Şapte filme franţuzeşti de aşteptat în cinematografe

de Ştefan Dobroiu în 24 Ian 2024
Michel Gondry, Ladj Ly şi Tran Anh Hung revin în atenţie cu cele mai noi producţii

Cinema-ul francez este pe buzele tuturor azi, după ce ieri Anatomie d'une chute a fost nominalizat la cinci categorii majore de la premiile Oscar, inclusiv Cel mai bun film şi Cea mai bună regie. Profităm de ocazie pentru a trece în revistă şapte filme franţuzeşti care se vor lansa în cinematografe în următoarele câteva luni. De precizat că Cinemagia a văzut deja aceste filme în cadrul ediţiei din 2024 a evenimentului Rendez-vous du cinéma français organizat la Paris de Unifrance, eveniment încheiat chiar ieri.

The Book of Solutions (r. Michel Gondry), premiera pe 22 martie
Noul film al regizorului lui Eternal Sunshine of the Spotless Mind s-a lansat anul trecut în selecţia secţiunii Quinzaine des cinéastes a festivalului de la Cannes şi îl are în vizor pe Marc (Pierre Niney), un tânăr regizor bipolar preocupat să-şi termine noul film aşa cum vrea el şi nu cum insistă producătorii. Pentru asta, Marc se retrage în satul mătuşii sale Denise, doar că lucrurile nu vor decurge deloc aşa cum se aştepta...

La passion de Dodin Bouffant (r. Tran Anh Hung), premiera pe 23 februarie
Am publicat deja cronica acestui nou film al regizorului vietnamez naturalizat în Franţa Tran Anh Hung şi de altfel protagonistul celui mai entuziasmant interviu luat de la Cinemagia în cadrul Rendez-vous-ului Unifrance. Tradus la noi Dragoste la foc mic, lungmetrajul ni-i arată pe celebrii Benoît Magimel şi Juliette Binoche în rolurile lui Dodin, un moşier înstărit, şi Eugenie, neîntrecuta sa bucătăreasă. Animată de apetitul insaţiabil al lui Dodin şi al oaspeţilor săi, Eugenie creează adevărate bijuterii culinare, pe care Anh Hung ni le înfăţişează cu voluptate în câteva dintre cele mai aspectuoase cadre văzute în ultimii ani la cinema.

Une année difficile (r. Olivier Nakache, Éric Toledano), premiera pe 5 aprilie
În 2011, cei doi regizori dădeau lovitura cu Intouchables/Invincibilii, film văzut de aproape 20 de milioane de francezi (pentru un succes similar, un film românesc ar trebui să vândă circa şapte milioane de bilete). După o pauză de câţiva ani luată pentru a realiza versiunea franceză a show-ului israelian In Treatment (există şi versiunea românească, În derivă), duo-ul regizoral revine în atenţie cu o nouă comedie ce nu se sfieşte să abordeze şi subiecte dificile. În Une année difficile, eroii interpretaţi de Pio Marmaï şi Jonathan Cohen au cumplite probleme financiare şi profită, pentru a şi le rezolva, de inocenţa unui grup de protestatari ce militează pentru o umanitate mai responsabilă.

Batiment 5 (r. Ladj Ly), premiera în luna iunie
Unul din cei mai în vogă cineaşti militanţi francezi, Ladj (dj-ul se pronunţă ca în Djokovic) Ly se inspiră din dificila istorie a familiei sale pentru a spune povestea lui Haby (Anta Diaw), o tânără de culoare din Montfermeil, suburbie-ghetou a Parisului, care decide să candideze la primărie după ce comunitatea ei e vizată de practicile abuzive orchestrate de noul primar (Alexis Manenti). În urma interviului luat lui Ly, ne-am dat seama că o mare parte din ceea ce se întâmplă pe ecran s-a întâmplat aidoma şi în realitate, propria familie a regizorului fiind gonită, prin practici dubioase ale oficialilor oraşului, din apartamentul pentru care plătise rate ani buni...

Vincent doit mourir (r. Stephan Castang), premiera în luna iulie
Este categoric cel mai trăsnit şi "suplu" (în sensul că are o idee ce poate fi rezumată în câteva cuvinte) film din această selecţie. Într-o zi, Vincent (Karim Leklou), angajatul unei companii de publicitate, este atacat pe neaşteptate şi fără nicio provocare de noul stagiar al companiei. Câteva momente mai târziu, un alt coleg îl înjunghie. Nu trece mult şi Vincent îşi dă seama că e de ajuns să se uite o singură clipă în ochii unui străin pentru ca acesta să fie gata de orice ca să-l ucidă... Trebuie spus şi că acest film ce pare iniţial o satiră la adresa unei lumi dominate de agresivitate se transformă curând într-o poveste de dragoste pe muchie de cuţit...

La bête (r. Bertrand Bonello), premiera în luna martie
Despre filmul său, Bertrand Bonello spune că este despre "teama de a iubi": acţiunea are loc în trei perioade de timp diferite, cu Léa Seydoux revenind în rolul unei tinere atrasă de un necunoscut chipeş în Parisul din 1910, în cel al unei actriţe pe care nu o distribuie nimeni în Los Angeles-ul anului 2014 şi o femeie tentată, într-un 2044 când emoţiile sunt considerate o slăbiciune indezirabilă, să sufere o operaţie psihologică ce ar salva-o de anxietăţi, dar cu ce preţ? Actorul britanic George MacKay, pe care îl ştii probabil din filmul de război 1917, o secondează pe Seydoux în toate cele trei perioade, încercând să învingă acea teamă pomenită de regizor.

Sur l'Adamant (r. Nicolas Philibert), premiera pe 15 martie
Recomandat şi de câştigarea Ursului de Aur la Berlinala de anul trecut, acest documentar al lui Nicolas Philibert ne teleportează într-un spaţiu cu totul ieşit din comun: un centru de zi pentru suferinzii de boli mintale, centru găzduit pe un şlep, Adamant, ce pluteşte pe apele Senei, în mijlocul Parisului. Documentarul impresionează nu doar cu onestitatea eroilor - care, trebuie spus, uneori par mai sănătoşi, de bun-simţ şi conectaţi la realitate decât noi înşine - ci şi cu abordarea terapeutică de pe Adamant: pacienţii au un cuvânt greu de spus în ce priveşte tratamentul lor. O mostră acaparantă de umanitate.

Exploreaza subiecte similare:

Michel Gondry, Pierre Niney, The Taste of Things, Tran Anh Hung, Benoît Magimel, Juliette Binoche, Une année difficile, Pio Marmaï, Ladj Ly, Alexis Manenti, Bertrand Bonello, Léa Seydoux, George MacKay, 1917, Sur l'Adamant, Nicolas Philibert, The Book of Solutions, Batiment 5, La bête, Vincent doit mourir

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells