Articole Der geköpfte Hahn

(2008)

Cocoșul decapitat

Notele regizorului - O poveste europeană

In Europa, regiunile cu un caracter specific cultural si istoric joaca un rol important. Nu integrarea predominant nationala, ci mai degraba caracteristicile specific regionale sunt importante in ceea ce priveste formarea unei identitati distincte. Multe dintre traditiile unor astfel de identitati regionale accentuate, cat si amintirile vietii in comun a celor mai diverse minoritati au fost ingropate de un secol de nationalism si sunt de nerecunoscut datorita cantitatii de clisee, ca sa nu spunem ignoranta.

Mai ales in Europa centrala si de est, in special in zona fostului imperiu Austro-ungar, exista multe astfel de exemple. Un exemplu deosebit de distinct este Transilvania, regiunea bogata de la poala Carpatilor care a apartinut imperiului Austro-ungar pana in 1918 si de atunci Romaniei. Este, de asemenea, si patria saxonilor, poporul din regiunea raurilor Rin si Mosel, chemati sa se stabileasca in aceasta regiune de catre regele maghiar in secolul XII.

Filmul ne descopera aceasta lume complet uitata, bazata pe apreciatul roman autobiografic "Cocosul Decapitat" publicat in 1998, scris de autorul transilvanean Eginald Schlattner care traieste in Romania, dar scrie in germana. Cu toate acestea, ne prezinta o lume transilvaneana care a prosperat atat de mult exact din cauza diversitatii etnice, exact intr-un moment in care exuberanta nationalista anunta puterea destructiva care va pune capat acestei culturi atat de impresionante si de exemplare. Actualitatea acestui material apare si in acest exemplu.

Ca si opera literara care l-a inspirat, filmul spune povestea unei maturizari dureroase intr-o perioada de schimbari extreme.

Despre realizatori
jinglebells