Noul film al lui Călin Netzer, Familiar, este aproape de finalizare

de Ştefan Dobroiu în 28 Apr 2023
Drama spune povestea unui regizor care descoperă secrete întunecate din trecutul familiei sale

Regizorul care a adus României primul Urs de Aur (au urmat cei câştigaţi de Adina Pintilie şi Radu Jude), Călin Peter Netzer, a terminat montajul noului său film, Familiar. Anunţul făcut de producătoarea filmului, Oana Iancu, a venit imediat după vestea că Familiar va fi în curând accesibil distribuitorilor din lumea întreagă, fiind reprezentat de compania Beta Cinema în piaţa de filme a festivalului de la Cannes.

Scenariul filmului este scris de regizor împreună cu actriţa Iulia Lumânare, care joacă şi rolul principal feminin. Povestea îl are în centrul atenţiei pe Dragoş (Emanuel Pârvu, nominalizat anul acesta la premiul Gopo pentru excelentul său rol din thrillerul Miracol al Bogdan George Apetri), un regizor cvadragenar care vrea să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania anilor '80.

Provocată de o aventură extraconjugală a mamei sale, plecarea familiei din ţară a dus la o ruptură ireparabilă. Şi, pentru că emigrarea s-a produs în condiţii suspecte, Dragoş este gata de orice pentru a descoperi exact ce s-a întâmplat. Ajutat de fosta iubită, Ilinca (Iulia Lumânare), Dragoş descoperă secretele toxice ale trecutului, punându-şi în acelaşi timp în pericol relaţia cu logodnica sa. Când aceasta anunţă că a rămas însărcinată, Dragoş va trebui să ia o decizie ce le va afecta viitorul tuturor celor implicaţi.

În comunicatul prin care Beta Cinema anunţă începutul campaniei globale de distribuţie a filmului, Călin Peter Netzer descrie modul cum a abordat povestea din Familiar: "Filmul este construit cu rigoarea unei investigaţii de poliţist. Folosind prezentul ca o unealtă ce face trecutul inteligibil, protagonistul Dragoş recreează instinctiv mizanscena trecutului, reactivând triunghiul amoros al părinţilor săi, care a dus la destrămarea permanentă a familiei. Familiar este o poveste complexă despre căutarea identităţii şi a adevărului".

Familiar este produs de compania de producţie Parada Film, care a produs şi filmele anterioare ale regizorului, Poziţia copilului, laureat cu Ursul de Aur în 2013, şi Ana, mon amour, şi el selectat în competiţia festivalului de la Berlin în 2017 şi recompensat cu Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică desebită pentru montajul Danei Bunescu.

Pe lângă Emanul Pârvu şi Iulia Lumânare, în film apar Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru şi Vlad Ivanov. Barbu Bălăşoiu şi Andrei Butică sunt directorii de imagine, iar montajul a fost realizat de Dana Bunescu. Familiar a fost filmat vara trecută, echipa filmând şi în Germania timp de două săptămâni. Filmul a primit sprijin financiar de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi aduce şi o premieră în industria de film de la noi: este o coproducţie cu Taiwanul, ţară reprezentată de compania Volos Film. Familiar a fost coprodus şi de companiile franceze Cinema DeFacto şi Gaijin.

Nu ştim în acest moment când va avea loc premiera românească. Cel mai probabil aceasta va fi anunţată după ce Familiar va avea premiera mondială într-un festival internaţional. 

Foto: Emanuel Pârvu în Familiar.

Exploreaza subiecte similare:

Călin Peter Netzer, Emanuel Pârvu, Poziţia copilului, Dana Bunescu, Ana Ciontea, Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Ana mon amour, miracol, Iulia Lumânare

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells