Ramon: comedie absurdă sau fiasco narativ?

de Mihai Șerban în 3 Feb 2023
În ultimul film al lui Jesús del Cerro, Pavel Bartoș interpretează un țăran viticultor sărac cu duhul, dar bogat în peripeții

Regizorul de origine spaniolă Jesús del Cerro e unul dintre cei mai de succes creatori de filme comerciale din țară (amintim de Miami Bici, seria Ho Ho Ho, S-a furat mireasa sau serialul Vlad, printre altele). Însă uitându-ne la Ramon, ultimul său film, ne întrebăm dacă tocmai am urmărit o comedie absurdă sau pur și simplu un fiasco narativ. Mai ales prin scenariul pe care del Cerro l-a scris împreună cu Anghel Damian și Lia Bugnar, după o idee de Pavel Bartoș – acesta din urmă fiind și producătorul, și actorul principal care îl interpretează pe eponimul Ramon.

Cine e însă acest Ramon și de ce îl cheamă așa? În buletin scrie Ramona, conform unei povești despre un tată beat. „A”-ul de la final e mut, deci îl cheamă Ramon. În fine, acest individ interpretat de Pavel Bartoș, un viticultor naiv de la țară, e abordat într-o bună zi de către Smiley, care e un regizor și care îl convinge să filmeze la el în vie o reclamă. Ramon capătă și el o scurtă apariție în fața camerei, lângă o domnișoară blondă pe care decide să o caute ulterior la București și să o ceară de nevastă. Evident, nu fiindcă ea ar fi dat semne că ar vrea așa ceva, nici fiindcă Ramon are dungă roșie pe buletin, ci pur și simplu fiindcă e un personaj comic care trebuie să se îndrăgostească, programat să nu facă diferența dintre realitate și reprezentare.

Drept urmare, și Bucureștiul o să i se pară un fel de megalopolis agitat și zgomotos, unde Ramon poposește cu geamantanul încărcat de carne de porc, autoinvitându-se la un văr de-al doilea (Alexandru Ion) și la iubita lui yoghină și ultra vegană (Teona Stavarachi), pe care doar imaginea cărnii o face să leșine. Doar Sonia (Andreea Vasile), o doamnă care nu pare să aibă locuință (dar care în același timp nici nu pare să nu aibă), îi întreține deficiențele cognitive vizavi de blonda din reclamă. Contra unui butoi din vinul lui de țară, Sonia decide să îl ajute pe Ramon să o găsească, ghidându-se după o fotografie tip polaroid, făcută la filmare pentru „continuitate”, tocmai când filmarea se încheiase și nu mai avea nimeni ce să continue. Doar că apare un conflict de interese, fiindcă Sonia începe să nutrească afecțiune pentru acest om simplu și neprihănit.

Și, ca să fie tabloul plin, se mai adaugă și furtul unei picturi de milioane de euro, poveste în care Ramon e încredințat, ca orice personaj comic, să ajungă principalul suspect, urmărit de Selly (Andrei Șelaru) și de o polițistă mai mult sau mai puțin iscusită (Elvira Deatcu). Însă rezistă suspensia necredinței noastre în fața peripețiilor lui Ramon? 

Ramon (2023), acum în cinematografe.

Exploreaza subiecte similare:

Pavel Bartoş, Jesús del Cerro, Smiley, Miami Bici, Ho Ho Ho, S-a furat mireasa, Vlad, Ramon, Alexandru Ion, Teona Stavarachi, Andreea Vasile, Andrei Șelaru, Elvira Deatcu, Anghel Damian, Lia Bugnar

Alte știri din cinema

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sabinalin pe 3 februarie 2023 20:48
Oricum ar fi, mai rau decat ,,Teambuilding,, n-are cum sa fie. Bartos are energie si, in plus, avem actori buni in distributie. Daca scenariul e macar decent filmul ar merita sa fie un succes de public.
xerses pe 3 februarie 2023 23:56
Vad ca deja sunt multe comentarii negative la acest film. Pana la urma cine este interesat, va vedea filmul indiferent de comentariile celor care au vazut deja.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells