The Bling Ring, plăcerea vinovată

de Gloria Sauciuc în 13 Aug 2013
Filmul Sofiei Coppola explorează cultul pentru celebrităţi

Apropiat de mockumentary, The Bling Ring împrumută şi elemente specifice reality show-ului. Porneşte de la un caz real, fiind un portret indirect al cultului pentru celebrităţi, şi al unei generaţii voyeuriste, care îşi exhibă viaţa privată pe Facebook.

După filmul Somewhere (2010), plasat în lumea actorilor celebri, Sofia Coppola a fost receptivă la un subiect din cam acelaşi mediu. „The Ring Bling" este supranumele dat unui grup de adolescenţi din lumea obsedată de faimă a oraşului Los Angeles, grup care a jefuit casele mai multor celebrităţi. Când a citit în Vanity Fair articolul lui Nancy Jo Sales intitulat „Suspecţii purtau Louboutin", Sofia Coppola s-a gândit să facă un film despre distracţia aceasta ilegală şi despre adolescenţii implicaţi. După întâlnirea cu Sales, Coppola a descoperit că existau o mulţime de poveşti interesante care nu se regăseau în articolul original şi s-a decis să scrie scenariul. Grupul real era din Hollywood Hills. Obsedat de o viaţă de lux, îşi urmărea victimele celebre online şi a sustras din casele acestora peste 3 milioane de euro, în bunuri de lux. Printre victimele lor s-au numărat Paris Hilton, Orlando Bloom şi Rachel Bilson, iar gaşca a devenit cunoscută în mass-media ca „The Ring Bling".

Filmul este interesant prin cazul în sine, şi prin faptul că atrage spectatorul în casele celebrităţilor, acolo unde paparazzi şi mass-media nu prea are acces. Sofia Coppola ne face să gustăm această plăcere vinovată, deschizându-ne, de exemplu, uşile dressingului real al lui Paris Hilton. Dar, dincolo de asta, producţia nu are valoare cinematografică. În primul rând prin lipsa unei dramaturgii proprii filmului. Grupul de prieteni merge din casă de celebritate în casă de celebritate, sunt vreo două-trei inserţii cu testimoniale, portretele acestor tineri sunt creionate din câteva fraze şi cam asta e tot.

Emma Watson e de văzut, însă, pentru ipostaza total nouă - schimarea ei de la adolescenta Hermione (seria Harry Potter) la adolescenta Nicki din The Bling Ring ne-a surprins plăcut. Ea joacă afectat, ca o divă wannabe, pentru că personajul ei este o adolescentă ce iubeşte luxul şi celebritatea, considerând că luarea hainelor unor celebrităţi aduce simultan şi faima. Personajul ar ieşi caricatural, dacă Watson nu l-ar ţine bine în mâini.

Filmul are momente amuzante şi personaje ce nouă ni se vor părea aproape ireale - mama fetelor jucate de Watson şi Farmiga le instruieşte acasă, una din lecţii având-o ca model pe... Angelina Jolie.

Exploreaza subiecte similare:

The Bling Ring, Somewhere, Sofia Coppola, Paris Hilton, Orlando Bloom, Rachel Bilson, Emma Watson, Angelina Jolie

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sebastian96 pe 13 august 2013 13:13
Abia astept.
wings1104 pe 14 august 2013 20:39
Abia astept sa apara filmul. Sunt sigura ca o sa fie grozav, mai ales ca e cu Emma Watson.
alex_il_fenomeno pe 21 august 2013 23:08
Mi se pare chiar interesant, prin urmare il voi urmari.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells