Jane the Virgin: virgină şi însărcinată

de Ştefan Dobroiu în 6 Nov 2014
Serialul CW parodiază telenovelele cu un scenariu proaspăt şi amuzant

Este unul dintre serialele cel mai bine primite ale sezonului (80% cronici pozitive pe metacritic.com) şi ne-a captivat cu energia sa contagioasă şi micile trucuri scenaristice amuzante şi imprevizibile. Bazat pe telenovela venezueleană Juana la Virgin, Jane the Virgen mută subiectul trăsnit în comunitatea latino de pe teritoriul SUA, fiind una dintre cele mai exotice, colorate şi vii noi prezenţe pe micile ecrane americane din această toamnă.

Gina Rodriguez este Jane Villanueva, o tânără de 23 de ani din Miami care, după ce jură că nu îşi va pierde virginitatea decât în noaptea nunţii, află că este însărcinată din cauza unei greşeli a medicului ei ginecolog, Luisa (Yara Martinez). În stilul specific telenovelelor, tatăl copilului este nimeni altul decât Rafael Solano (Justin Baldoni), un bogat şi carismatic proprietar de hoteluri, fratele Luisei şi... şeful lui Jane. Faptul că fătul este singura şansă a lui Rafael de a avea copii îl face pe playboy să se apropie de Jane, spre supărarea Petrei, soţia de care acesta vrea să divorţeze.

Ţi se pare complicat? Este doar vârful icebergului, pentru că serialul are parte de provocări scenaristice din multiple direcţii: Jane va descoperi curând cine este tatăl ei natural şi îşi va da seama că sarcina are toate şansele să-i schimbe viaţa din temelii. Logodnicul lui Jane şi personaje din jurul lui Rafael complică şi mai mult povestea, dar Jane the Virgin reuşeşte cumva să nu devină haotic şi sufocant.

Serialul îşi ţine spectatorii încontinuu în suspans şi nu se sfieşte deloc să şocheze cu răsturnări de situaţie. Da, unele par forţate, aruncate pe ecran doar pentru a scurtcircuita atenţia publicului, dar serialul navighează interesant la graniţa dintre mai multe genuri. Este şi o parodie la eternele telenovele sud-americane, un omagiu adus comunităţii latino din SUA, dar subiectele mai dificile nu lipsesc deloc, în ciuda tonului lejer. Responsabilităţi de familie, promisiuni făcute sieşi şi celorlalţi, generozitatea arătată celor din jur în ciuda unei situaţii personale necorespunzătoare, iată mai multe provocări cărora Jane le face cu faţă cu brio, devenind unul dintre cele mai simpatice, constructive şi ataşante personaje ale sezonului.

Cei de la AV Club spun că "Jane the Virgin este respectuos, complicat şi cât se poate de fermecător", adăugând că "încă de la primele secunde serialul ştie exact ceea ce vrea să fie" şi lăudând comentariul naratorului, care explică ironic şi omniscient legăturile dintre personaje. "Este înviorător să vezi un personaj pozitiv în centrul atenţiei unui serial cu episoade de o oră", scrie cronicarul AV Club, o observaţie cât se poate de corectă în mijlocul unui sezon dominat de supereroi sumbri, violente seriale poliţiste şi producţii cu creaturi de coşmar. Faptul că bunica eroinei, Alba, vorbeşte exclusiv în spaniolă (cu subtitrare pentru spectatorii americani) a fost lăudat drept o dovadă de respect pentru comunitatea latino, dar şi o sursă de umor, căci Alba răspunde întotdeauna în spaniolă deşi i se vorbeşte exclusiv în engleză.

Los Angeles Times laudă modul cum Jane este înconjurată de situaţii trăsnite, fără ca ele să-i trivializeze dilema. Va păstra tânăra copilul? Şi dacă îl va păstra ce va face după ce-l va naşte? Un subiect serios care nu se pierde deloc printre înflorituri şi aventuri comice, aducând emoţie şi responsabilitate în complexa viaţă a personajului. Cronica subliniază şi faptul că Gina Rodriguez este una din doar două actriţe latino alese ca protagoniste ale unui serial american, cealaltă fiind Cristela Alonzo din producţia ABC Cristela. "Fără să fie chiar un trend, e o briză de aer proaspăt intrată printr-o fereastră ţinută prea mult timp închisă", spune cronicarul Los Angeles Times.

Exploreaza subiecte similare:

Jane the Virgin, Gina Rodriguez

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells