Pierderile industriei de film de la noi de anul acesta: 30 milioane de euro și aproape 7 milioane de spectatori

de Marina Florea în 12 Oct 2020
Oana Stoenescu, Președinta ODOA și reprezentanta distribuitorului de filme RoImage a dat un interviu publicației ZF

Miercuri, 7 octombire, autoritățile dispuneau închiderea cinematografelor din capitală ca urmare a creșterii semnificative a cazurilor de COVID-19 în București. Acest lucru se întâmpla la o lună de la redeschiderea lor după o perioadă de jumătate de an în care li se sistase activitatea în contextul crizei sanitare. De pe 7 octombrie și până acum noi săli s-au închis, ca urmare a hotărârii decidenților locali - în județele Cluj-Napoca, Suceava, Iași, Râmnicul Vâlcea, Bacău și Galați. Asociația Distribuitorilor de Opere Audiovizuale/ODOA a înaintat autorităților o scrisoare prin care cere ca cinematografele să fie redeschise sau susținere financiară în cazul în care acestea se mențin închise, aflăm dintr-un interviu acordat de Oana Stoenescu, Președinta ODOA și rezentanta distribuitorului de filme RoImage 2000, Ziarului Financiar.

„Industria asta a fost închisă 6 luni. Noi și restaurantele am fost ultimii care au primit permisiunea de a se redeschide”, spune Stoenescu. „Nu există - din ce știm - semnale că au fost focare sau personaje infectate în zona de cinematografe și nu înțelegem de ce se ia o astfel de măsură”, declară Președinta ODOA. „În cinematogafe au fost controale și măsurile se respectă”, precizează Stoenescu în cadrul interviului cu publicația mai sus citată.

După o jumătate de an în care activitatea le-a fost sistată, Oana Stoenescu are deja imaginea completă a dezastrului. „Pierderile înregistrate sunt cele de pe o perioadă de 6 luni. În 2019 au fost 13 milioane de spectatori și o cifră de box office de 60 de milioane de euro din biletele vândute”. În plus, în 2020 așteptările cu privire la vânzarea de bilete erau mai mari decât anul trecut. „Dpdv. al distribuitorilor de film, anul 2015 a fost cel mai bun an și ne așteptam ca 2020 să fie la fel, pentru că aveam titluri foarte bune, ce trebuiau lansate în aprilie, în iunie, blockbusterele lansate vara în SUA”... În concluzie, în România pierderile se ridică cel puțin la jumătate din încasările întregului an 2019, adică pierderi de 30 milioane de euro și aproape 7 milioane de spectatori. „Pe perioada asta am beneficiat doar de șomajul tehnic”, mai spune Stoenescu.

Distribuitoarea explică și de ce blockbusere mult așteptate anul acesta și-au amânat lansările. „Producătorii își doresc cât mai multe piețe active; neputând lansa în anumite părți din SUA și din alte teritorii importante, au amânat multe titluri”.

Pentru situația în care cinematografele se vor redeschide la noi, chiar în lipsa lansării blockbusterelor mult-așteptate, Stoenescu asigură că „ceva conținut există- filme independente și animații, așadar putem asigura premiere daca cinematografele funcționează”.

Stoenescu a mai spus că, dacă în 2019 au fost 13 milioane de români la cinema, pe viitor „ne-am dori ca fiecare român să meargă cel puțin o dată la cinema”.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
makomomo pe 12 octombrie 2020 19:00
Au fost oprite concertele in aer liber si asta se agita ca au fost oprite cinematografele? Ea s-ar fi dus intr-o sala full sa stea acolo 2 ore?
Phantom_sub pe 13 octombrie 2020 21:59
Nu mai există "sală full." Am văzut patru filme la cinema în perioada cât au fost deschise și mai mult de maxim 7-10 iar oameni nu erau. Într-o sală Cinema City. De cinematograf de stat nu mai spun, din martie nu s-a mai redeschis.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells