10 actori ce dețin recordul pentru rolurile cele mai lungi din istorie premiate cu Oscar

de Marina Florea în 2 Ian 2021
Pe locul întâi este un actor care are peste 2 ore timp pe ecran cu rolul său

Sezonul Oscarurilor se apropie cu repeziciune, așa că Cinemagia trece în revistă - la început de an - realizările record legate de aceste mult-râvnite premii de la Hollywood. Totodată, vă urăm un An Nou în care să ne reluăm în siguranță întâlnirile la cinema cu prietenii, în care criza sanitară globală să devină o amintire. Un An Nou cât mai bun!

Categoria Oscarul pentru cel mai bun actor a avut parte de numeroși câștigători de-a lungul istoriei sale de 92 de ani. Până acum, patru duzini de actori au trecut de media duratei rolului care este de o oră, nouă minute și nouă secunde - pentru un rol principal, scrie GoldDerby. Iată o scurtă privire asupra câștigătorilor cu cele mai lungi 10 durate a rolului din istoria premiilor, via GoldDerby.com.

10. Jeff Bridges (Crazy Heart)

1 oră, 36 minute, 52 secunde (86,85% din durata filmului)

După ce a avut parte de cinci nominalizări la Oscar de-a lungul a 38 de ani, Bridges a reușit să câștige în 2010 pentru rolul unui cântăreț de muzică country, Bad Blake, care prinde vremuri nu tocmai bune. În termeni de procente, rolul a devenit al doilea ca lungime de la orice categorie de premii pentru actorie. Bridges urma să câștige, anul următor, o altă nominalizare la Cel mai bun actor pentru rolul lui Rooster Cogburn din True Grit, un rol care îl ținea în fața camerei jumătate din timpul primului film (49 de minute și 43 de secunde).

9. Adrien Brody (Pianistul)

1 oră, 37 minute, 27 secunde (65,38% din durata filmului)

Patru dintre nominalizații la premiul Cel mai bun actor pentru 2003 câștigaseră deja, însă marele câștigător urma să fie un nou-venit. Brody rămâne singurul actor care reușește performanța, și încă deține recordul pentru cel mai tânăr câștigător din categoria erou principal, câștigând la numai 29 de ani. Rolul său, cel al supraviețuitorului holocaustului Wladyslaw Szpilman, a devenit și cel de-al cincilea ca durată dintre toți câștigătorii.

8. Jamie Foxx (Ray)

1 oră, 39 minute, 35 secunde (65,39% din durata filmului)

Atât prima cât și cea de-a doua nominalizare a lui Foxx la Oscar au venit în 2005. Actorul de culoare a câștigat atât în categoria rol principal pentru reprezentarea legendarului muzician Ray Charles, fiind nominalizat și pentru un rol secundar, cel al șoferului de taxi Max Durocher în Collateral. De asemenea, rămâne actorul care a primit cel mai recent două nominalizări pentru roluri din același an, și cele două roluri ajung la o durată totală și mai mare (două ore, 43 de minute, 48 secunde) comparativ cu alte perechi din 12 cazuri care au dus la premii dublate.

7. Casey Affleck (Manchester by the Sea)

1 oră, 40 minute, 2 secunde (72,80% din durata filmului)

După o nominalizare la Cel mai bun actor în rol secundar din 2008, Affleck a reușit să câștige Oscarul pentru Cel mai bun actor în 2017 pentru rolul unui îndurerat Lee Chandler. Actorul este unul dintre cei numai 10 actori care au câștigat un Oscar pentru un rol cu peste 100 de minute durată pe ecran, cu numai 7% dintre rolurile nominalizate depășind acest timp. Isabelle Hupper a fost de asemenea nominalizată în 2017 pentru rolul ei de aproape 110 minute din Elle, ceea ce face din acest premiu cel mai recent caz în care pentru doi actori sunt recunoscute roluri atât de lungi în același an, și prima oară din 1996 încoace.

6. Art Carney (Harry and Tonto)

1 oră, 40 minute, 26 secunde (87,13% din durata filmului)

În 1975, acest actori câștigător a cinci premii Emmy câștiga un Oscar pentru cel de-al doilea rol al călătorului internațional Harry Coombes. La 56 de ani, Carney era unul dintre cei mai în vârstă cinci actori care câștigau în acea categorie la momentul respectiv. Carney depășea memorabil o serie de actori care primiseră fiecare, anterior, cel puțin o nominalizare și care erau între 34 și 38 de ani. Deși patru roluri cu mai mult timp pe ecran câștigaseră deja, Carney a reușit și deține, încă, recordul pentru durata cea mai mare, ca procentaj, în orice categorie.

5. Joaquin Phoenix (Joker)

1 oră, 43 minute, 44 secunde (85,25% din durata filmului)

La ultima ediție a Oscarurilor, Phoenix a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun actor pentru rolul lui Arthur Fleck, un comic cu probleme psihice care ajunge, în cele din urmă, să fie cunoscut ca drept Joker-ul. Rolurile lui anterioare care i-au adus nominalizări, Walk the Line și The Master l-au ținut pe ecran aproape la fel de mult, fiecare câte 90 de minute, ceea ce l-au făcut să fie unul dintre puținii actori care au primit distincții pentru trei roluri diferite de lungimi apropiate. Distincția se aplică și lui Rosalind Russell, Meryl Streep, Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio și Denzel Washington.

4. Tom Hanks (Forrest Gump)

  1 oră, 45 minute, 28 secunde (74,31% din durata filmului)

La cincizeci și șase de ani după ce Spencer Tracy repurta două Oscaruri pentru Cel mai bun actor, Hanks reușea aceeași performanță câștigând cu două filme distincte, Philadelphia și Forrest Gump. Performanța sa din rolul titular pentru cel mai bun film îl făcea favorit și la cel de-al doilea. Cu 54 de minute și 55 secunde pe ecran în Philadelphia, Hanks trecea de la cel mai scurt rol nominalizat în categoria Cel mai bun actor 1994 la cel mai lung în decursul anului următor.

3. George C. Scott (Patton)

1 oră, 48 minute, 48 secunde (63,53% din durata filmului)

După ce a fost nominalizat de două ori pentru cel mai bun rol secundar, Scott câștiga rolul principal în 1971 pentru biografia generalului american George S. Patton din timpul celui de-al doilea război mondial. La momentul respectiv, timpul pe ecran al lui Scott era la 13 minute diferență de cea mai lungă prezență pe ecran pentru Cel mai bun actor, însă de asemeni a intrat în istorie ca primul actor care refuză trofeul. Totuși, actorul a fost celebrat din nou pentru The Hospital, din 1972, devenind primul actor în decurs de 14 ani care să fie nominalizat din nou anul următor după câștigarea Oscarului.

2. Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

1 oră, 57 minute (73,93% din durata filmului)

La 18 ani după câștigarea premiului pentru Cel mai bun actor, Day-Lewis câștiga cel de-al doilea dintre cele trei premii ale categorie în rolul unui afacerist lipsit de scrupule din domeniul petrolului, Daniel Plainview. Actorul se îndrepta către o victorie previzibilă în 2008, bucurându-se și de un timp pe ecran superior concurenței, de 45 de minute și 17 secunde. 

1. Charlton Heston (Ben-Hur)

2 ore, 1 minut, 23 secunde (54,54% din durata filmului)

La trei ani după ce juca rolul lui Moise în Cele zece porunci, Heston juca rolul principal într-o altă producție pe teme biblice, câștigând de data aceasta și primul și singurul său Oscar. Rolul său, Iuda Ben-Hur, rămâne singurul dintre cele trei care au câștigat la Oscaruri cu peste două ore de prezență pe ecran, și singurul dintre rolurile masculine. Deși deține recordul pentru cea mai mare durată pe ecran la Cel mai bun actor, durata de 212 de minute a filmului face ca ponderea din timpul pe ecran să fie relativ mică. Într-adevăr, atunci când câștiga în 1960, rolul său nu se afla nici printre primii 20 de câștigători ca și procentaj.

 

Exploreaza subiecte similare:

Jeff Bridges, Crazy Heart, Adrien Brody, The Pianist, Jamie Foxx, Ray, Casey Affleck, Manchester by the Sea, Art Carney, Harry and Tonto, Joaquin Phoenix, Joker, Tom Hanks, Forrest Gump, George C. Scott, Patton, Daniel Day-Lewis, There Will Be Blood, Charlton Heston, Ben-Hur

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 2 ianuarie 2021 13:29
"Patru duzini de actori"???Inteleg copy/paste, dar avem si noi alt sistem..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells