Oscarurile europene. Triangle of Sadness a câștigat la toate categoriile la care a fost nominalizat

de Gloria Sauciuc în 12 Dec 2022
Reacția la palmares a fost un amestec de susținere și de valuri de nemulțumire, notează IndieWire

Cea de-a 35-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film a avut loc în cadrul frumuseții stranii a capitalei Islandei, Reykjavik, locul unde se putea merge cu barca din port pentru a privi Aurora Boreală. Surpriza de pe 10 decembrie a venit din Suedia și a purtat numele lui Ruben Ostlund. EFA a avut, de-a lungul anilor, obiceiul de a promova același film la mai multe categorii, așa că - atunci când satira socială Triangle of Sadness a luat premiul pentru Cel mai bun regizor european - devenise clar cum va arăta până la final palmaresul, comentează IndieWire.

Ostlund nu a fost surprins atunci când a fost anunțat câștigător, mai ales că este deținător de Palme d'Or, de două ori în cinci ani, de altfel, mai comentează publicația mai sus citată. Regizorul a mulțumit actriței Sunnyi Melles (care era de față) pentru „grozava scenă cu vomatul” și apoi a avut curtoazia să îi mulțumească actriței Charlbi Dean, cea care a decedat subit în august, la numai 32 de ani, în urma unei infecții pulmonare. „Concentrați-vă pe rolul ei”, a indicat regizorul persoanelor din sală.

Pe de altă parte, atunci când Premiul pentru cel mai bun actor a mers la Zlatko Buric, al cărui rol este mai mult secundar decât principal, nemulțumirea s-a manifestat în sala de presă, unde publicul îl susținea pe Eden Dambrine, actorul adolescent din Close al lui Lukas Dhont, scrie publicația IndieWire, prezentă în capitala Islandei pentru gală. Vicky Krieps a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță cu Corsage.

Întruchipând atât comicul cât și tristețea, regizorul palestinian Elia Suleiman a primit un premiu special pentru realizări în cinematografia globală.

Islanda are un loc de top în domeniul sustenabilității datorită energiei geotermale pe care o folosește cu succes, așa că  responsabilitatea civică a fost un laitmotiv al ceremoniei. Un trio de tineri europeni: Raluca din România, Ahmad din Suedia și Vilhjalmur din Islanda au oferit un premiu al sustenabilității pentru European Green Deal, reprezentat de către Ursula von der Leyen. O parte a premiului a fost un mesteacăn islandez plantat într-o pădure de lângă Reykjavik.

Premiul pentru co-producție Eurimages a fost acordat tuturor producătorilor ucraineni, reprezentați de către Julia Sinkevici și Daria Bassel, din recunoștință pentru tăria de a-și continua munca și activitatea culturală pe timp de război. Un moment emoționant a venit atunci când fiica lui Mantas Kvedaravicius a primit premiul la categoria documentar pentru Mariupolis 2, pentru tatăl său ucis în timp ce ducea ajutoare medicale în Ucraina.

A urmat apoi secțiunea „In memoriam”, de asemenea emoționantă. Anul acesta i-am pierdut pe Irene Papas, pe Gaspard Ulliel, Robbie Coltrane, Lena Wertmuller, Jean-Louis Trintignant, Monica Vitti, Jean-Luc Godard, și - cea mai tânără – Charlbi Dean. 

Exploreaza subiecte similare:

Triangle of Sadness, Elia Suleiman, Ruben Östlund, Mantas Kvedaravicius, Charlbi Dean

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells