Mia cea posedată demonic din Evil Dead, din nou victimă în Omul din întuneric

de Cinemagia în 26 Aug 2016
Thrillerul cu elemente horror intră vineri, 26 august, în cinematografe

Omul din întuneric îl reunește pe Fede Alvarez cu actrița Jane Levy, a cărei abordare de neuitat ca Mia cea posedată demonic din Evil Dead a inspirat în jurul lumii tatuaje cu imaginea personajului însângerat. „Acesta este un personaj complet diferit la unele nivele, dar este clar că Rocky are ceva în comun cu Mia”, spune Alvarez. „Este o luptătoare, cu siguranță. Are ca scop obținerea acelor bani și n-o va opri nimic. Dar Orbul trage în partea opusă cu aceeași hotărâre extraordinară”.

Hotărâtă să fugă de la mama sa denaturată și să-și salveze sora mai mică de la existența fără nicio perspectivă care pare inevitabilă pentru amândouă, Rocky va face orice pentru a reuși.

Levy a fost prima opțiune a regizorului pentru acest rol încă de la început, dar inițial a părut că nu va fi disponibilă pentru filmări. „Am trecut printr-un proces îndelungat, încercând să găsim fata potrivită”, spune Alvarez. „Nimeni nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor noastre. Și brusc Jane a devenit disponibilă și totul a intrat în normal”.

După Evil Dead, Levy spune că a decis că s-a terminat cu filmele horror-thriller. „Dar iată-mă aici, și asta datorită lui Fede. Este regizorul perfect pentru a aduce povestea la viață și a face din ea mai mult decât un film de gen. Are un sentiment epic, mitologic pentru mine. A fost crescut într-un fel în care numai Fede poate fi. Acest film îmi amintește de un roman grafic în multe moduri. Paleta este într-adevăr frumoasă – gri cu pete de culoare”.

Chiar dacă provocările fizice extreme cu care s-a confruntat Levy în Evil Dead – inclusiv îngroparea de vie – nu s-au repetat în acest film, regizorul Alvarez a supus-o totuși zilnic la încercări dure.

„Jane a fost o sportivă grozavă, care n-a spus nu niciodată la nimic”.

Pentru a fugi de la mama ei, Rocky a început să comită furturi mărunte împreună cu prietenii ei Alex și Money. „O fac parțial pentru emoție, dar în principal pentru că nu au bani”, spune Levy. „Au început furând orice lucruri mărunte pe care le găseau, dar apoi au auzit că Orbul are o mulțime de bani. Dacă pot pune mâna pe acei bani, pot pleca din Detroit”.

Alvarez, spune ea, a creat patru personaje care subminează ideea de băieții buni contra băieților răi, răsturnând așteptările superficiale. „Te atașezi de Rocky, chiar dacă face ceva dezonorant”, spune Levy. „A fost o provocare s-o facă plăcută, dar Fede a creat personaje arhetipale care sunt oglinzi complexe ale umanității. În această situație, Alex este creierul, Money este călăuzitorul iar Rocky este sufletul, așa încât te poți atașa de ea”.

Chiar dacă provocările fizice extreme cu care s-a confruntat Levy în Evil Dead – inclusiv îngroparea de vie – nu s-au repetat în acest film, Alvarez a supus-o totuși zilnic la încercări dure. „Jane a fost o sportivă grozavă, care n-a spus nu niciodată la nimic”, spune el. „De fapt, cere întotdeauna mai mult”.

Actrița admite că-i plac rolurile fizice. „Pentru mine, mișcarea în filme este esențială pentru a spune povestea. Dacă pot să răspund doar cu ochii sau cu o expresie sau prin limbajul corpului, spun mult mai mult decât în cuvinte”.

A existat o provocare de care s-ar fi putut lipsi, oricum. Rocky trebuie să se confrunte cu un Rottweiler uriaș, câinele amenințător de atac al Orbului. Antrenat să atace geanta plină cu bani a lui Rocky, câinele a fost mult mai descurajant decât a anticipat. „Chiar a părut că-l scapă. Proprietarul, un maghiar uriaș, a ținut câinele în spate, dar m-am tot gândit, mă va mânca chiar acum?”

Adversarul celor trei prieteni, cunoscut doar ca Orbul, este un veteran de război care și-a pierdut vederea când a fost rănit în timpul primului Război din Golf.

Soția a murit la puțin timp după reîntoarcerea sa în State și unicul său copil a fost lovit de un șofer neatent.

De atunci a devenit un pustnic, singurul locuitor rămas pe strada sa abandonată..

Prietenul lui Rocky, Alex, jucat de Dylan Minnette, ordonă furturile mărunte ale grupului, furând chei și coduri de alarmă de la tatăl său care este agent de securitate pentru o serie de spargeri. El formulează și aplică un set de reguli stricte pentru furturi: nu iau numerar și articole de valoare mare pentru a evita acuzarea de furt mare. Telefoanele mobile, bijuteriile și alte obiecte asigurabile constituie un joc corect, deoarece victimele pot fi despăgubite pentru pierderi. Dar cei 300.000 de dolari în numerar ai Orbului, despre care au aflat, sunt prea tentanți chiar și pentru Alex.

„Este un personaj foarte complicat, ușor conflictual”, spune Alvarez. „Alex fură pentru a strânge bani suficienți pentru a merge la facultatea de drept. Într-un fel, face rău pentru a putea să facă bine în viitor. De asemenea, va face orice pentru a fi mai aproape de Rocky, care nu pare să conștientizeze că este îndrăgostit de ea”.

Minnette a fost primul pentru a fi distribuit în film. Un fost copil actor, are 18 ani, ca și personajul său. Atunci când a pășit în sesiunea de casting, Alvarez a știut imediat că l-a găsit pe Alex. „A fost prima dată în viața mea când s-a întâmplat așa ceva”, spune regizorul. „Modul în care este Dylan, modul în care vorbește și modul în care se comportă a fost exact ce am avut în minte pentru personaj.”

Un fan convins atât al Evil Dead cât și al filmului de scurtmetraj al lui Alvarez, Panic Attack, Minnette a sărit la oportunitatea de a lucra cu regizorul. „Pe baza activității sale anterioare, am știut că va fi într-adevăr special”, spune el. „Este un thriller intens, întunecat, dar și un film elegant, stilat. Merge în unele locuri într-adevăr întunecate și complexe, dar Fede nu caută doar sânge. Acesta are mult mai multă substanță decât atât. Se asigură că-ți pasă de aceste personaje”.

Actorul Daniel Zovatto este Money, prietenul impulsiv, pregătit de stradă al lui Rocky. Money este conexiunea dintre străzi și Alex și Rocky. Zovatto spune: „În esență, el este alfa, mușchii grupului. Dar nu are o singură dimensiune. Este mai mult decât un gangster sau un copil al străzii. Are o mulțime de straturi.”

Susținătorul lui Money, Raul, jucat de Christian Zagia, este cel care-i vinde pontul despre un veteran de război pensionat despre care se aude c-ar avea bani într-o sumă de șase cifre ascunși undeva în casă. Money își convinge prietenii că aceasta este suma care-i va propulsa în afara orașului lor descompus, spre o viață mai însorită în California. „Nu există mulți bani în jur în cartierul său”, spune Zovatto. „Acest lucru pare un lucru aproape sigur. Dar el se bucură și de atacul de adrenalină al acestor acțiuni.”

Alvarez a selectat actorul pe baza evoluției sale din filmul horror de succes It Follows. „Este un actor care poate lua un rol de pe pagină și-l face de unul singur”, spune regizorul. „Ceea ce a adus în încăperea în care făceam castingul pentru rol a fost complet diferit de tot ceea ce au făcut ceilalți”.

Opusul lui Alex care face planuri minuțioase, Money trăiește momentul. „Este doar energie pură și anarhie”, observă Alvarez. „Știe ce vrea și obține. Money știe mai bine cine este decât Alex, care este încă puțin confuz despre ce dorește să facă”.

Zovatto spune că filmarea pentru Omul din întuneric a fost cea mai distractivă de care a avut parte la lucru. „Deoarece Fede a și scris și a și regizat, cunoaște toate subtilitățile poveștii și a personajelor, ceea ce este într-adevăr tare. În același timp, ne-a lăsat să ne descoperim caracterele proprii sub îndrumarea sa. Este într-adevăr pasionat și mie-mi plac oamenii pasionați.”

Adversarul celor trei prieteni, cunoscut doar ca Orbul, este un veteran de război care și-a pierdut vederea când a fost rănit în timpul primului Război din Golf. Soția a murit la puțin timp după reîntoarcerea sa în State și unicul său copil a fost lovit de un șofer neatent. De atunci a devenit un pustnic, singurul locuitor rămas pe strada sa abandonată.

„Totul a început cu Orbul”, spune Alvarez. „Este un personaj neobișnuit. Filmele descriu adesea oamenii cu handicapuri ca nobili sau pioși. Am dus acest tip într-o direcție complet diferită. Are foarte multe resurse și de o violență totală. Este ultimul om care locuiește într-un cartier abandonat.”

După ce au intrat în casa foarte protejată, Rocky, Alex și Money încearcă să străbată în liniște interiorul cu multe lucruri depozitate al acesteia. Dar Orbul se trezește curând, atacând în modul său de auto-apărare. Curând, cei trei prieteni se află prinși într-un joc de coșmar de-a șoarecele și pisica din care scăparea pare imposibilă.

„Personajul compensează orbirea cu celelalte simțuri”, spune Hart. „Abilitățile sale sunt în mod clar peste ceea ce poate face o persoană normală. El creează circumstanțele unice, înspăimântătoare din poveste”.

În rolul Orbului, actorul veteran Stephen Lang își echilibrează fizicul său intimidant și energia conținută recent într-o evoluție puternică și terifiantă. Lang vede personajul său ca un fel de legendă urbană – parțial reală și parțial ficțiune. „Multe din ce spun oamenii despre el sunt reale, dar nu este întreaga poveste”, spune actorul. „Se află într-o situație bună. Situația nu pare potrivită pentru acești trei tineri. Toți ceilalți din acest cartier au plecat. Trebuia să fie ușor să intri și să furi bani. Dar cu toate acestea, nu este ușor să intri în casă și este și mai greu să ieși”.

Orbul nu este victima neajutorată pe care și-o imaginaseră, pentru a o învinge cu blândețe. În casa sa a creat o lume în care are o mulțime de avantaje. „Este terifiant de capabil”, explică Lang. „Poate mai mult decât să supraviețuiască – este stăpânul acestui univers. Simpatizezi cu el dorindu-ți să-și apere teritoriul, chiar și atunci când descoperi un dedesubt neașteptat. După ce empatizezi cu un personaj, este greu să mai dai înapoi. Audiența i-a descoperit latura umană înainte să-i afle secretul terifiant. Pentru mine, aceasta este parte a unui scenariu inteligent desăvârșit”.

„Viața a tratat acest personaj într-un mod ceva mai diferit”, spune Producătorul Executiv Erin Westerman, „ar fi putut fi un familist care să-și ruleze magazinul de articole de menaj din suburbie. Dar el a trebuit să treacă prin întâmplări devastatoare. Audiența îl cunoaște pe Stephen din Avatar și-l va recunoaște ca războinic. Chiar dacă este orb, încearcă și învinge pe oricine care intră în spațiul său. În final, ceea ce dorește Rocky și ceea ce dorește Orbul sunt în conflict direct și nu pot câștiga amândoi.”

Lang spune că l-a intrigat ambiguitatea morală a filmului. „Este incontestabil că personajul este victimă”, spune actorul. „Dar este mult mai complicat de atât. M-a impresionat ca o combinație minunată de putere reală și vulnerabilitate absolută. Este fascinant pentru un actor și un regizor să poată să exploreze această tensiune”.

Lang, un fost co-regizor la prestigiosul Studio al Actorilor, și-a impresionat și în același timp și-a neliniștit colegii cu angajamentul său total pentru rol. „Stephen este un actor de școală veche”, spune Zovatto. „A făcut asta mulți ani. Pregătirea sa și modul în care intră în scenă m-au uimit. Este dedicat meseriei sale”.

Levy este de acord și adaugă: „Stephen este un tip foarte intimidant. De fapt, am fost puțin speriat când am început să lucrăm împreună!”

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Don't Breathe, Jane Levy

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells