Începe CineMAiubit 2018

de Cinemagia în 3 Dec 2018
Festivalul va debuta pe 4 decembrie, la Sala Atelier din UNATC „I.L.Caragiale” București

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC, va debuta pe 4 decembrie, la Sala Atelier din UNATC „I.L.Caragiale” București. Unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase școli de cinema din lume și-au trimis cele mai recente producții în competițiile festivalului.

Deschiderea va avea loc marți, 4 decembrie, ora 19:00 la Sala Atelier din UNATC, iar în cele cinci zile ale festivalului, publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Canada, Germania, Marea Britanie, Israel, Polonia, China, Argentina, Spania, Rusia.

Miza competiției internaționale este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experiment, iar spectatorii vor putea descoperi pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film.  

CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei pentru fotografie şi afiş, iar profesorii și studenții UNATC – specializarea animație, vor realiza în premieră două expoziții novatoare: Virtual Reality “Realitate (Re)imaginată” și AR Expo – expoziție de realitate augmentată. 

Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

Componența Juriului secțiunii „Ficțiune” este:

Ana Ularu – actriță
Asja Krsmanovic – selecționer al Festivalului de Film Sarajevo, coordonatoarea competiției studențești (Bosnia și Herzegovina)
Iulia Rugină – regizor de film și profesor
Anamaria Antoci –producător de film
Corina Stavilă – monteur de film;
Zviad Dolidze – profesor, decan al Facultății de Film din Tbilisi (Georgia);
Vivi Drăgan Vasile – director de fotografie, producător;
Nicolas Khabbaz – regizor și profesor (Liban);
Peter Muszatics – istoric de film, profesor și programator al Festivalului de Film de la Miskolc (Ungaria).

Juriul secțiunii „Documentar” îi reunește pe: Ivana Mladenovic – regizor, Isabela Țenț - regizor și pe Bülent Küçükerdoğan, profesor al Universității “Hasan Kalyoncu” din Gaziantep, Turcia.

Juriul secțiunii „Animație-Experiment” este compus din regizorii Cecilia Felmeri și Constantina Mihăilă și criticul de film Laurențiu Brătan.

Începând cu 2018, se lansează un nou program educațional: atelierul CineMAiubit Project Development Lab, coordonat de Ioana Mischie, în cadrul căruia echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea cineastului și profesorului maghiar Csaba Bollok.

În cadrul demersului educațional, diminețile vor fi ocupate de seria de evenimente CineMAiubit Educațional, după următorul program:

miercuri, 5.12, ora 11:00 – Sala Cinema din UNATC: masterclass actorie de film – Roxana Lupu.

joi, 6.12, ora 11:00 – Sala Calculatoare din Universitatea Națională de Muzică București (clădirea Mediatecă): Cine-Ritm – program coordonat de Cătălin Crețu și Ioana Mischie în care studenții compozitori și studenții regizori de film și de teatru lucrează pe proiecte comune;

vineri 7.12, ora 11:00 – Sala Cinema din UNATC: masterclass regie de film – Cristi Puiu.

De asemenea, tot joi 6.12 începând cu ora 11, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se va desfășura un workshop dedicat filmului de animație coordonat de Valeriu Călinam, Nina Mihăilă și Cristian Radu.

Festivalul CineMAiubit continuă un parteneriat devenit deja tradițional cu SUPER – festivalul de filme făcute de adolescenți, prin organizarea unei proiecții însoțite de o dezbatere moderată de Luca Istodor, directorul festivalului Super. Evenimentul va avea loc vineri, 7.12 la ora 23:00 la Sala Cinema din UNATC.

Sâmbătă, 8.12 ora 18:00 la Sala Berlogea din UNATC, festivalul CineMAiubit va găzdui un eveniment editorial: lansarea cărții “Autorul de film și Cinematograful exilului” de lect.univ.dr. Cătălina Simion-Călin.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. De-a lungul vremii, ecranul festivalului CineMAiubit a fost iluminat, în premieră, de filmele realizate în studenție de majoritatea cineaștilor români azi unanim recunoscuți la nivel național și internațional.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale’’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual – Societatea autorilor români din audiovizual.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells