Afecţiuni ale minţii ieşite din comun

de Gloria Sauciuc în 14 Oct 2014
Pornind de la thrillerul Before I Go To Sleep, iată o serie de personaje cu afecţiuni grave, ce influenţează întreaga desfăşurare a evenimentelor

Before I Go to Sleep/ Înainte să adorm este un thriller bazat pe un best-seller mondial a cărui protagonistă este o femeie care, din cauza unui tragic accident, se trezeşte în fiecare dimineaţă fără a-şi mai aduce aminte nimic din trecutul ei. Laureata premiului Oscar, Nicole Kidman, interpretează rolul Christinei, femeia care se trezeşte în fiecare dimineaţă, dar nu-şi mai aminteşte nimic până când, dintr-o dată, află un lucru terifiant. Romanul lui Watson Before I Go To Sleep s-a vândut în mai mult de 30 de ţări. A ajuns numărul 7 pe „bestseller list” din SUA  şi pe cea mai înaltă poziţie pentru un roman de debut al unui autor britanic, de la J. K. Rowling încoace. „Ceea ce e grozav la povestirea asta e faptul că nu poţi fi niciodată sigur ca femeia din film, care e afectată de un traumatism cranian, interpretează greşit lumea din jurul ei crezând că este victima unei conspiraţii”, spune regizorul britanic Rowan Joffé care a adaptat cartea,  „sau că avem de-a face cu un thriller în care personajul principal, o femeie,  suferă de amnezie şi este exploatată de oamenii din jurul ei în scopuri nefaste, iar ea trebuie să înţeleagă repede „ce”, „cine” şi „de ce”, pentru că altfel va fi în pericol”...

 Kidman, care e renumită pentru cercetarea şi pregătirea pe care le face pentru fiecare rol, recunoaşte că a tratat rolul cu multă seriozitate citind tot ce putea fi citit în materie de amnezie, o boală complexă şi extrem de profundă.Am urmărit o serie de documentare care prezentau persoane cu astfel de afecţiune -  amnezie psihogenică.  Gândul că ai putea suferi de aşa ceva este îngrozitor.  Cineva descria senzaţia ca fiind asemănătoare cu pierderea sufletului, pentru că îţi pierzi identitatea, pierzi tot ceea ce te reprezintă, iar asta e şi înfiorător, dar şi extrem de trist.

Să vedem în ce alte filme eroii se confruntă cu maladii la fel de grave precum amnezia

Incapacitatea de a dormi, ca în Maşinistul

Trevor Reznik (Christian Bale), un lucrător la o fabrică, nu mai poate dormi. Nu e vorba de o insomnie oarecare. Trevor nu a mai dormit de un an. Oboseala cronică a dus la o deteriorare îngrozitoare a sănătăţii sale fizice şi mentale.

Incapacitatea de a recunoaşte feţele oamenilor în Faces in the Crowd

Urmărită de un bărbat, Anna (Milla Jovovich) cade în apă de la o înălţime destul de mare şi se loveşte la cap. Se trezeşte în spital cu incapacitatea de a recunoaşte feţele oamenilor; mai grav decât atât, se înspăimântă când vede că acestea se schimbă de fiecare dată când îşi mută privirea.

Află cu stupoare că va rămâne toată viaţa cu această anomalie, însă încearcă prin diferite metode să îşi facă viaţa mai uşoară. Problema cea mai mare rămâne recunoaşterea feţei criminalului, întrucât este singura persoană care a reuşit să-l vadă şi care ar putea ajuta la soluţionarea cazului.

A vedea lumea invers în filmul Headshot

Tul este împuşcat în cap în timpul unei misiuni. După trei luni se trezeşte din comă şi îşi dă seama că vede lucrurile cu susul în jos. La propriu.

Degenerarea sistemului nervos în Lorenzo's Oil (1992)

Cu Susan Sarandon şi Nick Nolte în rolurile a doi părinţi, povestea se centrează pe eforturile lor de a găsi tratament pentru boala foarte rară a fiului lor, adrenoleucodistrofia, o boală degenerativă ereditară caracterizată prin demielinizarea progresivă a sistemului nervos central. Când cei doi primesc vestea că fiul lor mai are doi ani de trăit, ei prind curaj gândindu-se că boala fiind foare rară nu a fost suficient studiată. Finalul fericit vă va mai descreţi frunţile.

Sindromul Tourette în The Tic Code (1998)

Cu actorul de Oscar Christopher Marquette, dar şi cu Gregory Hines şi Polly Draper, e povestea unui băieţel de 10 ani şi a unui cântăreţ la saxofon care se întâlnesc şi descoperă că amândoi suferă de sindromul Tourette. Acesta se caracterizează prin ticuri vocale și musculare inclusiv repetarea neașteptată a unor mișcări sau sunete. Copiii cu Tourette adesea suferă și de sindromul atenției deficitare, boli obsesiv-compulsive. Bătrânul înceasrcă să-şi ascundă afecţiunea, dar învaţăde la băiat că trebuie să fie mai detaşat ct priveşte ticurile lui.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Before I Go to Sleep, The Machinist, Faces in the Crowd, Lorenzo's Oil, The Tic Code

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells