Cele mai impresionante imagini ale apocalipsei în filme recente

de Gloria Sauciuc în 27 Mai 2015
Dezastrul din San Andreas poate fi văzut pe marile ecrane din 29 mai, dar până atunci să trecem în revistă câteva filme recente cu imagini ale „sfârșitului” răvășitoare

Mad Max: Fury Road

Deșert cât vezi cu ochii, aer otrăvit, furtuni de nisip... Imagini răvășitoare ale unui posibil viitor. E anul 45 de la sfârşitul lumii. Nu mai există lege, nu mai există energie electrică, apă potabilă, şi nici milă. În Mad Max: Fury Road, civilizaţia nu mai e decât o amintire, şi doar pentru câţiva. De cele mai dezvoltate ţări s-a ales praful, oraşele din zonele de coastă au fost distruse, şi în lupta pentru apă şi petrol aerul însuşi a devenit otrăvitor. Ceea ce a mai rămas din omenire hoinăreşte prin Wasteland/Pustiu, în triburi sălbatice care încearcă să supravieţuiască la poalele Citadelei, o fortăreaţă dintr-un sistem de peşteri în care mai există singura sursă de apă potabilă pe o rază de kilometri. Paleta de culori din Fury Road este un alt element impresionant - cerul albastru închis, deşertul şi portocaliul exploziilor marchezează contraste cromatice.

Interstellar 

Pământul a devenit aproape nelocuibil, cu furtuni de praf, și teren steril. Numai porumbul se mai poate cultiva, și mai toată populația are preocupări agrare. În centrul atenţiei este Cooper (Matthew McConaughey), un fost pilot transformat în agricultor după ce eforturile guvernelor de pe glob se concentrează pe hrană şi subzistenţă: plantele şi recoltele pierd lupta cu o mană invizibilă și letală, ceea ce condamnă umanitatea la foamete. Când doar porumbul mai poate fi cultivat, iar rasa umană pare destinată extincţiei, Cooper este cooptat într-un program revoluţinar: explorarea spaţiului cu ajutorul unei găuri de vierme, în căutarea unui nou cămin pe care oamenii să-l considere "acasă" după ce Pământul va deveni nelocuibil.

Exodus: Gods and Kings (2014)

Când Ramses respinge rugăminţile lui Moise de a lăsa poporul acestuia să plece, Egiptul este lovit de o serie de urgii şi de plăgi. Sfetnicii lui Ramses oferă explicaţii cu baze ştiinţifice pentru aceste fenomene, care reprezintă spectacole în acelaşi timp palpitante şi groaznice. Prima urgie soseşte după ce crocodilii din Nil încep să se atace unii pe alţii şi să atace marinari egipteni, cuprinşi de o sălbatică frenezie devoratoare. Apele însângerate şi învolburate dau Nilului culoarea roşie, lăsând la suprafaţă un covor de peşti morţi, privaţi de oxigen. Broaştele invadează oraşul Pi Ramses şi chiar palatul lui Ramses, în căutare de hrană. După moartea batracienilor, roiuri de muşte ies din leşurile lor putrede, pline de viermi, iar străzile oraşului pe care Ramses l-a construit ca omagiu adus sieşi devin invizibile din cauza norului negru de muşte. Mişcările norului gros de muşte sunt cât se poate de distinctive, iar mişcările roiului de lăcuste care invadează ulterior oraşul sunt chiar mai neliniştitoare”.

În continuare, aproape toţi egiptenii suferă leziuni şi bube pe piele. Noaptea aduce grindină cât bolovanii, urmată de un roi uriaş de lăcuste.

Melancholia (2011)

O uriaşă planetă albastră, Melancholia, a orbitat în spatele Soarelui, iar acum se pregăteşte de ciocnirea cu Pământul. Acest film al lui Lars Von Trier oferă o perspectivă unică asupra sfârşitului lumi, concentrată într-o dramă singulară departe de obişnuitele thrillere pline de acţiune cu acelaşi subiect.

Snowpiercer

Dacă încalzirea globală este şi va rămâne un motiv de îngrijorare, Snowpiercer oferă perspectiva contrară: o lume îngheţată la temperaturi de minus zeci de grade, în care singurii supravieţuitori sunt pasagerii unui tren perpetuum-mobile care brăzdează o lume a gheţurilor.

WALL-E (2008)

Zeci de ani de consumerism al unei omeniri lacome a transformat Pământul, în 2105, într-un câmp de gunoaie, din care oamenii s-au refugiat în spaţiu, la adăpostul unor nave spaţiale luxoase. Imaginea Pământului pin de fiare este impresionantă.

2012

Pelicula „regizorului dezastrelor”, Roland Emmerich, explorează chiar profeţia ce a pus pe jar lumea întreagă. Oare aveau maiaşii dreptate, înseamnă acest an sfârşitul lumii aşa cum o ştim? Filmul merge pe urmele unui geolog plecat în India, care descoperă că scoarţa terestră va fi în curând distrusă din cauza unei explozii solare.

The Day After Tomorrow (2004)

Încălzirea Globală declanşează condiţii meteo neobişnuite în diferite părţi ale lumii. Inundaţiile acoperă oraşul New York şi întreaga Coastă de Vest. Tornadele spulberă Los Angeles-ul, întregul Pământ devenind în curând gazda unei noi ere glaciare.

Exploreaza subiecte similare:

San Andreas, The Day After Tomorrow, 2012, WALL·E, Snowpiercer, Melancholia, Exodus: Gods and Kings, Mad Max: Fury Road

Alte știri din cinema

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells