Radu Muntean reprezintă România la Cannes 2021, cu noul lui film Întregalde

de Marina Florea în 8 Iun 2021
Filmul concurează în secțiunea paralelă „Quinzaine des Réalisateurs”

Joi, 3 iunie, a fost anunțată lista producțiilor din selecția celui mai important festival de film al lumii, Cannes Film Festival. Atunci aflam că România are o reprezentantă, în secțiunea competițională „Un Certain Regard”, în persoana cineastei Teodora Ana Mihai, în competiție cu La Civil. Marți, 8 iunie, iată că e rândul secțiunii paralele „Quinzaine des Réalisateurs” să își anunțe selecția. România are doi reprezentanți. Astfel, Întregalde - cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean (Alice T., Hârtia va fi albastră, Marți, după Crăciun) - va avea premiera mondială în această secțiune paralelă a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. România mai concurează cu filmul de scurtmetraj When Night meets Dawn, în regia Andreei Cristina Borțun. Secțiunea competițională va avea loc între 7 și 17 iulie 2021. 

Întregalde are un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu; filmul spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială. se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Regizorul a declarat: „Este filmul meu cu cea mai multă acțiune, în sensul clasic și fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film”.

Întregalde este cel de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean și a doua participare la Quinzaine, după ce în 2008 a făcut parte din selecție cu filmul Boogie. Alături de Maria Popistașu, Ilona Brezoianu şi Alex Bogdan, din distribuţia filmului Întregalde fac parte şi Luca Sabin, Cuzin Toma, Carmen Lopăzan și Gabor Bondi. Filmul este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Vânzările internaţionale și distribuția din România sunt gestionate de către Voodoo Films.

Quinzaine des Réalisateurs este o secțiune dedicată noilor voci ale cinematografiei, concentrându-se pe viziuni unice care reflectă bogăția și diversitatea cinematografiei contemporane.

Quinzaine des Réalisateurs, selecția paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, a fost înființată în 1969 de către Société des Réalisateurs de Films (SRF) și este o platformă de prestigiu pentru filmele de artă. Lista regizorilor a căror filme au participat la Quinzaine este impresionantă, cu nume precum: Werner Herzog, George Lucas, Martin Scorsese, Nagisa Oshima, Chantal Akerman, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Spike Lee, Naomi Kawase, Jean-Pierre and Luc Dardenne, Sofia Coppola, Ruben Östlund, Xavier Dolan, frații Safdie și Chloé Zhao.

Radu Muntean a absolvit Academia Română de Teatru și Film – Regie de Film în 1994. A debutat în lungmetraj cu filmul Furia (2002), distins cu premul Uniunii Cineaştilor din România pentru cel mai bun film de debut. În 2006, Hîrtia va fi albastră a avut premiera mondială în cadrul competiţiei internaţionale de la Locarno, unde regizorul s-a întors în 2018 cu filmul Alice T.. Marți, după Crăciun (2010) şi Un etaj mai jos (2015) au fost ambele prezentate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. Radu Muntean a participat la Festivalul de Film de la Cannes și ca membru al juriului Cinefondation & Courts Metrages.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Muntean, Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu, Alice T., Hârtia va fi albastră, Marţi după Crăciun, When Night meets Dawn, Întregalde, Boogie, Cuzin Toma, Carmen Lopăzan, Gabor Bondi

Alte știri din cinema

10 comedii pentru mari şi mici

Adam Sandler, Andy Samberg, Melissa McCarthy şi Dave Bautista, în atenţie

10 filme şi seriale de dragoste

De la Jurnalul lui Bridget Jones la Dragoste garantată şi Outlander

Primele reacții la Black Widow. Cu ce producție a fost comparat filmul

Black Widow ajunge pe marile noastre ecrane pe 9 iulie

10 filme şi seriale pentru întreaga familie

De la supereroi atipici la poveşti despre maturizare şi descoperirea de sine

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells