Premiile GOPO s-au decernat!

de a consemnat Gloria Sauciuc în 21 Mar 2007
Premiile GOPO s-au decernat!

Premiile Gopo s-au decernat! Corneliu Porumboiu a fost premiat pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna regie si cel mai bun film de lung metraj. Ion Sapdaru, pentru interpretarea din A fost sau n-a fost? a obtinut si el un trofeu GOPO.  Cea mai buna actrita intr-un rol principal a fost desemnata Dorotheea Petre pentru rolul Ryna si premiul "Tanara speranta" i-a fost acordat Madalinei Ghitescu pentru rolul din filmul Marilena de la P7.

Cinemagia v-a pregatit cateva interviuri in exclusivitate pe care le veti putea urmari  incepand cu saptamana aceasta pe site-ul nostru, la sectiunea "video", care se va inaugura incepand cu acest eveniment: Premiile Gopo. 

 In prima editie a Premiilor Gopo s-au  intrecut cinci filme de lung metraj, 4 scurt metraje, 4 documentare, cat si 4 filme europene, candidate la categoria Cel mai bun film european distribuit pe ecrane in 2006. Aceasta ultima distinctie a fost obtinuta de "Volver".

A fost sau n-a fost? (productie 42 Km Film, regia Corneliu Porumboiu) a castigat la categoria Cel mai bun film prezentata de Luminita Gheorghiu.

Filmul lui Corneliu Porumboiu a avut 7 nominalizari la 6 categorii (actorii Ion Sapdaru si Teodor Corban fiind nominalizati la Cel mai bun actor intr-un rol principal), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii 9 nominalizari la 9 categorii, Hirtia lui Radu Muntean 11 nominalizari la 9 categorii (Andi Vasuianu si Ion Sapdaru sunt nominalizati pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar, Paul Ipate si Tudor Aaron Istodor fiind nominalizati pentru Tanara speranta), filmul Ruxandrei Zenide, Ryna, a obtinut 7 nominalizari la 7 categorii, iar Legaturi bolnavicioase 11 nominalizari la 10 categorii (Ioana Barbu si Maria Popistasu fiind candidate pentru Cea mai buna actrita in rol principal).

Iata lista completa a castigatorilor:

CEA MAI BUNÃ REGIE, premiul inmanat de catre Stere Gulea: CORNELIU PORUMBOIU- A FOST SAU N-A FOST?

 CEL MAI BUN SCENARIU, trofeul inmanat de Medeea Marinescu si Eugen Serbanescu): CORNELIU PORUMBOIU- A FOST SAU N-A FOST?

 CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL a fost numit, in urma voturilor, Ion Sapdaru pentru interpretarea din A FOST SAU N-A FOST?; trofeul i l-a inmanat Oana Pellea.

CEA MAI BUNÃ ACTRITÃ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL este DOROTHEEA PETRE pentru rolul RYNA din filmul RYNA. Dorel Visan a inmanat premiul.

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR este ANDI VASLUIANU pentru rolul AUREL din filmul HÂRTIA VA FI ALBASTRÃ.

CEA MAI BUNÃ ACTRITÃ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR este dna CÃTÃLINA MURGEA pentru rolul dna BENES, filmul LEGÃTURI BOLNÃVICIOASE.

Premiul Gopo pentru CEA MAI BUNÃ IMAGINE a fost inmanat de Vlad Paunescu si Magda Catone lui MARIUS PANDURU ( filmul RYNA)

CEL MAI BUN MONTAJ l-a facut CRISTINA IONESCU filmului CUM MI-AM PETRECUT SFÂRSITUL LUMII. Andi Vasluianu a inmanat distinctia.

CEA MAI BUNÃ MUZICÃ ORIGINALÃ a fost a lui ALEXANDER BÃLÃNESCU in filmul CUM MI-AM PETRECUT SFÂRSITUL LUMII. Catinca Roman si Dan Chisu au oferit trofeul Gopo la aceasta categorie.

CEA MAI BUNÃ SCENOGRAFIE este a lui DANIEL RÃDUTÃ pentru CUM MI-AM PETRECUT SFÂRSITUL LUMII

 CELE MAI BUNE COSTUME le-a creat MONICA RÃDUTÃ in CUM MI-AM PETRECUT SFÂRSITUL LUMII. Irina Shroter si Andreea Raicu au fost cele care au dezvaluit castigatoarea.

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR: HOBITA, COLOANA SI TRACTORUL in regia lui CORNEL MIHALACHE care ne-a marturisit crezul sau, in interviul acordat Cinemagiei, si anume ca "fara documentar nu s-ar fi putut face filmul de fictiune".

CEL MAI BUN FILM DE SCURT METRAJ : LAMPA CU CÃCIULÃ in regia lui RADU JUDE care a concurat cu EXAMEN, Regia: PAUL NEGOESCU, MARILENA DE LA P7, Regia: CRISTIAN NEMESCU si cu VINERI ÎN JUR DE 11, Regia: IULIA RUGINÃ .

PREMIUL "TÂNÃRÃ SPERANTÃ", prezentat de Maria Ploaie, l-a castigat MÃDÃLINA GHITESCU pentru rolul din filmul MARILENA DE LA P7

PREMIUL PUBLICULUI (PENTRU FILMUL CU CEL MAI MARE SUCCES LA BOX OFFICE ÎN ANUL 2006): LEGÃTURI BOLNÃVICIOASE – 20,472 spectatori

Un moment special al Premiilor Gopo a fost dedicat regizorului Lucian Pintilie pentru intreaga opera.
Aceasta este prima distinctie pe care maestrul o accepta in Romania. Prin acest premiu se doreste sa se faca o reverenta unei cariere de exceptie precum si sa puncteze sprijinul aratat tinerei generatii de cineasti romani, pe care Lucian Pintilie i-a sustinut si de care a fost alaturi in momente esentiale ale carierei lor.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai pregnanti artisti ai culturii romane - regizor de film, teatru, opera, scenarist, actor si publicist. A reprezentat cu succes cinematografia romana la importante festivaluri de film internationale - Cannes, Venetia, Berlin, a luptat cu cenzura comunista, s-a sacrificat pentru arta sa si a triumfat demonstrandu-si valoarea peste timp, in pofida regimului politic ostil si a prejudecatilor vremurilor. <br>Nominalizatii categoriei Cea mai buna muzica originala, Alexander Balanescu (Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, Grupul Rotaria (A fost sau n-a fost ?) si Vlaicu Golcea (Legaturi bolnavicioase)au interpretat live in cadrul galei fragmente din compozitiile lor. </br>

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells