The Judge - un thriller cu avocaţi reuşit, în pofida clişeelor

de Gloria Sauciuc în 6 Dec 2014
În film, un fiu risipitor uns cu toate alifiile, pe nume Hank (Robert Downey Jr.), este un avocat versat într-un oraş mare. El este total opus tatălui său - un bărbat în vârstă şi dificil, Joseph (Robert Duvall), judecător şi el, care încă mai prezidează în instanţă, chiar dacă în provincie

În The Judge, alunecosul avocat din Chicago, Hank Palmer (Robert Downey Jr.) urma să apere un client din Illinois şi să-l scoată din ghearele procuraturii, când primeşte un mesaj de acasă că mama sa a murit. El nu ţine legătura cu tatăl sau, iar mama sa este singura din familie – de fapt, din întregul oraş – cu care el a păstrat legătura în ultimii 20 şi ceva de ani. Ceea ce-l aşteaptă însă în idilicul Carlinville, Indiana, este mai mult decât o slujbă de pomenire. Înainte de a pleca din oraşul copilăriei, Hank este chemat să-şi apere tatăl (Robert Duvall), de care s-a înstrăinat, venerabilul judecător din oraş, care a servit timp de 42 de ani, dar care se trezeşte brusc de partea greşită a barei.

Publicaţia Time Out scrie că The Judge face parte din acel gen de filme care „strigă acolo unde ar putea şopti şi tropăie acolo unde ar putea merge tiptil - este o melodramă a gesturilor mari şi a climatului, şi plăcerea spectatorului vine din şarmul de modă veche al filmului”. Părţile bune ale acestuia sunt, conform publicaţiei mai sus citate, imaginea, semnată Janusz Kaminski, tendinţele comice ale regizorul David Dobkin (The Wedding Crashers), sau scenariul filmului însuşi. Vanitatea lui Downey Jr. este desigur nelipsită - şi „rareori a fost atât de în armonie cu restul”.

„Robert Downey Jr. şi Robert Duvall joacă nişte roluri captivante, cu şanse de Oscar în această melodramă de familie, de modă veche, făcând din The Judge un thriller cu avocaţi reuşit, în pofida clişeelor şi stilului artificial” (Cinemalogue)...

Ca o concluzie a publicaţiei Time Out, „jocul carismatic al lui Downey Jr. şi prezenţa ursuză a lui Duvall scuză filmului multe defecte în această dramă de familie care pune accentul pe dramă în detrimentul familiei - într-atât încât o scenă cheie, finală, care constă într-un moment emoţional, este copleşită de cadrul în care se petrece, iar o confruntare tată-fiu între Hank şi Joseph pare să-l ia prin surprindere pe regizorul însuşi.

Totuşi, spectatorul avizat poate observa resentimentul oamenilor din provincie, vizibil de-a lungul întregului film, acest aspect fiind totuşi unul dintre acele lucruri care împiedică The Judge din a fi un film gol pe dinăuntru. În esenţă, este o poveste despre un băiat pierdut care se întoarce acasă, o poveste prea dospită, prea înzorzonată şi prea sentimentală”.

Pe de altă parte, Vulture.com scrie că „scenariul are momentele lui de glorie, cadrul este pitoresc, iar distribuţia cuprinde actori îndrăgiţi publicului. Verdictul în cazul de crimă este surprinzător (victima este la rândul ei un fost criminal abject), deşi nu aduce inovaţii unei formule destul de perimate.

Deşi filmul ţine aproape două ore şi jumătate, regizorul David Dobkin nu se ridică peste nivelul filmelor comerciale pentru televiziune”.

Rolul cel mai spectaculos vine de la Billy Bob Thornton, în rolul procurorului venit dintr-un oraş mare, mai ales pentru a-l umili pe Hank, e de părere publicaţia Vulture. „Thornton este versat şi priveşte cu ochi răi, cu părul alb dat pe spate, şi cu un temperament glacial. Personajul lui este totuşi mai complex, însă pentru cea mai mare parte a filmului este un erou negativ menit să ţină publicul în tensiune”.

Exploreaza subiecte similare:

Robert Downey Jr., Robert Duvall, The Judge, The Wedding Crashers, David Dobkin, Billy Bob Thornton

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
dlena pe 6 decembrie 2014 14:33
Nu e thriller
Gloria pe 6 decembrie 2014 19:21
Buna, dlena. Filmul folosește suspansul, tensiunea și emoția ca elemente principale. Si publicatia Vulture îl califica drept thriller http://www.vulture.com/2014/10/movie-review-the-judge-robert-downey-jr.html
dlena pe 7 decembrie 2014 18:30
Fie, cu toate că filmul se încadrează predominant în categoria dramelor, extrapolând, probabil că poate fi considerat cumva și un thriller. Depinde și ce înseamnă pentru fiecare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells