Radu Beligan, în Cartea Recordurilor, de ziua lui

de Cinemagia în 11 Dec 2013
Cinemagia oferă unui cititor un album foto inedit - cu fotografii ale Maestrului, făcute din anul 2006 şi până în prezent

Radu Beligan, care va împlini 95 de ani (din care 75 dedicaţi filmului şi teatrului) pe 14 decembrie, intră în Cartea Recordurilor cu titlul de „Cel mai longeviv actor încă în activitate”. Pe 14 decembrie, chiar de ziua lui, Beligan poate fi aplaudat în piesa „Lecţia de violoncel”, pe scena teatrului Metropolis. Actorul va primi disctinţia duminică, 15 decembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, la finalul spectacolului „Egoistul“, în care joacă şi pe care l-a regizat.

Premiul îi va fi înmânat de prezentatorul TV Cătălin Măruţă, care, împreună cu echipa emisiunii „La Măruţă“, a făcut demersurile pentru ca numele actorului Radu Beligan să fie înscris în Guinness World Records, conform site-ului oficial record-mondial.ro.

 Aşteptăm în comentarii la acest articol impresiile voastre de la un spectacol/film cu Radu Beligan ce a lăsat o puternică impresie asupra voastră.

Cel mai interesant comentariu va fi premiat cu albumul „Un mare actor român - Radu Beligan – prin ochii lui Cristian Radu Nema”...

Pe 14 decembrie, Cinemagia oferă unui cititor un album foto inedit - cu fotografii ale actorului făcute din anul 2006 şi până în prezent, de către tânărul fotograf Cristian Radu Nema, doctorand al UNATC Bucureşti. Aşteptăm în comentarii la acest articol impresiile voastre de la un spectacol/film cu Radu Beligan care a lăsat o puternică impresie asupra voastră. Cel mai interesant comentariu va fi premiat cu albumul „Un mare actor român - Radu Beligan – prin ochii lui Cristian Radu Nema”.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918 în satul Galbeni, din comuna Filipeşti (Bacău), are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Cariera sa cinematografică a început în 1943, sub îndrumarea lui Jean Georgescu. A avut şansa unor roluri de film cu adevărat semnificative actoriceşte abia după 1973, graţie sensibilului Mihai Constantinescu, în Tată de duminică (tandem cu Amza Pellea, 1975), Singurătatea florilor (tandem cu Toma Caragiu, 1976), sau Premiera (tandem cu Carmen Stănescu, 1976). A mai putut compune un fascinant Conte Jankovics, complex, pervers şi vulnerabil, în inegalul Horea (Mircea Mureşan, 1984).

Beligan a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh. Lucia Sturdza Bulandra a fost principala stea călăuzitoare a vieţii sale artistice, alături de Eugen Ionescu.

Beligan este cunoscut publicului român şi în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.

#

Albumul intitulat „Un mare actor român - Radu Beligan – prin ochii lui Cristian Radu Nema” este o ediție aniversară tipărită în 1.000 de exemplare, destinată atât colecționarilor cât și iubitorilor de teatru si film româneşti, dar mai ales celor ce îl admiră pe „Meșterul Beligan”, așa cum îl numește prietenul său de o viață, Marin Moraru (cel care semnează și prefața acestui album).

Întâlnim imagini din cele mai importante apariții ale actorului din ultimii ani, de la Teatrul Național, Opera Națională, Muzeul Național de Artă, Casa Capșa, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Ateneul Român, precum şi ipostaze în care se află alături de personalități precum Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Marin Moraru, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Manuela Cernat, Sanda Manu, Mihai Bandac, Mariana Nicolescu si multi alții.

O dublă avampremieră a lansării albumului va avea loc pe 14 decembrie, după cum urmează:  între orele 10:00-16:00 în cadrul „Ziua uşilor deschise la Teatrul Naţional”, unde Marin Moraru va vorbi despre marele actor; seara, cu ocazia avampremierei spectacolului „Lectia de Violoncel”, avându-l în rol principal pe Radu Beligan, la Teatrul Metropolis.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Beligan, Jean Georgescu, Mihai Constantinescu, Tată de duminică, Amza Pellea, Singurătatea florilor, Toma Caragiu, premiera, Carmen Stănescu, Horea, Mircea Mureşan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Manuela Cernat, Sanda Manu, Mihai Bendeac, actor

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 10 decembrie 2013 20:18
Un calduros La multi ani ani maestrului , sa mai traiasca inca pe atat.
FilipIacob pe 16 decembrie 2013 16:55
Exceptionala ideea lansarii albumului cu fotografii. Reprezinta imbinarea a celor doua mari pasiuni ale lui Cristi Nema: filmul/teatrul si fotografia. Felicitari pentru initiativa si efortul de a lansa acest album chiar cu ocazia aniversarii actorului!
alex_il_fenomeno pe 29 ianuarie 2014 13:50
Merita din plin acest premiu, fiind un actor fundamental.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells