Păreri Le samourai

(1967)

Samuraiul

Ordonează după
cezarika21 pe 14 Februarie 2015 15:07
Singurătatea rece a asasinului
Probabil cel mai cunoscut film al lui Jean-Pierre Melville, "Le Samouraï" este o meditaţie rece cu privire la lipsa de umanitate a asasinului, nevoit să îşi suprime orice fel de emoţii şi să se izoleze într-o lume proprie pustie şi sumbră. Cum ar putea trăi altfel cineva care suprimă viaţa unei alte persoane fie că este militar, mercenar sau asasin plătit? Filmul este precedat de un epigraf extras din Bushido - Cartea samurailor şi care se traduce astfel: "Nu există singurătate mai mare ca a samuraiului decât, poate, cea a tigrului în junglă..."

Într-o cameră sărăcăcioasă dintr-un colţ mizer al Parisului trăieşte în singurătate şi tăcere asasinul plătit Jef Costello (Alain Delon); el cutreieră localurile de noapte din oraş, nelegând prietenii şi îndeplinindu-şi misiunile criminale cu meticulozitate şi cu discreţie. Stilul său de… citeşte

13 1
blacksea_rider pe 13 mai 2017 02:41
De muzica lui François De Roubaix - Le Samouraï ,ce zici ? https://www.youtube.com/watch?v=kpehb_6XfHs
anca.2006 pe 15 Ianuarie 2013 00:22
Samuraiul este rolul care defineste cel mai bine jocul laconic, sec si pe alocuri fara cuvinte pe care-l face Delon in majoritatea filmelor sale. Deloc ESTE Samuraiul. Pare de gheata, privirea aceea albastra si taioasa, care parca vede prin tine. Delon e superb, aproape nepamantean. Nu-i trebuie cuvinte, nu-i trebuie replici in acest film: imaginea e suficienta. Camera goala, canarul din cusca (singura legatura cu umanitatea din el), mobila putina, cartierul ascuns, totul duce spre filmul european de exceptie al acelor ani, film de atmosfera, tensiune. Pelicula merita vazuta de mai multe ori, nu pentru subiect, nu pentru decoruri, nu pentru costume, ci pentru Delon!
8 4
onderah pe 31 ianuarie 2017 14:06
Nu mai spune...
psihologu pe 09 Septembrie 2010 21:44
Filmul este povestea lui Jef Costello, un ucigas profesionist prezentat frust, si a luptei sale silentioase pentru supravietuire. Jef Costello este angajt ca sa ucida patronul unui local de jazz. Misiunea este indeplinita, dar problemele de abia incep.
Inimitabilul Alain Delon crează, sau interpretează un personaj ,,cool", enigmatic și inteligent cu o acțiune trepidantă și efecte psihologice abundente. Va reuși oare să elimine acuzația de crimă? Suspense, acțiune, deducții, întorsături neașteptate de situație.

6 3
margott pe 13 Mai 2012 15:20
Superb, nu-l ratati, e unul din cele mai bune filme ale lui Delon. Rolul i se potriveste manusa.
6 4
angel69 pe 21 Martie 2015 11:02
asa si asa
actor celebru ..insa filmul nu prea merita osteneala...cam monoton!!!
4 7
Iulidesprefilme pe 15 August 2013 14:21
Un film poliţist, dar şi un film psihologic, despre singurătate...cu un Alain Delon ireproşabil!
3 3
mtraianc pe 27 August 2012 19:06
7/10
merita vazut , pacat ca in film se accentueaza enorm de mult pe imaginile in care A D se plimba , merge , umbla ,
3 4
cosmin_kedii pe 26 Septembrie 2013 11:38
În ciuda unor deficiențe în scenariu , Le samourai este succes , foarte îndrăzneț sub conducerea lui Melville și efectuat de către Delon care este excelent
2 4
mihaelatb pe 11 Noiembrie 2019 08:42
Revazand Samuraiul, mi-am adus aminte de acea epoca, cand un actor putea lansa o moda care imbogatea fabricile de confectii, Cel putin Delon a lansat celebrul balonzaid alb si cojocul de blana ce i-a imprumutat numele. Tot de atunci dateaza si ceasul pus pe interiorul mainii. Uitasem de el si revazand filmul mi-am adus aminte de nebunia care cuprinsese toti adolescentii, nimeni nu mai purta ceasul normal. Alain Delon, cu acest rol care are minimum necesar de replici, reuseste sa devina idolul Frantei. Rolul de insingurat i se potriveste, caci el este mai degraba un rōnin. Iar sfarsitul, seamana cu o actiune de seppuku . In ceea ce-l priveste pe Superintendant, acesta prin incapatanarea si fixismul de care da dovada, il prefigureaza pe Inspectorul Goitreau din Deux hommes dans la ville .
1 1
lili22 pe 02 Februarie 2018 16:26
A fost unul din putinele filme bune cu Alain Delon pt. cei care il admirau.
1 2
sabinalin pe 11 Ianuarie 2024 20:44
,,Jean Pierre Melville a avut inspiratia sa inventeze un citat din Bushido, codul samurailor, ca prefata ( scrisa pe ecran) a filmului sau Samuraiul: ,,Nu exista singuratate mai mare ca a samuraiului. Decat poate cea a tigrului din jungla,,. Nu e nevoie de nici o alta aluzie la cultura japoneza. Acest psudocitat e suficient pentru a da filmului un aer abstract, mitic, atemporal. E o opera de arta , stilizata pana la manierism, in care lumea imaginara depaseste cu mult limitele realitatii. Nu-i nici o mirare ca numerosi regizori, de la John Woo la Paul Thomas Anderson, la Quentin Tarantino si Walter Hill, au considerat-o adevarata Biblie a filmului de actiune,,.

Am preluat acest citat din volumul ,,1001 de filme de vazut intr-o viata,, si l-am reprodus integral deoarece consider ca sintetizeaza ideal ceea ce se vede pe ecran. In volumul semnat de Steven Jay Schneider… citeşte

0 0

Spune-ţi părerea despre

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

jinglebells