Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului, un film copleşitor prin momentele pline de tensiune

de Gloria Sauciuc în 1 Oct 2017
Amândoi sportivii sunt ca doi eroi antici, aproape eroi tragici

Filmul Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului, ce rulează în premiera pe marile noastre ecrane, priveşte adânc în sufletul marilor tenismeni Björn Borg (jucat de Sverrir Gudnason) – suedezul calm, rece, calculat și americanul John McEnroe (Shia LaBeouf) – temperamental ca un vulcan, fiind copleşitor prin emoţiile şi tensiunea pe care le aduce spectatorului. Confuntarea finală de pe teren ar putea intra lejer pe prima poziţie într-un clasament al celor mai intense momente cinematografice ale anului.

Nu am urmărit filmul fiind o pasionată a tenisului: dacă aş fi fost, probabil aş fi crezut că ştiu totul despre meciul de la Wimbledon din 1980. Bjorn Borg, cel puţin, are o semnificaţie aparte pentru publicul român, fiind căsătorit pentru un timp cu o sportivă româncă, Mariana Simionescu - nunta având loc în România la începutul anilor 1980.

Am văzut un film despre lupta unor sportivi de talie internaţională: doi campioni aşa cum publicul nu îi cunoaşte, oameni mereu în luptă cu ei înşişi. Nu despre vedetele sportului alb, ci despre singurătatea marilor sportivi, paradoxală în contextul celebrităţii lor. Centrul de greutate al filmului este pe teren, dar şi în intimitatea camerelor de hotel unde sportivii sunt singuri cu ambiţiile şi cu temerile lor.

Ambii sportivi îşi atribuie excelenţa pe teren unei pregătiri asidue: unul, cu un renume de zeu scandinav al calmului, fusese un copil talentat şi cu condiţie fizică excelentă, dar nervos şi rebel. Celălalt, cu apucături de copil râzgâiat care făceau deliciul presei, ascundea dimpotrivă atât o educaţie categorică, dar şi o pregătire asiduă. Prezentul - cel al anului 1980 - alternează cu flashback-uri: copilăria lui Bjorn Borg, deşi marcată de ambiţie şi de pasiunea pentru tenis, dar totuşi nu copilăria ideală, sau copilăria nu lipsită de frustrări a lui McEnroe.

Amândoi sportivii sunt ca doi eroi antici, aproape eroi tragici. Un scandinav ca o maşină (nu de ucis, ci de servit mingi cu racheta) însă cu o latură umană, contra unui băiat aparent răsfăţat, însă capabil în realitate de mult mai mult.

Exploreaza subiecte similare:

Borg vs. McEnroe, Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason

Alte știri din cinema

Guardians of the Galaxy 3 a rămas fără regizor după dezvăluirea unor mesaje ofensatoare

James Gunn, care a stat la cârma primelor două filme din serie, a fost concediat de studiourile Disney

Poster plin de cranii pentru noul film Predator

Alături de noul poster (vezi galeria foto) a fost lansată şi o imagine clară cu teribilul extraterestru în nava ce îl transportă către Terra

Megaproducţia Netflix regizată de Michael Bay şi-a ales distribuţia

Starul peliculei - cea mai scumpă de până acum dintre producţiile companiei - este Ryan Reynolds (Deadpool)

Once Upon a Time in Hollywood, al lui Tarantino, se va lansa mai repede

Data anterioară marca aniversarea a 50 de ani de la uciderea actriţei Sharon Tate de către clanul Manson

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells