Filmele lunii octombrie 2014

de Ştefan Dobroiu în 2 Oct 2014
Află marile atracţii cinematografice ale următoarelor săptămâni

A doua lună a toamnei nu duce deloc lipsă de filme aşteptate şi de producţii cu actori populari. Tot acum continuă ofensiva românească, iar al doilea weekend vine cu unul dintre cele mai lăudate filme locale. Iată mai jos detalii despre toate cele 21 de premiere ale lunii, dar şi recomandările Cinemagia cu privire la cele mai interesante premiere din următoarele cinci weekend-uri.

3 octombrie
Gone Girl/Fata dispărută
Noi i-am spus filmul lunii (o cronică AICI) şi una dintre cele mai captivante premiere ale întregului an. David Fincher porneşte de la celebrul roman al lui Gillian
Flynn pentru a spune, cu ajutorul unor Ben Affleck şi Rosamund Pike foarte buni, o poveste despre distrugerea unui mariaj, despre aparenţe şi obsesia pentru spectacol a presei, totul ambalat într-un thriller imprevizibil şi incitant.

Dracula Untold/Dracula: Povestea nespusă
În ciuda bunei primiri a lui Gone Girl, cu siguranţă campionul săptămânii la box office va fi Dracula Untold, revizitarea originilor vampirului, de această dată din perspectivă mai mult sau mai puţin istorică. Pe scurt, transformarea în vampir a lui Vlad (Luke Evans) devine motivul pentru care domnitorul medieval a reuşit să respingă atacurile armatei otomane, "câtă frunză şi câtă iarbă".

Weekend-ul mai vine cu un film românesc, Terapie pentru crimă, care ne-o propune pe cântăreaţa Claudia Pavel (Cream) ca actriţă, în rolul unei asasine. Putem vedea şi Wakolda, un film argentinian despre Josef Mengele, celebru pentru oribilele sale experimente pe evreii de la Auschwitz, ascuns în Patagonia după ce Germania pierde războiul.

10 octombrie

Q.E.D.
Pe 10 octombrie vom vedea Q.E.D., cunoscut anterior sub numele extins de Quod erat demonstrandum, producţia care are toate şansele să impresioneze anul viitor la premiile Gopo. Filmul lui Andrei Gruzsniczki ne proiectează în ultimul deceniu de comunism, când matematicianul Sorin Pârvu (Sorin Leoveanu) rămâne prins în angrenajul marii maşinării comuniste. Autor al unei teoreme revoluţionare, Pârvu visează să fie publicat şi să-şi termine teza de doctorat, doar că sistemul îi refuză această ambiţie cu totul justificată şi-l obligă să improvizeze. O face cu ajutorul Elenei (Ofelia Popii, extraordinară), fostă colegă de facultate care i-ar putea duce manuscrisul teoremei în Franţa. Cei doi vor intra în curând în vizorul Securităţii... Quod Erat Demonstrandum explorează subtil presiunea statului în viaţa cetăţenilor de atunci, prezentând un portret convingător al unei ere gri, imobile, în care este greu să-ţi păstrezi umanitatea. Reamintim că drama de epocă a fost recompensată cu Premiul special al juriului la festivalul de la Roma.

Weekendul mai vine cu The November Man/Nume de cod: Spionul de noiembrie, film de acţiune ce ni-l readuce în atenţie pe Pierce Brosnan în rolul unui agent secret ce trebuie să facă orice îi stă în putinţă pentru a ţine în viaţă un martor preţios. Rămânem în genul action cu Liam Neeson în A Walk Among the Tombstones/Umblând printre morminte, în care actorul trebuie să descopere asasinul soţiei unui gangster. What If/Ce dacă ni-l propune pe Daniel Radcliff într-o comedie romantică,

17 octombrie
Before I Go to Sleep/Înainte să adorm pare cea mai interesantă propunere cinematografică a unui weekend molcom. Trailerele ne promit o Nicole Kidman în mare formă în rolul lui Christine, o femeie care suferă de amnezie anterogradă, în fiecare dimineaţă trezindu-se fără nicio amintire din trecut. Cu ajutorul unui jurnal video, Christine încearcă să-şi descopere identitatea şi istoria, iar curând îşi dă seama că ar putea fi în centrul unui mister ce-i întunecă existenţa.

Din 17 noiembrie Annabelle ne sperie crunt cu povestea unei malefice păpuşi posedate într-un prequel la celebrul The Conjuring, iar documentarul Alphabet/Alfabet analizează sistemul educaţional modern, acuzându-l că ucide imaginaţia şi creativitatea. De acţiune avem parte în Kill the Messenger/Eliminaţi mesagerul, un film cu Jeremy Renner şi Michael Sheen despre un jurnalist care are de suferit după ce dezvăluie împlicarea CIA în traficul de droguri în anii '90. Povestea românească a săptămânii este Poarta Albă, cel mai recent proiect al regizorului Nicolae Mărgineanu, despre calvarul deţinuţilor din lagărul de muncă creat de comunişti pentru construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

24 octombrie
Probabil cel mai bogat şi variat weekend al lunii. Brad Pitt revine pe ecrane într-un aşteptat film de război, Fury/Furia: Eroi anonimi, în care actorul îl interpretează pe Wardaddy, un sergent american trimis, cu echipajul său de cinci oameni din tancul titular, să dea o ultimă lovitură forţelor armate ale Germaniei naziste. Shia LaBeouf, Michael Peña şi Logan Lerman completează distribuţia. Antonio Banderas are parte de o nouă şansă în SF-ul postapocaliptic Autómata, în timp Jennifer Lawrence şi Bradley Cooper fac din nou echipă în Serena, film aşteptat în România şi pentru că o are pe Ana Ularu într-un rol important. Cuscrii, o nouă comedie românească, se lansează tot pe 24 octombrie, ca şi English Vinglish, o sensibilă dramă indiană despre Shashi (legendara actriţă bollywoodiană Sridevi), o casnică ce va descoperi respectul de sine o dată cu prima vizită în afara Indiei. De dragoste cu năbădăi avem parte în Two Night Stand/Aventură de două nopţi, în care doi tineri (Miles Teller, Analeigh Tipton) sunt blocaţi împreună din cauza unui viscol, deşi se întâlniseră pentru o "activitate" scurtă.

31 octombrie
Horns/Coarne
Intrăm în atmosfera de Halloween cu ajutorul lui Daniel Radcliffe, care are parte de un rol extrem de ofertant în Coarne, o ecranizare după bestsellerul lui Joe Hill, una din marile speranţe ale literaturii horror americane. Radcliffe este Ignatius Perris, un tânăr distrus de uciderea iubitei sale. La aniversarea unui an de la crimă, Ig se îmbată crunt, iar de dimineaţă se trezeşte cu două coarne apărute ca prin minune pe cap. Eroul va descoperi curând că aceste coarne au puterea de a-i face pe interlocutorii săi să-şi destăinuie cele mai întunecate dorinţe şi secrete, de parcă ar discuta despre vreme. Îl va ajuta acest "dar" pe Ig să-l descopere pe asasinul iubitei sale?

Pe 31 se mai lansează şi animaţia Boxtroli, proiectat vinerea aceasta şi în deschiderea festivalului Anim'est. Tot atunci putem vedea Maps to the Stars/Hărţi către stele, filmul lui David Cronenberg despre găunosul Hollywood, care i-a adus lui Julianne Moore trofeul de interpretare la cea mai recentă ediţie a festivalului de la Cannes.

Care crezi că este cea mai interesantă premieră a lunii?

Exploreaza subiecte similare:

Gone Girl, Dracula Untold, Terapie pentru crimă, Fury, Horns, Q.E.D., Before I Go to Sleep, Annabelle, The November Man, A Walk Among the Tombstones, Kill the Messenger, Serena, English Vinglish, The Boxtrolls, Maps to the Stars, Two Night Stand, Cuscrii, Ana Ularu

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 2 octombrie 2014 10:55
serena/gone girl
AndreBlack pe 2 octombrie 2014 12:12
Gone Girl , The November Man , A Walk Among The Tombstones , Annaelle , Kill The Messenger si Serena
ciubotaru_stefan pe 2 octombrie 2014 13:22
Fury si Automata
Miiku pe 2 octombrie 2014 18:31
Before I go to sleep are un roman de exceptie. Abia astept filmu`.
AlineziaBumfi pe 2 octombrie 2014 18:39
Gone Girl, Before I go to sleep, Annabelle, Fury si Serena sunt filmele pe care le voi vedea la cinema, iar Dracula Untold pe calculator, cand va aparea.
AlineziaBumfi pe 2 octombrie 2014 18:51
De asemenea, voiam sa mentionez faptul ca, dupa parerea mea, Dracula Untold nu va fi un mare hit la box-office, urmand calea lui I, Frankenstein. De asemenea, parerile criticilor si ale spectatorilor nu au fost deloc in favoarea filmului, ceea ce este un alt factor important care va contribui la "succesul" filmului. Mizez pe faptul ca Gone Girl va fi filmul cu incasari mai mari pana in final.
aavramescu23 pe 2 octombrie 2014 18:54
Dracula untold, gone girl, the november man, annabelle si automata. Aceste filme sigur le voi viziona la cinema
Sorin87 pe 2 octombrie 2014 19:36
Dracula Untold il astept

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells