Ionaș visează că plouă, premiera mondială la Visions du Réel

de Cinemagia în 27 Mar 2017
Ionaș visează că plouă este al doilea documentar din cele patru produse anul trecut la Aristoteles Workshop care participă la un festival internațional de prestigiu, după Vasile, selecționat în martie pentru Competiția Oficială a prestigiosului Festival de la Tampere

Documentarul  Ionaș visează că plouă, realizat în cadrul atelierului de film Aristoteles Workshop, a fost selectat la cea de-a 48-a ediție a Visions du Réel, Festival international de cinéma Nyon, unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din lume, în cadrul secțiunii Premiers Pas. Festivalul va avea loc în perioada 21- 29 aprilie, în Elveția.

Realizat de echipa formată din Dragoș Hanciu (regie), Ileana Gabriela Szasz (imagine) și Maria Bălănean (montaj/sunet), filmul a fost produs vara trecută la cea de-a unsprezecea ediție a atelierului Aristoteles Workshop și va fi prezentat la Nyon luni, 24 aprilie, de la ora 18:00, la Capitole Fellini.

Visions du Réel reunește anual peste 40.000 de iubitori ai filmului documentar și 2.000 de profesioniști acreditați. Secțiunea Premiers Pas, în cadrul căreia va fi prezentat documentarul Ionaș visează că plouă este dedicată filmelor de școală, prezentate în premieră internațională la acest festival, filme eligibile pentru premiul publicului tânăr.

Ionaș visează că plouă este al doilea documentar din cele patru produse anul trecut la Aristoteles Workshop care participă la un festival internațional de prestigiu, după Vasile, selecționat în martie pentru Competiția Oficială a prestigiosului Festival de la Tampere, Finlanda și realizat de echipa formată din regizorul și directorul de imagine finlandez Sakari Suuronen, editorul Ruxandra Pintilie.

Ionaș visează că plouă. Povestea

Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș, de unde drumul nu mai duce decât în pădure. În fiecare an, din iulie și până la începutul lui octombrie, Ionaș își petrece nopțile păzind, de unul singur, lanul de porumb de mistreții care amenință să-i distrugă agoniseala.

Pericolul cel mare este însă somnul. Ionașștie că, atunci când doarme, nu este conștient de ce se întâmplăîn jur, decât dacă visează. Conflictul se naște dintr-un tumult interior antrenat de visele recurente cu tatăl său. El crede că atunci când visează oameni care au murit, plouă. Iar ploaia aduce negreșit mistreții.

Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, pentru existența nocturnă a lui Ionaș este esențială. Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om.

„Ionaș visează că plouă la Visions du Réel, în Elveția, este pentru mine o premieră de mai multe feluri“, spune Dragoș Hanciu, regizorul filmului, despre selecția de la Nyon. “Este prima oară când un film de-al meu este selectat într-un festival de calibrul acesta și prima oară când voi interacționa cu un public internațional. Premiera mondială la Visions du Réel este deja un câștig și totodată un merit al filmului. În continuare nu pot decât să sper că această selecție va avea efectul bulgărelui de zăpadă, deschizând drumul și către alte festivaluri. Sper să nu plouă”.

Dragoș a absolvit Regie de film, în 2015, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. În 2014 a realizat primul său documentar scurt, intitulat Brudina, film prezentat și premiat la mai multe festivaluri din România și din Europa, și nominalizat la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar la Premiile Gopo.

Pasionat de fotografie, atât de documentare, cât și de eseu, Dragoș a avut prima sa expoziție foto, numită Hometown, în mai, 2016, la München, la Die Galeria Faerberei.

Ionaș visează că plouă a fost desemnat cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2016, fiind câștigătorul premiului oferit de Farmexim în valoare de 2000 euro. Juriul internațional a fost format din Kumjana Novakova, cofondatoarea și directoarea Festivalului de film Pravo Ljudski din Sarajevo; Nicolas Feodoroff, programator și membru al comitetului de selecție al Festivalului Internațional de Film de la Marseille; Thanos Stavropoulos, programator și coordonator al Festivalului de film documentar din Salonic șiDan Curean, regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Visions du Réel, Festivalul internațional de film de la Nyon, Elveția

Înființat în anul 1969, dar numit Vision du Réel în 1995, festivalul a devenit repede unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar, nu doar din Elveția, ci din lume. An de an, în programul festivalului se regăsește o gamă variată de filme documentare și experimentale. Profesioniști din industria filmului se reunesc la Nyon pentru Doc Outlook Market. Scopul festivalului este de a arăta lumea așa cum este ea, cu bune și rele, și de a ieși din tipare. Festivalul prezintă o diversitate de puncte de vedere, puternic susținute și inspirate, lăsând totodată loc pentru corelarea de experiențe, reflecții și aspirații.

Aristoteles Workshop, la ediția a XII-a

Ateleierul de film documentar se va desfășura anul acesta între 3 iulie - 5 august, în satul Șiria, din județul Arad. Timp de cinci săptămâni, sub îndrumarea unui grup de experți si tutori de renume mondial, un grup de 12 participanți vor trece prin toate etapele realizării unui film documentar, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști internaționali.

Apelul la înscrieri pentru ediția Aritoteles Workshop din 2017 este acum deschis pe aworkshop.org.

Alte știri din cinema

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Chris Hemsworth despre rolul din Furiosa: Saga Mad Max: ”Este un vis devenit realitate”

Chris Hemsworth îl interpretează pe Dementus, personajul principal negativ din ceea ce se anunță a fi un spectacol cinematografic de neratat

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells