja ma resemnasem ca trebuie sa-l vad pe un ecran amarat de calculator :D
Cristi pe 10 noiembrie 2010 16:42
@Liviu: Decit la Patria, inclin sa cred ca e mai bine pe calculator :) Asta daca nu s-au imbunatatit conditiile de acolo. Ultima oara cind am fost, se auzea sub orice critica.
B pe 10 noiembrie 2010 16:54
@Cristi: probabil ai fost la patria acu 20 de ani. Eu zic sa mai incerci...
smiley3abe pe 10 noiembrie 2010 20:36
Se poate intra sau e ceva mai restrans (doar regizori, actori etc.)? Daca se poate, cat e pretul?:D

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells