Păreri Dacii

(1967)

Dacii

Ordonează după
cezarika21 pe 17 August 2012 11:32
Elogiu adus vitejiei dacilor
După părerea mea de cinefil, "Dacii" e probabil cel mai bine realizat film românesc. Prezentând campania împăratului Domiţian de a cuceri Dacia din preajma anilor 86-88 d.Hr, regizorul Sergiu Nicolaescu a vrut să transmită un viguros sentiment de naționalism românesc, izvorât din contopirea idealurilor patriotice cu eroismul dacilor în lupta inegală cu «stăpânii lumii».

Acest film este o superproducție de nivel european, lipsită de clişee, care îmbină epicul luptelor spectaculoase între daci şi romani cu fantezia poetică a spectacolului vizual al spaţiului românesc. Regizorul a compus lupte grandioase, cadre dinamice memorabile (ploaia de bolovani și de săgeți aruncată de daci asupra romanilor în defileu, jertfirea tânărului Cotiso, sărbătorirea sacrificiului de către daci sau decimarea de către generalul Fuscus a legiunii înfrânte),… citeşte

9 3
florincarstenoiu pe 4 septembrie 2018 11:44
am stat de noaptea la cea mai mare coada la bilete prin 67 68
kanibalo pe 31 Mai 2010 16:30
Printre cele mai bune filme regizate de Sergiu Nicolaescu,omul care joaca pana si rolul cameramanului,foarte devotat in meseria sa.
8 8
Luca.B pe 21 Septembrie 2022 20:26
Cronicar : Luca B
Cu toate ca fac parte dintr-o generatie moderna consider ca filmul romanesc Dacii pentru perioada respectiva a fost filmat si regizat cu maestrie .
Acest film regizat de domnul Sergiu Nicolaescu care a fost unul dintre cei mai mari regizori romani a depus un efort neimaginabil in a dirija actorii sa isi joace rolul cat mai bine .
Scenariul a fost foarte bine interpretat cu toate ca se puteau adauga mai multe detalii despre romani si care dintre cele 2 parti a iesit invingatoare in lupta finala ,dar nu mi-a
placut faptul ca au participat actori straini tinand cont ca este o parte a istoriei romanesti.O alta neplacere pe care am intalnit-o in scenariu este faptul ca unele secvente cum ar fi cele de lupta nu arata ca o lupta adevarata.
Imaginea care a fost captata cu maiestrie deoarece a evidentiat fetele , actiunile
si expresiile actorilor la fel si… citeşte

7 1
AlexLambrin pe 21 septembrie 2022 20:54
Imi place exprimarea dumneavoastra si imi face placere ca tinerii din ziua de azi apreciaza filmele romanesti
xerses pe 21 Februarie 2012 21:15
Un film maret, bine facut si printre putinele despre acea perioada....
6 4
RottheR pe 11 Mai 2010 19:50
Filmul e foarte frumos si ai ce invata din el cand e vorba de istorie ...trebuie vazut
6 7
Anca pe 02 Septembrie 2006 21:19
o CAPODOPERA!!!! L-am vazut de curand si romanii ar trebui sa fie mandrii de acest film!!!!!!!!
6 8
LaurentiuR pe 21 Septembrie 2022 20:21
Semnat : Cronicar de Film Ionut R.
~Din simpla privire asupra filmului "Dacii" realizat in regia ilustrului Sergiu Nicolaescu, as putea spune ca mi-a placut, deoarece din punct de vedere al regiei nu am multe de reprosat insa sunt cateva aspecte pe care le-am remarcat in timpul vizionarii acestui film.
Momentul bataliei dintre Fuscus si Severerus, pentru ca din cate am putut observa acestia se luptau langa un rau care parea ca se afla intr-o rapa, iar dupa ce Fuscus este ucis apar din senin Imparatul Domitian si Armata Romana, cea ce inspira putin neprofesionalism, un alt aspect care tine de greselile regiei in acest film este scena care apare fix dupa cadrul in care copiii lui Decebal se contrazic care sa se duca dupa apa , este cadrul in care ne sunt prezentati soldati romani calare in care se poate observa cu ochiul liber cum cativa dintre soldati poarta blugi moderni cea ce din nou nu prea pare natural pentru… citeşte

5 3
mihaelatb pe 11 Octombrie 2010 18:55
un film care a avut pe langa meritul de a-l aduce pe Amza Pelea in prim planul cinematografiei romanesti, a deschis poarta spre filme istorice, o categorie de filme prea putin prezenta in cinematografia noastra.
5 5
alex_bogdan93 pe 28 Septembrie 2015 11:45
O mediocritate jenibila propagandistica
Aceasta "capodopera " romaneasca merita nota 3 cu brio pentru :
-Protocronism si Patrioretardism la greu
-regie slaba
-fir narativ previzibil si slab
-scenariu varza
- intriga originii senatorului si fiului acestuia aiurea total
- desi sunt multi figuranti, armata romana e prost reprezentata, cu armuri care arata cam de low-budget
- lipsa totala de acuretete istorica

Iata cateva exemple:
Domitian a initiat expeditia militara pentru ca dacii devastau si praduiau provincia romana Moesia la sud de Dunare periodic si trebuia ca romanii sa actioneze pentru a asigura frontiera dunareana a imperiului. Expeditia militara nu a fost lansata pentru ca Domitian cauta nu stiu ce cai verzi pe pereti prin Dacia asa cum vedem in film. Asta si dupa ce dacii si romanii incheiasera un acord, acord care nu a fost respectat de daci… citeşte

5 12
angel74dm pe 31 decembrie 2018 21:49
Filmul este făcut în 1966, tâmpitule, pe vremea când tu mai aveai 26 de ani până să te naști ! Crezi că pe timpul ăla se dispunea de surround, de CGI, de toate facilitățile digitale și, nu în ultimul rând, de finanțările fabuloase din prezent ? Pentru anul 1966 filmul ESTE o capodoperă...
astroloverman pe 27 martie 2023 19:45
Mie mi se pare un comentariu pertinent, nu conteaza ca alex_bogdan93 s-a nascut prea tarziu fata de relizarea acestui film. Pare foarte bine documentat si, desi nu pot confirma toate spusele sale, pot afirma ca intr-adevar, Domitian a hotarat sa atace dacii, pentru ca acestia praduiau Imperiul Roman de dincolo de Dunare si cereau tribut romanilor ca sa nu-i atace. Pentru Imperiul Roman, a plati tribut dacilor era o mare umilinta, care nu putea ramane nepedepsita, mai ales ca dacii faceau destul de des incursiuni dincolo de Dunare, atacand Imperiul Roman. Nu stiu daca o faceau incalcand tratatul cu romanii sau doar pentru ca acestia nu plateau tributul, dar ii atacau pe romani.
user-632b4655972ee pe 21 Septembrie 2022 20:53
Din punctul meu de vedere filmul “Dacii” mi a făcut placere sa vizionez acest film , deoarece m-a captivat cu totul.Regia per ansamblu as putea spune ca exista și anumite momente care nu m-au impresionat,cum ar fi moarte personajelor care nu te duc cu gândul ca asta s-ar întâmpla și in viața reala.
Scenariul este unul destul de bun având informații adevărate și corespunzatoare cu pentru povestea dacilor și a romanilor.
Imaginea: cadrele filmate de operator sunt foarte bune, având alternanța intre imagini mari și imagini mici, de la stânga la dreapta,de la dreapta la stânga, de sus in jos și de jos in sus.
Coloana sonora a fost una pe măsura,fiind o muzica de război și efectele sonore nelipsite din timpul luptelor.
Interpretarea actorilor a fost bine aleasa și potrivită pentru fiecare dintre ei,intrând cu totul in pielea… citeşte

4 0
user-632aefeb832d9 pe 21 Septembrie 2022 20:14
Filmul "Dacii", mi s-a părut un film bun de văzut pentru a vedea și a te bucura de scenele cu acțiune, suspans, război și multe altele. De aceea, doresc sa vă spun părerea mea sinceră despre acest film.
80% din film, regia a fost una foarte bună, ținând cont că acest film a fost filmat în 1966. 20% din acesta mi s-a părut puțin prost regizat. De exemplu, momentele de moarte a personajelor, sunt nenaturale. Moartea este una prea rapidă și falsă.
Scenariul, mi se pare unul bun, unul cu informații adevărate și nu fictive, cu vorbe încrezătoare și mai ales "mari". Vorbe "mari" adică acele vorbe care le spune Decebal, Fuscus, Domițian. Personajele principale le zic în general. Poate mai trebuia mai multe informații puse în vorbele acestora, pentru a înțelege mai bine.
Cadrele filmate de operator sunt în mare parte bune, dar sunt unele… citeşte

4 0
piranha pe 19 Septembrie 2010 19:40
Un film cu o desfasurare de forte impresionanta - si cu actori francezi pe vremea lui Ceausescu. Viziunea despre stramosii nostri daci este cam idealizata, judecand dupa cum este inteleasa in prezent istoria Daciei si relatiile sale cu Imperiul Roman. Parca scenariul a fost un pic influentat de politica nationalista de stat a Romaniei din acel moment, dar altfel este un film realizat intr-un mare stil !
4 6
dandas pe 15 August 2009 19:47
Capodopera!
Este o capodopera! Unul dintre cele mai bune filme istorice realizate la nivel mondial!
4 6
user-632b0eceae155 pe 21 Septembrie 2022 20:00
Am vizionat filmul "Dacii" și mi-a plăcut dar am niște observații.
       Regizorul a reușit în mare parte sa îndrume actorii destul de bine încât acțiunile lor sa pară naturale, scenele arătau bine și la locul lor. În schimb la scene cum ar fii duelul între Severus
și Fuscus lupta ar fi putut arăta puțin mai reală actorii nereușind sa intre în pielea personajului.
       Scenariul mi sa părut a fi scris foarte bine, filmul oferind un context bun și destul de apropiat față de faptele istorice.
       Când vine vorba despre termeni vizuali cadrele filmului au fost captivante, operatorul filmând secvente din toate unghiurile pentru o înțelegere mai buna a acțiunii. Au fost prezente cadre de la stânga la dreapta (și invers), de sus în jos (și invers), cadre de la bust în jos sau de la bust în sus, cadre largi… citeşte

3 0
user-632aae7b707d2 pe 21 Septembrie 2022 19:55
Filmul "Dacii" este un clasic al cinematografiei române, fiind de asemenea regizat de un clasic, de Sergiu Nicolaescu, după părerea mea cel mai bun regizor român.Filmul este este unul bun dat fiind și anul apariției acestuia (1967).
Regia-este una buna, fiind regizat de Sergiu Nicolaescu cum spuneam și mai sus unul dintre cei mai buni regizori romani.Regia după părerea mea este cea mai buna parte a filmului, regizorul știind clar ce vrea de la actori și știind sa transpună ce dorește de la film prin actori,și prin rolurile atribuite fiecăruia în parte
Scenariul-cine a scris scenariul filmului se vede ca cunoaște istoria acelor timpuri și acelor evenimente istorice,plasând excepțional dialogul dintre personaje.Totodata scenariul ne prezintă și modul de viata al dacilor de la religie și pana la întrecerile dintre voinici.
Imaginea-imaginea mi se… citeşte

3 0
user-632b3386bd0a5 pe 21 Septembrie 2022 19:41
Cronica filmului,,Dacii"
Căutând cu pasiune și modernă curiozitate să fixeze în imagini cinematografice începuturile istoriei lor naționale, românii au ajuns să producă filme vechi pentru a nu se uita începutul dacilor si al romanilor unde iau naștere românii din zilele de azi.
Regizorul care îndrumă jocul actorilor este Sergiu Nicolaescu, scenariul fiind scris cu lux de amănunte de Titus Popovici și Jacques Remy, dublajul a fost realizat de Emanoil Petruț, Leopoldina Bălănuță, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache, iar o parte dintre actorii care au jucat in film au fost : Gheorghe Constantinescu, Mihai Ciucă, Vasile Nițu și Alexandru Vasiliu.
În film este prezentat Decebal ca fiind marele rege al Daciei care era dispus la orice sacrificiu pentru a-și pastra integritatea poporului său. O mare amenințare era Imperiul… citeşte

3 0
user-632b2d70e2dc9 pe 21 Septembrie 2022 19:06
Mi a plăcut filmul Dacii și am câteva comentarii de făcut:
Regia : Sergiu Nicolaescu a ales bine actorii pentru a face un film excepțional
Scenariul:Textul se apropie de povestea dacilor și a romanilor , cuvintele sunt potrivite pentru secvențele din film.Filmul iti captează atenția ceea ce înseamnă ca scenariul este bun . Personajele spun lucruri credibile .
In legătura cu imaginea, operatorul a filmat cadrele din partea de jos , din stânga atunci când aceștia se luptau , când ei mureau ii filma cel mai mult de sus , filmările sunt făcute și din dreapta mai ales când arată locul desfășurării luptelor dintre daci și romani , imaginea se marea atunci când urma ca cineva sa vorbească si se micșora atunci când ei urmau sa se lupte .In schimb imaginea nu este clară și culorile sunt foarte închise , dar asta nu face ca… citeşte

3 0
user-632a93090a7cf pe 21 Septembrie 2022 18:43
Filmul Dacii nu mi-a plăcut deoarece nu este un film foarte palpitant la care să mă uit cu plăcere
Regia realizată de domnul Sergiu Nicolaescu a fost nu foarte bună dar de remarcat, bătăliile nu prea păreau bătălii
Scenariul a fost unul foarte complex dar nu a fost interpretat de actorii potriviți
Imaginea nu a fost cea mai bună dar filmul a fost creat în anul 1967, pentru acele vremuri este de remarcat. filmul are o culoare rece ceea ce-ți dă senzația de război
Coloana sonoră a fost una foarte puternică și de remarcat. Era în perfect tandem cu imaginea și cadrele bătaia scuturilor și a săbiilor creea un sunet surprins plăcut
Interpretarea actoricească părerea mea este că Amza Pellea(Decebal) a fost unul dintre actorii care a jucat cel mai bine rolul
Nota de final-8.5
Cronicar: Crîngu Gabriel xiG

3 0
user-5fe24ec9f3b5f pe 21 Septembrie 2022 18:11
Mi-a plăcut filmul Dacii dar am câteva observați!
Regia Sergiu Nicolaescu este un regizor bun care a făcut jocul actorilor ok,dar aici adaug o observatie in legătura cu scenele de lupta mai ales cea de la final in care Decebal l-a învins pe Severus iar lupta a durat foarte mult între cei doi iar loviturile parca nu erau date cu sânge barbar nu au avut forța nu știu parca erau frați.
Scenariul este foarte bogat in arhaisme și foarte bine punctat și mai ales când aveam o disputa între Daci și Romani iar pe câmpul de lupta se striga foarte tare dorința de a câștiga
Imaginile filmate de operator sunt foarte bune iar cel care filmeaza se observa ca are ochiul format din punct de vedere artistic????????
Cel mai mult m-a impresionat imaginile filmate de sus când Daci se băteau cu Romani deoarece câmpul vizual se mărește iar cel ce vizionează… citeşte

3 0
rafaelavoicu pe 21 Septembrie 2022 18:09
Pot spune ca filmul acesta este unul destul de bun si reusit chiar daca nu este stilul meu de film la care m as uita de doua ori. Regia realizata de Sergiu Nicolaescu a fost excelenta indrumandu i pe actori bine chiar daca au mai fost si momente de neatentie (dupa ce Decebal il omoara pe Severus pe camp tot pamant ii pune in mana) si chiar si mici exagerari in momentul injunghierii unui personaj.Scenariul realizat de Titus Popovici mi s a parut bine realizat,cuprinzand viata dacilor si a romanilor, evenimentele aratate in film,vestimentatia specifica acelor vremuri(romanii purtand traditionala toga iar dacii se încălţau cu ciorapi de lână şi opinci, îmbrăcau pantaloni de in sau de lână, cămaşă, un brâu (chimir), pafta şi pelerină din solzi de piele. Pe cap purtau scufia lor tradiţională: pileus. Dacii mai aveau platoşă din piele, apărători de mâini, iar pe umeri -… citeşte
3 0
Teo2002 pe 17 Aprilie 2012 20:46
Frumos film
Filmul asta e minunat! Dar chiar nu stiu de ce ne-au trebuit actori francezi.
3 2
simi1989 pe 27 Februarie 2011 03:11
NUMAI SA NE GANDIM CATI OAMENI A ADUNAT PENTRU LUPTE.............SI DEJA E FANTASTIC
3 4
psihologu pe 13 August 2010 16:40
Ok
Nu stiu sigur, dar cred ca acest film a reprezentat debutul regizoral de anvergura al lui Sergiu Nicolaescu. Rolul lui Decebal, jucat de Amza Pellea, a reusit sa dea consistenta unei figuri istorice doar descrise de cartile de istorie, ajutand, in acest fel, la fixarea in memoria colectiva a romanilor a figurii marelui rege dac. Realizat intr-o epoca in care colaborarile internationale in anumite domenii ale vietii artistice mai erau inca posibile, filmul Dacii a reusit sa aduca pe marele ecran o distributie de exceptie!!!! Si astfel, s-a vazut inca o data ca marii nostri actori nu difera cu nimic de actorii straini, ba chiar si-au dovedit profesionalismul si maiestria in niste conditii vitrege ale istoriei Romaniei.
3 4
dan pe 19 Iulie 2006 00:37
pacat ca noi romanii suntem cel ami dezbinat popor. Sa ne fie rusine ca nu putem sa ne inaltam macar la ceea ce vede acest film, sunt convins ca dacii erau... cei mai... pacat unde am ajuns...si-ar da cineva viata doar jertfa? Nu, nici eu si mi-e rusine, de ce, ca sa vad ce? ce rost are ... Mai vedem
3 5
Ionutzmovie pe 31 Martie 2010 18:46
Pur si simplu un film superb. Daca ar fi fost facut in ani 2000 cu efectele speciale din ziua de azi, sigur era unul din cele mai bune filme istorice din lume.
3 6
MrJuVe pe 20 Ianuarie 2013 01:34
Dialoguri necredibile, poveste previzibila, incoerenta narativa. Ce vedeti voi la el, de e capodopera, sincer ca nu stiu, poate v-a coplesit numarul mare de figuranti, ca na, jumate din populatie se poate mandri ca a fost la Nicolaescu in film, din directiva de la partid, bineinteles...
3 7
Lanschi pe 30 august 2013 07:57
Vorbeşti prostii. Multă lume s-ar fi dus şi fără a fi plătită pentru a face figuraţie într-un film românesc. Eu unul aş face astăzi gratis figuraţie chiar şi într-o panaramă de film pentru a avea sentimentul că am participat la crearea istoriei.
andradas pe 7 februarie 2020 21:40
Ești cumva critic de film sau își place să papi rahat? Filmul acesta se află în topul primelor 5 filme istorice cele mai bune din toate timpurile. La acea vreme, cu tehnologia de care dispuneau românii, filmul este foarte bine realizat. Dacă nu îți convine, mergi de urmărește vrăjelile americanilor făcute pe calculator.
user-632acc5051c7f pe 21 Septembrie 2022 14:43
Mi-a plăcut filmul "Dacii", datorită regizorului care a știut să îndrume actorii în diferite jocuri ale filmului. Din punctul meu de vedere filmul este realizat bine, datorită unor actori de succes.
Scenariul după părerea mea este unul bine pus la punct, cu mici excepții. Scenele care mi-au atras atenția, au fost acelea în care ne sunt prezentate obiceiurile dacilor, acestea sunt următoarele: probele uluitoare ale pumnalului într-un ritm accelerat printre degetele luptătorului, acesta fiind legat la ochi; țărâna luată în pumn de cel care moare (în secvența când Decebal îl înfrânge pe Severus, acesta moare pe iarbă, dar tot îi pune pământ în pumn, ceea ce ne arată puțin neatenția scenariștilor); dansurile acestora în cerc și întâmpinarea morții cu zâmbetul pe buze (din pricina faptului că aceștia duceau o viață grea, venirea pe lume a… citeşte

2 0
cosminmarincea pe 20 Septembrie 2022 20:25
Cronica filmului ,,Dacii''
Dupa vizionarea filmului ,,Dacii'', am ramas placut surprins sa aflu ca in ciuda anului in care a fost realizat, a fost posibila crearea unei astfel de capodopera cinematografica.
Regia: Apartinand colosului in cinematografie Sergiu Nicolaescu, ce a oferit directii imaculate actorilor prezenti pe tot parcursul filmului, precum Amza Pellea, Alexandru Herescu chiar si Pierre Brice,au reusit sa faca o munca extraordinara sub directoratul domnului Nicolaescu.
Scenariul: Parerea mea despre acesta este una impartita, are puncte forte cat si unele mai slabe. Punctele forte sunt dialogurile pe care Amza Pellea (Decebal) le poarta cu o maiestrie iesita din comun, facut parca pentru acest rol. cat si convorbirile intre cei mai puternici precum Severus, Fuscus chiar si Domitian. Punctele slabe (intr o cantitate infima) se regasesc in fapte precum ironia cu care Domitian isi incheie… citeşte

2 0
user-632b4081ad3ae pe 21 Septembrie 2022 19:55
Am fost incantat de film de aceea pot spune ca îl consider o bijuterie a cinematografiei românești chiar dacă nu respecta adevarul istoric.
Ador filmele istorice, mai ales cele despre istoria neamului nostru, iar acest film m-a făcut mândru sa fiu roman, urmaș al dacilor.
În perioada anilor 60'-70' noul regizor Sergiu Nicolăescu se remarca prin stilul grandios cinematografic. Jocul actorilor este ireproșabil si realizarea tehnica este impresionanta prin calitatea și resursele utilizate pentru acea perioada.
Scenariul are însă și mici greșeli și se vede lipsa de experienta a tânărului regizor. De exemplu lupta dintre Fuscus și Severus este scurta lipsita de suspans și cu o coregrafie foarte slaba nemaivorbind de faptul ca nu se vede pic de sânge la final, iar finalul filmului este stupid, un sacrificiu inutil al eroului principal urmat de o… citeşte

2 2
Oana pe 05 Ianuarie 2008 19:16
superb film;)
2 6
rrs85 pe 16 Aprilie 2010 18:31
Din iubire pentru patrie, din iubire pentru locuitorii acestei tari numite Romania (descendeti ai lui Decebal) Sergiu Nicolaescu a lansat o serie de filme cu tenta istorica ce au zdruncinat cinematografia!!!
Acest prim film, filmul cu care a debutat maestrul, imbraca superlativele, cuvintele fiind de prisos... vizionati cu mare incredere!!!

2 7
user-63b02ad8a0ee8 pe 11 Martie 2023 19:08
Dumnezeule.... cât de mult au scris fiecare dintre cei ce au scris aici înaintea mea !" Dacii " e o coproducție româno-franceză reușită
1 0
user-63519bed04ad2 pe 20 Octombrie 2022 22:07
Marius C.
Mi-a plăcut să vizionez acest film, deoarece m-a captivat, am intrat în lumea lor pe tot parcursul filmului.
În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de Remaxos, un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia. În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal şi a căpeteniilor dace se desfăşoară întrecerea tinerilor. Cotyso, fiul lui Decebal, este unul dintre concurenţi. Apare însă Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea. Va fi război. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie… citeşte

1 0
user-63502a60c0078 pe 19 Octombrie 2022 19:59
Filmul "Dacii" regizat de Sergiu Nicolescu se dovedește a fi unul demn de vizionat, acesta având personaje marcante ale teatrului românesc, precum Amza Pellea si multi altii, care prin autenticitatea actoriei de care au dat dovadă, noi spectatorii am avut plăcerea de a viziona filmul. Într-adevăr, astfel de filme vechi, dar tot o dată, clasice, nu mai au un public destul de mare în zilele noastre, dar consider că ele rămân încă filme de calitate. M-a impresionat în mod special scenele de luptă și de confruntare directă, cât și indirectă, dar și dezvoltarea personajelor principale. Am apreciat atenția la detaliile istorice, cât și la modul de viață din vremea respectivă. În pofida faptului că au mai existat și mici greșeli care nu merită menționate, filmul este un succes și merită vizionat. Recomand acest film tuturor pasionaților de istoria poporului… citeşte
1 0
user-632ee6c2e87c3 pe 24 Septembrie 2022 14:15
In opinia mea, filmul "Dacii" este un film deosebit , ce depaseste cu mult asteptarile mele fata de un film realizat la acea vreme. Mi se pare absolut uimitor faptul ca a fost posibila realizarea unei astfel de capodopere.
Regia:Sergiu Nicolaescu ii indruma extraordinar de bine pe actori pe tot parcursul filmului, acestia reusind sa isi intre in rol, precum Amza Pellea, care pare a fi omul perfect pentru interpretarea lui Decebal, Georges Marchal, dar si Pierre Brice.
Scenariul: Filmul se apropie foarte mult de realitatea perioadei respective, acesta avand un scenariu foarte complex si impresionant (scena sacrificiului), bine pus la punct, dar care totusi are unele puncte mai slabe. Punctele forte, ce marcheaza experienta, abilitatile si viziunea regizorului sunt reprezentate de scene precum dialogurile lui Decebal, lupta dintre Fuscus si Severus si dialogurile acestora.… citeşte

1 0
daria_bufnea pe 23 Septembrie 2022 22:19
Am vizionat filmul ,,Dacii" din anul 1967 in regia lui Sergiu Nicolaescu, un film ce isi depaseste vremea la care a fost facut, atat din cadrele panoramice fabuloase din muntii tarii noastre cat si din coloana sonora ce seteaza starea pe care privitorul o traieste in timpul peliculei.
Personal, mi s a parut destul de potrivit pentru un elev ce doreste sa afle mai multe despre stramosii tarii noastre deoarece este destul de in armonie cu istoria acestora.
Actiunea filmului are loc in timpul domniei lui Decebal si al razboiului daco-roman, ne este prezentat conflictul intre cele doua popoare si planurile acestora de razboi si, de asemenea, este prezenta si povestea de dragoste dintre Meda, o femeie de origine daca, si Severus, un general roman.
Sergiu Nicolaescu nu ne dezamageste nici cu acest film dovedindu ne ca este un mare regizor al generatiei sale coordonandu-si… citeşte

1 0
ioanaaaaaaaaaa pe 23 Septembrie 2022 22:12
În opinia mea,''Dacii''este un film interesant care evidențiază trăsaturile perioadei 86-88d.Chr povestindu-ne istoria strămoșilor noștrii și ducându-ne înapoi în timpul războiului ținut între daci si romani.
Regizorul filmului este chiar Sergiu Nicolaescu care reușește să transforme cu o capacitate de a face o atmosferă incredibilă, scenele de război , îndrumandu-i destul de bine pe actori la realizarea gesturilor , mimicii dar si interpretarea scenariului.
Decorul filmului a fost realizat de Titus Popovici care ne arată un nivel mare de profesionalism introducand câteva mici erori pe parcursul acestuia . Pe de altă parte limbajul a fost folosit cu atenție , fiind adecvat pentru secolul XX , neavând arheologisme sau cuvinte greu de identificat pentru noi . Dublajul a fost realizat foarte bine , fiind actori francezi , se vedea de parcă vorbeau… citeşte

1 0
user-632df69d96b32 pe 23 Septembrie 2022 21:42
Filmul "Dacii", personal mi s-a parut unul foarte interesant si reusit luand in considerare ca acesta a fost facut in 1967.
Filmul a fost regizat de catre Sergiu Nicolescu, acesta a reusit sa ilustreze istoria stramosiilor nostri intr-un mod fascinant.
Scenariul filmului a fost scris de catre Ttius Popovici, acesta le-a dat soldatiilor replici scurte si la obiect pastrand monologuriile pentru personajele importante ale filmului.
Imaginea filmului pentru mine a fost cel mai bun element al filmului cadrele panoramice alternand cu cadre in spatiu inchis cu fata personajului fiind punctul central. Si pe langa asta au reusit sa spuna multe in anumite scene fara a avea loc dialog. Coloana Sonora este deasemenea alt element ce a facut filmul o experienta memorabila, cu melodii calme si tandre in scenele pasnice si cu muzica intensa si galagioasa folosind tobe si trompete sa… citeşte

1 0
PaunIonut12 pe 23 Septembrie 2022 21:28
Mi-a plăcut mult sa vizionez filmul “Dacii” , cu toate acestea am cateva aspecte de precizat :
-Regia- Sergiu Nicolaescu , unul dintre marii regizori romani , a avut o regie foarte buna ... Le a atribuit actorilor replici care îi reprezinta . Vestimentația a fost una corect aleasa , acest fapt accentuând diferența dintre personaje , aratand stilul fiecaruia . Printre toate acestea, au fost unele secvente din film care păreau orea artificiale .
-Scenariul- Un scenariu foarte bine lucrat , cu numeroase replici dar nu a fost interpretat de actorii potriviți . După părerea mea anumiți actori nu prea își aveau rostul în film și nu au reușit să intre în pielea personajului , cel puțin asta mi-a transmis actorul Gyorgy Kovács ( în rolul lui Severus ). Replicile pe care acesta le-a avut au fost puține și destul de prost interpretate spre deosebire de… citeşte

1 0
Maartinnn_2 pe 23 Septembrie 2022 21:21
In opinia mea, "Dacii" este un film care merita vazut de toata lumea, cu exceptia celor de varste mai fragede deoarece unele secvente pot fi descrise ca fiind putin prea explicite, un exemplu fiind scena cand are loc petrecerea dacilor si acestia "sacrifica" o oaie iar regia nu s a sfiit din a arata o indeaproape, dar si scena in care doi daci consuma o oaie direct de pe protap, insa bineinteles si scenele de lupta. Am fost uimit cand am aflat ca acest film a fost creat in anul 1967 deoarece calitatea acestuia mi se pare una superioara acelor timpuri. Vocile cu care actorii au fost dublati se potrivesc ireal de bine, asa de bine incat daca sunteti atenti la actiune nici nu va puteti sa seama ca sunt dublati, insa exista si mici greseli. O greseala mentionata de mai multe persoane si pe care am observat o si eu este cea cand Decebal a luat un pumn de pamant de pe ce parea a fi un teren… citeşte
1 0
Sara01 pe 23 Septembrie 2022 21:05
♥Tema filmui ^Dacii^ regizat de catre Sergiu Nicolescu face referire la istoria celor doua imperii,imepriu roman si imperiul dac.Pe durata filmului ne este prezentata invazia romanilor, inceputul bataliei si relatia amoarasa dintre Meda,fica lui Decebal si imparatul roman,Severus.Pe tot parcurul bataliei se poate observa daruinta daciilor, acestia incercau din rasputeri sa-si apere pamantul lor, insa toate incercarile acestora au fost in zadar deoarece romanii au reusit sa-i infranga.

♥Regia: Filmul este o productie francezo-romana, avandu-l ca regirol pe Sergiu Nicolescu,acesta fiind totodata si actor in rolul lui Marcu.Cu toate acestea in film sunt regasite si cateva scene ^bizare^, cum ar fii ultima scena a filmului ^ Scena mortii lui Severus^.Severus este omorat ,acesta se prabuseste intr-un loc plin de iarba,iar Decebal vine si ia o mana de pamant pe care urmeaza… citeşte

1 0
stanciualexia pe 23 Septembrie 2022 21:02
Cronica de film
In opinia mea, filmul "Dacii" este unul foarte reusit pentru vremea respectiva.Tema este razboiul dintre daci si romani.
Regia: Sergiu Nicolaescu, i-a indrumat excelent de bine pe actori in jocul actoricesc, acestia au portretizat extrem de bine personajele, mai ales Amza Pelea care a fost un actor extraordinar de bun in rolul lui Decebal, la fel si ceilalti precum Pierre Brice, Marie-Jose Nat si Alexandru Herescu.
Scenariul: Scenariul este unul foarte complex si bogat in arhaisme, dar este si potrivit pentru perioada care ne este portretizata, nu sunt folosite cuvinte moderne. Se construieste o poveste extraordinara, respectandu-se istoria. Acestia folosesc cuvinte mai lungi sau mai scurte in functie de statutul social, de exemplu soldatii mereu folosesc cuvinte scurte si nu au multe replici, insa personajele importante au discursuri intregi folosind cuvinte lungi.
citeşte

1 0
maarryyyyyyy pe 23 Septembrie 2022 19:50
Personal, mi a placut deoarece este un film interesant care ne prezinta o parte importanta a istoriei stramosilor nostri. Filmul este bazat pe incercarea imparatului roman, Domitian, de a cuceri Dacia, in final fiind ucis de regele dac, in urma unei lupte cu sabia. Regia , este una exceptionala pentru anul aparitiei si creeaza imagini inedite, un om intr-adevar pasionat de meseria sa. Scenariul este unul bun, insa anumite greseli nu trec neobservate (pamantul pe care Decebal l-a luat din iarba, ranile putin vizibile, batalia dintre Decebal si Severus destul de ireala) . Pentru anul realizarii, imaginea cat si coloana sonora sunt acceptabile (dublajul este evident, coloana sonora completeaza perfect povestea , ni se prezinta imagini in ansamblu, cat si in prim plan). Interpretarea actoriceasca se potriveste cu povestea fimului, fiecare actor dandu-si silinta. In toate cele spuse… citeşte
1 0
user-5fa807a5e3a28 pe 23 Septembrie 2022 19:31
În opinia mea, "Dacii" este atât un film documentar care spune povestea oamenilor din care provin și a societății în care trăiesc, cât și o piesă de morală cu teme actuale pentru zilele noastre. Cele două popoare (Imperiul Roman - Dacia) demonstrează persistența luptei pentru libertate și tradiții. Sergiu Nicolaescu și-a folosit în repetate rânduri abilitatea de a transpune în artă un fapt istoric. Decorul filmului a fost creat de Titus Popovici, care dă dovadă de un înalt nivel de profesionalism și încorporează în ansamblu câteva mici erori. Limbajul folosit a fost adecvat pentru perioada de timp și pentru secolul XX, când se desfășoară acțiunea filmului. Am observat că replicile celor mai importante personaje ale filmului au avut o durată de viață mult mai mare decât replicile soldaților sau ale oamenilor de rând prinși în replicile celor… citeşte
1 0
TaranuD pe 23 Septembrie 2022 18:14
Cronica de film
Din punctul meu de vedere,filmul ''dacii'' este un film foarte bun,si are un efect asupra oamenilor de orice varsta,facandu-i pe oameni sa vor sa stie mai multe despre istoria noastra.Cat despre regizorul Sergiu Nicolaescu,a facut o treaba extraordinara pentru anul 1967,este o performanta incredibila.ne putem da seama de cat de complex si bine gandit este filmul din coloana sonora,muzica devenind din ce in ce mai alerta cand urmeaza o parte in care se va intampla ceva rau,si mai linistitoare in scenele lirice,precum scena in care Meda si Severus se plimbau pe campie.
Actorii s-au descurcat de minune,in ciuda faptului ca nu toti erau romani.scnele au fost foarte bine portretizate,bataliile fiind foarte realiste,se pot obeserva tacticile de lupta ale dacilor cat si ale romanilor.De asemenea m-a impresionat scena in care Decebal isi sacrifica propriul copil lui Zalmoxis.Unele scene… citeşte

1 0
user-632dbf7b04486 pe 23 Septembrie 2022 18:13
CRONICĂ DE FILM
Decebal, conducătorul Daciei este dispus să facă sacrificiul suprem și anume de a și dărui fiul Cotyso zeilor.
REGIA: Sergiu Nicolaescu privește filmul în ansamblu, astfel creează imagini realiste cu ajutorul actorilor. Imaginile din film realizate de Costache Ciubotaru sunt însoțite de coloane sonore realizate de Theodor Grigoriu, cu ajutorul cărora atenția spectatorilor este captată de exemplu: Meda și Severus care erau pe pajiște prinși intr un ansamblu liniștit, observă din cauza muzicii tensionate și zgomotoase, armata romană făcându și apariția acoperită de trompetele și tobele acesteia care reprezentau sosirea războiului. In film, imaginile sunt de două tipuri și anume: imagini panoramice (armata romană observată de Meda și Severus) și imagini cu una sau doua personaje (bătălia dintre Fuscus și Severus).
citeşte

1 0
lucalixandru pe 23 Septembrie 2022 18:02
Cronică de film
„Dacii” mi s-a părut un film interesant, pe alocuri copleșitor, rodul unei desfășurări de forțe impresionante. Tema filmului este dragostea de țară, strămoșii noștri luptând și jertfindu-se pentru apărarea bogățiile țării considerate ca neprețuite. Dacii sunt prezentați ca având ca principale trăsături cinstea, vitejia și independența, neducând lupte de cucerire și trăind întotdeauna în pace cu vecinii.
Mi-a plăcut secvența de început, o parabolă. Armata romană ajunge la porțile unei cetăți dacice, iar solul romanilor le cere dacilor să se predea, promițându-le în schimb viața și libertatea. Întrebat cine sunt ei, solul răspunde că ei sunt „stăpânii lumii”, iar străjerul dac rostește o replică memorabilă: „Veți ajunge dacă noi vom pieri”.
Implicarea lui Sergiu Nicolaescu a fost totală, acesta… citeşte

1 0
mirelutu pe 23 Septembrie 2022 15:16
Cronica de film
Consider ca filmul romanesc "Dacii" este foarte bun avand in vedere ca acesta a fost realizat in anul 1967 si regizat de Sergiu Nicolaescu.Filmul este un documentar istoric in care ne este prezentat razboiul dintre Daci si Romani.

Coloana sonora mi s a parut geniala, aceasta s a imbinat foarte bine cu scenele filmului in functie de atmosfera unde in partea cu razboi tensiunea este foarte mare datorita muzicii prin care ne dam seama ca urmeaza ceva rau iar in scenele lirice este mai lenta, linistitoare spre exemplu scena in care Severus si Meda alearga pe campii.
Cadrele filmate alterneaza intre cele panoramice si cele de lupta insa cadrele de lupta nu sunt facute destul de bine deoarece nu ne arata in detaliu puterea romanilor ci doar numarul mare de soldati. Cadrul panoramic ne arata piesaje muntoase, cetatea dacilor si pozitia tactica.
Tehnologia desi nu era… citeşte

1 0
TRVd pe 22 Septembrie 2022 21:55
In opinia mea, filmul "Dacii" este un film reusit, ce depaseste cu mult asteptarile mele fata de un film realizat la acea vreme. Mi se pare absolut uimitor faptul ca a fost posibila realizarea unei astfel de capodopere.
Regia:Sergiu Nicolaescu ii indruma extraordinar de bine pe actori pe tot parcursul filmului, acestia reusind sa isi intre in rol, precum Amza Pellea, care pare a fi omul perfect pentru interpretarea lui Decebal, Georges Marchal, dar si Pierre Brice.
Scenariul: Filmul se apropie foarte mult de realitatea perioadei respective, acesta avand un scenariu foarte complex si impresionant (scena sacrificiului), bine pus la punct, dar care totusi are unele puncte mai slabe. Punctele forte, ce marcheaza experienta, abilitatile si viziunea regizorului sunt reprezentate de scene precum dialogurile lui Decebal, lupta dintre Fuscus si Severus si dialogurile acestora.… citeşte

1 0
Andrei12121 pe 21 Septembrie 2022 21:45
Croninca filmului "Dacii" (Neaga A.R.)
In opinia mea, filmul ,,Dacii" mi-a placut, doar ca am mici observatii de facut:
-Calitatea sunetului nu este una buna, dar fiind un film vechi putem spune ca nu exista destula tehnologie ca sunetul sa fie unul calitativ, dar in unele secvente nu s-a putut intelege vocile actorilor concret.
Regia, de Sergiu Nicolaiescu, este destul de reusita cu mici exceptii in anumitecadre, de exemplu spre finalul filmului atunci cand Decebal la omorat pe Severus, Severus era intins pe iarba, iar Decebal a luat pamant si a pus pe el, desigur acestia vor sa sa sublinieze traditia dacica, dar in cadrul respectiv era iarba, iar acesta a scos de nicaieri pamant.
Scenariul se potriveste cu personajele, replicile sunt credibile, majoritatea actorilor si-au jucat rolurile bine in acest film, preferatul meu fiind Amza Pellea in rolul lui Decebal, el a interpretat cel mai bine… citeşte

1 0
Go1 2 3 4

Spune-ţi părerea despre

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

jinglebells