Articole Ratatouille

(2007)

Ratatouille

Despre distribuție și echipă

PATTON OSWALT (Remy) a fost prezent în cluburile din comedie din SUA înca din 1996. În 1999, Variety l-a nuit unul dintre cei zece "Comici care merita vazuti", iar în 2002, a fost "The It Comedian" ales de Entertainment Weekly. Oswalt a filmat numere speciale de stand-up comedy pentru HBO, precum si un material special de o ora pentru Comedy Centralm, cu titlul “Patton Oswalt: No Reason to Complain.” (Patton Oswalt: Niciun motiv de nemultumire"). De curand, Oswalt a creat conceptul de “Comedians of Comedy,” (Comicii comediei), un tur de comedie în direct, cu numere în cluburi rock din întreaga tara. Spiritul independent al spectacolelor si artistilor a evoluat într-un film produs de Showtime si un serial "din culise", în stil documentar, despre Comedy Central. Pe marele ecran, Oswalt a aparut în “Starsky & Hutch,” “Man on the Moon,” si “Zoolander”, printre altele. De asemenea, a jucat memorabil rolul scufundatorului Delmer Darion în filmul lui Paul Thomas Anderson “Magnolia.” Lista filmelor sale ulterioare include comedia de actiune "Balls of Fury” si drama de familie “All Roads Lead Home.” Palmaresul sau de televiziune include aparitii în serialele “Late Night with Conan O’Brien,” “Seinfeld” si “NewsRadio.”

BRIAN DENNEHY (Django) este o prezenta puternica în lumea filmului, teatrului si televiziunii, de trei decenii. A castigat de doua ori Premiul Tony®
pentru "Cel mai bun actor", cu rolul lui James Tyrone din piesa lui Eugene O’Neill "Lungul drum al zilei catre noapte", si cu rolul lui Willy Loman din piesa lui Arthur Miller "Moartea unui comis-voiajor". Acest ultim titlu a si fost filmat pentru Showtime de regizorul Kirk Browning. Versiunea creata ulterior pentru televiziune i-a adus lui Dennehy un Glob de Aur, un Premiu Screen Actors Guild Award ® , precum si o nominalizare la Premiul Emmy. A reluat rolul lui Willy Loman în productia londoneza din West End, în 2005, primind mult-ravnitul Premiu Olivier pentru "Cel mai bun actor".

Dennehy este cunoscut publicului din întreaga lume pentru rolurile sale din filme precum productiile lui Michael Ritchie - “Semi-Tough”; Colin Higgins - “Foul Play”; Blake Edwards - “10”; Ted Kotcheff - “First Blood”; Ron Howard - “Cocoon”; Robert Mandel - “F/X”; Alan J. Pakula - “Presumed Innocent”; Peter Segal - “Tommy Boy”; si Baz Luhrmann - “William Shakespeare’s Romeo & Juliet.

BRAD GARRETT (Gusteau) a jucat rolul lui Robert, fratele mai mare al lui Ray Romano, în serialul TV de urias succes “Everybody Loves Raymond,” (Dragul de Raymong), castigand cinci nominalizari la Premiul Emmy si Premiul Emmy în 2002, 2003 si 2005, pentru "Cel mai bun actor într-un rol secundar, într-un serial de comedie". În prezent, apare în serialul Fox “Til Death…” Rolurile sale de televiziune acopera de la aparitii în “Roseanne” si “Mad About You” pana la rolul sau de referinta, mecanicul obsesiv din “Seinfeld.” În al noualea sezon al sau, serialul “Everybody Loves Raymond” a fost un mare succes în materie de critici si rate de audienta. Garrett a jucat rolul lui Robert, fratele mai mare al lui Ray Barone (Ray Romano), fiind un politist new-yorkez a carui existenta era în permanenta adumbrita de fratele sau, cronicar sportiv. Rivalitatea dintre cei doi a contribuit la conturarea titlului serialului “Everybody Loves Raymond” (Toata lumea îl iubeste pe Raymond).

Garrett si-a împrumutat vocea mai multor personaje de animatie, între care Fatso, fantoma din filmului din 1995, “Casper.” Tot el poate fi auzit în rolurile: Dim, radasca din "A Bug’s Life" sau Bloat, pestele-balon din “Finding Nemo.”

Palmaresul sau cinematografic mai include titluri precum “George B” cu David Morse, care a ajuns în finala Festivalului de Film Sundance, în 1997; “Suicide Kings”, cu Christopher Walken; filmul Showtime “Clubland”, cu Alan Alda; si filmul regizat de Woody Allen “Sweet & Lowdown,” în care a jucat alaturi de Sean Penn si Uma Thurman. În 2002, Garrett a jucat rolul lui Jackie Gleason în filmul de televiziune de mare succes “Gleason,” pentru care a fost nominalizat la Premiul Award si la Premiul Screen Actors Guild, pentru "Cel mai bun actor într-un film sau o mini-serie". A mai jucat în comedia de mare succes “The Pacifier” si pe Broadway, în productia lui Neil Simon “The Odd Couple.” Garrett a aparut recent în filmul “Music and Lyrics By”, alaturi de Hugh Grant si Drew Barrymore.

Actrita de comedie JANEANE GAROFALO (Colette) este o prezenta apreciata, remarcabila înca de la prima sa aparitie în lumea filmului, în 1992. Pe langa rolurile sale în filme si productii de televiziune, Janeane este o stand-up comedian cunoscuta în SUA si în întreaga lume. De curand a primit cronici excelente pentru rolul lui Louise Thornton, director de campanie în productia NBC “The West Wing.” A jucat numeroase roluri memorabile, foarte apreciate de critica, în filme precum “The Truth About Cats and Dogs,” “Steal This Movie,” “Copland,” “Reality Bites,” si “Duane Hopwood”. Este recunoscuta pentru tipul sau specific de comedie ascutita, demonstrat de rolurile din “Romy and Michelle’s High School Reunion,” “Bye Bye Love,” “Mystery Men,” “Clay Pigeons,” “The Minus Man” si “The Cable Guy,” în regia prietenului sau Ben Stiller. Ben si Janeane au scris împreuna best seller-ul Feel This Book (Ballantine, mai 1999). Janeane a fost membra a distributiei onorate cu un Premiu Emmy pentru “Ben Stiller Show.” A jucat rolul Paulei, impresarul hotarat din “The Larry Sanders Show,” pentru care a fost nominalizata la Premiul Emmy în 1997 si de doua ori nominalizata la Premiul Cable Ace.

Palmaresul ei de televiziune include doua productii speciale pentru HBO si episod final al serialului “Mad About You.” De asemenea, Janeane a lucrat recent pentru Air America, fiind co-prezentatoare pentru "Majority Report", alaturi de Sam Seder. În prezent, Janeane locuieste în New York si Los Angeles.


SIR IAN HOLM (Skinner) a jucat în mai bine de 60 de filme, între care: trilogia “Lord of the Rings”, “Chariots of Fire,” “The Sweet Hereafter,” “The Homecoming,” “Brazil,” “The Madness of King George” si “The Aviator”. A fost nominalizat în 1982 la Premiul Oscar pentru “Chariots of Fire” si la Premiul Genie pentru rolul sau din “The Sweet Hereafter.” În 1989, Holm a primit prestigiosul titlu de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în iunie 1998, Regina Elisabeta a II-a a Angliei i-a acordat titlul de Cavaler pentru serviciile aduse dramei.

PETER O’TOOLE (Ego) are o ilustra cariera, care se întinde pe mai bine de cinci decenii. În aceasta perioada, rolurile sale pe marele ecran au fost recunoscute prin acordarea a opt nominalizari la Premiul Oscar, pentru "Cel mai bun actor", si un Premiu Oscar Onorific, primit în 2003; trei nominalizari la Premiul BAFTA pentru "Cel mai bun actor" si un Premiu BAFTA castigat pentru filmul lui David Lean, “Lawrence of Arabia” (1962); si trei Globuri de Aur pentru "Cel mai bun actor dintr-un film - drama", pentru filmul lui Herbert Ross - “Goodbye Mr. Chips” (1969), filmul lui Peter Glenville “Becket” (1964) si filmul lui Anthony Harvey - “A Lion in Winter” (1968). A fost nominalizat la Globul de Aur de alte sapte ori.

Palmaresul cinematografic al lui O’Toole cuprinde o gama larga de titluri, de la productii clasice precum Clive Donner - “What’s New Pussycat?” (1965); Bernardo Bertolucci - “The Last Emperor” (1987); Richard Benjamin - “My Favorite Year” (1982); Richard Rush - “The Stunt Man” (1980); Peter Medak - “The Ruling Class” (1972); si Richard Brooks - “Lord Jim” (1965), mergand pana la roluri mai recente, în filmul lui Wolfgang Peterson - “Troy” (2004); Stephen Fry - “Bright Young Things” (2003); Charles Sturridge - “Lassie” (2005) si “Fairytale—A True Story” (1997); Sidney J. Furie - “Global Heresy” (2002); Joe Chappelle - “Phantoms” (1998); Karl Francis - “Rebecca’s Daughters” (1992); Roger Michell - “Venus” (2006) si Matthew Vaughn - “Stardust.”

Cariera teatrala a lui O’Toole include patru ani cu The Old Vic Company, la Theatre Royal, Bristol; “The Long, the Short and the Tall”—Royal Court; “Shylock” si “Petruchio”— Stratford on Avon; “Waiting for Godot” la Abbey Theatre Dublin; “Juno and the Paycock”—Dublin; “Look Back in Anger,” “Hamlet,” “Macbeth”—Old Vic Company; “Pygmalion”— la Londra si pe Broadway; “The Apple Cart” si “Man And Superman”— Theatre Royal, Londra; “Uncle Vanya” si “Present Laughter”—Toronto si Kennedy Centre, Washington.

A publicat doua volume din autobiografia sa, Loitering with Intent: The Child si Loitering with Intent: The Apprentice. În prezent, lucreaza la un al treilea volum. O’Toole a fost numit Commandant De L’Ordre des Arts et de Lettres, (Comandor al Ordinului Literelor si Artelor Frumoase), cel mai înalt Ordin de Merit al Frantei, în 1989.

LOU ROMANO (Linguini) s-a nascut în San Diego, California. Înca de la o varsta frageda, a devenit interesat de desen si a început sa studieze arta teatrala, jucand în mai multe piese înca din liceu. A studiat animatia la California Institute of The Arts. De atunci, a lucrat ca ilustrator si designer pentru mai multe proiecte, între care “The Powerpuff Girls” si “The Iron Giant.” A venit la Pixar în 2000, lucrand pentru prima data ca designer de productie la “The Incredibles.”

JOHN RATZENBERGER (Mustafa) este recunoscut ca un valoros regizor, producator si actor nominalizat de mai multe ori la Premiul Emmy. Publicul international îl cunoaste cel mai bine în rolul postasului atotstiutor Cliff Clavin din serialul “Cheers,” pentru care a fost nominalizat de doua ori la Premiul Emmy.

Palmaresul sau recent, de mare valoare, include contributia sa ca vedeta si creator al celebrei serii de calatorie de pe Travel Channel “John Ratzenberger’s Made in America” si ca autor al volumului We’ve Got It Made in America: A Common Man’s Salute to An Uncommon Country.

În 1982, John a început sa lucreze ca scriitor pentru CBS, în Los Angeles. Norocul a facut ca, exact în ziua cand ar fi trebuit sa se întoarca la Londra, a dat o proba pentru un rol în “Cheers.” La sugestia lui a prins viata personajul Cliff Clavin, iar echipa serialului “Cheers” a rescris pilotul astfel încat sa îl includa si pe el. În cele unsprezece sezoane din “Cheers,” John a continuat sa improvizeze multe dintre replicile sale, contribuind la consacrarea acestui serial extrem de popular, care avea sa castige 28 de Premii Emmys. Cum “Cheers” este transmis acum prin cablu în întreaga lume, Cliff Clavin ramane unul dintre cele mai îndragite personaje de televiziune.

Animatia a fost un alt domeniu firesc pentru talentele sale vocale deosebite, John fiind unicul actor care a "aparut" în toate filmele Pixar. Totul a început cu fermecatorul si spiritualul Hamm, pusculita din “Toy Story” (rol reluat în “Toy Story 2”), apoi P.T. Flea din “A Bug’s Life,” Yeti, monstrul zapezilor din “Monsters, Inc.” si un banc de pesti-luna din “Finding Nemo.” De curand a aparut în “The Incredibles” si “Cars.” Alte roluri de animatie ale sale includ filmul premiat cu Oscar “Spirited Away” si longeviva serie TBS “Captain Planet and the Planeteers”, plus “The New Adventures of Captain Planet.”


BRAD BIRD (Scenarist/Regizor) este regizorul productiei premiate cu Oscar “The Incredibles”, un film de comedie si aventura animat pe computer de Studiourile de Animatie Pixar. “The Incredibles”, bazat pe un scenariu original scris de Bird, este despre o familie de supereroi siliti sa traiasa "sub acoperire", adoptand identitati civile, obisnuite. Înainte de a se alatura echipei de la Pixar, Bird a scris si a regizat succesul de critica din 1999“The Iron Giant”, un film de animatie care a castigat Premiul Annie Award al Societatii Internationale de Filme de Animatie pentru "Realizari remarcabile într-un film de animatie".

Bird a început sa lucreze la primul sau film de animatie cand avea 11 ani, terminandu-l aproape trei ani mai tarziu. Acest film a atras atentia Studiourilor Walt Disney, unde, la varsta de 14 ani, l-a avut ca mentor pe Milt Kahl, membru al distinsului grup de animatori ai lui Disney cunoscuti sub numele de “Nine Old Men”. În final, Bird a ajuns sa lucreze ca animator la Disney si în alte studiouri. Palmaresul sau include postul de consultant executiv pentru “The Simpsons,” cel mai longeviv si cel mai apreciat serial animat de televiziune din toate timpurile. De asemenea, Bird a creat, scris, regizat si co-produs episodul “Family Dog” din seria lui Steven Spielberg “Amazing Stories” si a fost co-scenarist al filmului de actiune “*batteries not included.”

Sinopsis Cum s-a conturat muzica
jinglebells