În plină pandemie, Festivalul de la Berlin s-a deschis cu un apel pentru „întoarcere la normalitate”

de Marina Florea în 11 Feb 2022
Ținând un festival de film cu prezență fizică în mijlocul unei pandemii, Festivalul de la Berlin speră să „trimită un semnal” comunității internaționale a filmului

Festivalul de Film de la Berlin s-a deschis joi, 10 februarie, în plină pandemie, cu premiera mondială a filmului Peter von Kant, al lui François Ozon. Festivalul, aflat la cea de-a 72-a ediție, a demarat cu o ceremonie emoționantă și cu un apel de „întoarcere la normalitate”, după doi ani de pandemie de coronavirus, scrie The Hollywood Reporter. Ținând un festival de film cu prezență fizică în mijlocul unei pandemii, Festivalul de la Berlin speră să „trimită un semnal” comunității internaționale a filmului, mai comentează publicația The Hollywood Reporter.

România este reprezentată la Berlinală de scurtmetrajul documentar Amintiri de pe Frontul de Est, de Radu Jude și Adrian Cioflâncă. Totodată, actrița româno-franceză Anamaria Vartolomei este Shooting Star la această ediție a Berlinalei. Tânăra actriță a mai fost desemnată anul acesta cea mai bună actriță din Franța, la gala de decernare a Premiilor Lumières, pentru rolul din filmul „L’Evénèment”, regizat de Audrey Diwan și câștigător al Leului de Aur la Veneția.

Directorul artistic al Berlinalei, Carlo Chatrian, și directoarea executivă Mariette Rissenbeek au fost văzuți joi seară într-o îmbrățișare cordială la ceremonia de deschidere a celei de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin. „Este atât de important ca oamenii să se poată reuni, ca oamenii să se poată bucura împreună de filme și de cultură, încât am hotărât să continuăm în pofida riscurilor”, a declarat Rissenbeek. Pe de altă parte, Chatrian a numit Berlinala de anul acesta „o întoarcere la realitate. Poate nu la fel de strălucitoare, poate nu la fel de mare... dar reală”.

Carlo Chatrian a mai spus în deschiderea festivalului că „Filmele aduc poveștile de care avem nevoie pentru ca viețile noastre să poată merge înainte. Filmele pot fi urmărite acasă pe cont propriu, dar la fel de bine pot să ne ajute pentru a depăși starea de singurătate. Pandemia continuă, nu știm pentru cât timp; trebuie să fim prudenți, să purtăm măști. Trebuie să ne comportăm adecvat, dar cred, de asemenea, că trebuie să revenim la ceva de care ne-a fost dor”.

Chatrian a mărturisit apoi ceva neplanificat și a spus că - deși nu poate îmbrățișa pe toți spectatorii - ar vrea să o îmbrățișeze pe Rissenbeek. Aceasta, surprinsă și puțin confuză, a spus că nu are masca, dar Chatrain a continuat, punându-și masca FF2 și îmbrățișând-o.

Însă cel mai mișcător moment al nopții a venit odată cu discursul ministrului culturii din Germania, Claudia Roth, care a mulțumit personal mai multor cadre medicale din public, invitate special. Publicul s-a ridicat în aplauze.

Într-un discurs emoționant, Roth a susținut că Berlinala de anul acesta a transmis un „semnal important pentru lume - cultura contează. Cinematograful contează.”

Același lucru l-a simțit și publicul, deși diminuat numeric și cu măști, mai scrie THR.

Berlinul a pregătit în prima seară covorul roșu pentru starurile filmului lui François Ozon, Peter von Kant, Denis Menochet și nou-venitul Khalil Ben Gharbia. Actrița Isabelle Adjani nu a putut participa, datorită unui contact recent cu cineva care a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Palatul Berlinalei era plin pe aproape două treimi, dar organizatorii au încercat să facă un eveniment reușit, scrie THR. Starurile locale Meret Becker (Babylon Berlin) și Sibel Kekilli (Head-On) au ajutat prin a fi gazde.

 

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells