Noul film al lui Călin Netzer, Familiar, este aproape de finalizare

de Ştefan Dobroiu în 28 Apr 2023
Drama spune povestea unui regizor care descoperă secrete întunecate din trecutul familiei sale

Regizorul care a adus României primul Urs de Aur (au urmat cei câştigaţi de Adina Pintilie şi Radu Jude), Călin Peter Netzer, a terminat montajul noului său film, Familiar. Anunţul făcut de producătoarea filmului, Oana Iancu, a venit imediat după vestea că Familiar va fi în curând accesibil distribuitorilor din lumea întreagă, fiind reprezentat de compania Beta Cinema în piaţa de filme a festivalului de la Cannes.

Scenariul filmului este scris de regizor împreună cu actriţa Iulia Lumânare, care joacă şi rolul principal feminin. Povestea îl are în centrul atenţiei pe Dragoş (Emanuel Pârvu, nominalizat anul acesta la premiul Gopo pentru excelentul său rol din thrillerul Miracol al Bogdan George Apetri), un regizor cvadragenar care vrea să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania anilor '80.

Provocată de o aventură extraconjugală a mamei sale, plecarea familiei din ţară a dus la o ruptură ireparabilă. Şi, pentru că emigrarea s-a produs în condiţii suspecte, Dragoş este gata de orice pentru a descoperi exact ce s-a întâmplat. Ajutat de fosta iubită, Ilinca (Iulia Lumânare), Dragoş descoperă secretele toxice ale trecutului, punându-şi în acelaşi timp în pericol relaţia cu logodnica sa. Când aceasta anunţă că a rămas însărcinată, Dragoş va trebui să ia o decizie ce le va afecta viitorul tuturor celor implicaţi.

În comunicatul prin care Beta Cinema anunţă începutul campaniei globale de distribuţie a filmului, Călin Peter Netzer descrie modul cum a abordat povestea din Familiar: "Filmul este construit cu rigoarea unei investigaţii de poliţist. Folosind prezentul ca o unealtă ce face trecutul inteligibil, protagonistul Dragoş recreează instinctiv mizanscena trecutului, reactivând triunghiul amoros al părinţilor săi, care a dus la destrămarea permanentă a familiei. Familiar este o poveste complexă despre căutarea identităţii şi a adevărului".

Familiar este produs de compania de producţie Parada Film, care a produs şi filmele anterioare ale regizorului, Poziţia copilului, laureat cu Ursul de Aur în 2013, şi Ana, mon amour, şi el selectat în competiţia festivalului de la Berlin în 2017 şi recompensat cu Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică desebită pentru montajul Danei Bunescu.

Pe lângă Emanul Pârvu şi Iulia Lumânare, în film apar Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru şi Vlad Ivanov. Barbu Bălăşoiu şi Andrei Butică sunt directorii de imagine, iar montajul a fost realizat de Dana Bunescu. Familiar a fost filmat vara trecută, echipa filmând şi în Germania timp de două săptămâni. Filmul a primit sprijin financiar de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi aduce şi o premieră în industria de film de la noi: este o coproducţie cu Taiwanul, ţară reprezentată de compania Volos Film. Familiar a fost coprodus şi de companiile franceze Cinema DeFacto şi Gaijin.

Nu ştim în acest moment când va avea loc premiera românească. Cel mai probabil aceasta va fi anunţată după ce Familiar va avea premiera mondială într-un festival internaţional. 

Foto: Emanuel Pârvu în Familiar.

Exploreaza subiecte similare:

Călin Peter Netzer, Emanuel Pârvu, Poziţia copilului, Dana Bunescu, Ana Ciontea, Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Ana mon amour, miracol, Iulia Lumânare

Alte știri din cinema

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells