10 producții sud-coreene de neratat pe Netflix

de Gloria Sauciuc în 7 Feb 2023
Anul trecut, peste 60% din totalul abonaților Netflix au urmărit producții coreene

În 2020, filmul sud-coreean Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, câștiga titlul suprem al galei Oscar, anume Cel mai bun film, după ce era și câștigătorul categoriei „Cel mai bun film internațional”. Acest lucru a creat o explozie de interes pentru producțiile sud-coreene. Totuși, încă din 2019 încoace, volumul de vizionări ale filmelor sud-coreene a crescut global, numai în Statele Unite cu 200%. Asta și pentru că platformele de streaming oferă acces la o varietate mai mare de selecțiuni internaționale, făcându-le mai ușor de vizionat, făcând totodată cunoștință tot mai multor persoane cu lumea coreeană.

În timpul pandemiei spectatorii au avut ocazia să încerce diverse opțiuni de entertainment. Pe măsură ce vizionările internaționale a producțiilor sud-coreene au crescut, la fel au crescut și investițiile platformelor de streaming în conținut de limbă coreeană.

Anul trecut, peste 60% din totalul abonaților Netflix au urmărit producții coreene, conform datelor furnizate de streamer. În consecință, pentru 2023, portofoliul Netflix include o gamă variată de noi seriale, filme și programe de tip reality-show coreene. „Popularitatea globală a conținutului coreean a continuat să crească în 2022, Netflix oferind o varietate mai mare de povești și genuri fanilor din întreaga lume. În ultimul an, serialele și filmele coreene au apărut constant în lista globală Top 10 în peste 90 de țări. În plus, trei dintre cele mai urmărite seriale Netflix ale tuturor timpurilor sunt din Coreea. Anul acesta, ducem lucrurile și mai departe prin poveștile pe care le oferim și prin modul în care le spunem. Cu acest portofoliu de titluri coreene, Netflix va fi în continuare destinația-cheie pentru povești coreene convingătoare, diversificate și de neratat”, a declarat Don Kang, vicepreședintele de conținut pentru Coreea.

„Credem că minunatele producții coreene ne vor ajuta să devenim mai empatici și să înțelegem lumea mai bine. De la K-pop, K-food, la K-zombie, vedem oameni din diferite părți ale lumii, care se conectează la stilul de viață coreean, iar aceasta ne-a făcut să investim în comunitatea creativă din Coreea”, a spus Minyoung Kim, vicepreședinte pentru conținut coreean la Netflix.

Iată câteva titluri de neratat:

Serialul Extraordinary Attorney Woo a făcut valuri în întreaga lume cu aventurile unei strălucite femei-avocat care suferă de autism. Spectatorii pot să vadă călătoria lui Woo Young-woo pe măsură ce aceasta este avocat începător într-o firmă de avocatură. În timp ce aceasta se confruntă cu diverse cazuri legale, serialul surprinde diverse probleme sociale în timp ce Young-woo se dezvoltă atât ca profesionist cât și ca om în general. Young-woo a reușit să bucure spectatorii cu inteligența ei prodigioasă și, cu siguranță, a făcut impresie, filmul rămânând timp de 17 săptămâni în Top 10 global. „Serialul se menține ca un procedural foarte captivant, cu multe turnuri și schimbări. Asemenea `palatului minții` al lui Sherlock, lumea balenelor o ajută adesea pe Young-woo să rezolve cazuri și să proceseze idei”, scrie presa internațională despre serial.

Hellbound este un alt titlu asupra căruia vrem să vă atragem atenția. Publicația Indiewire scrie despre serial: „Oamenii sunt trimiși în iad ziua în amiaza mare în serialul dramatic semnat de către regizorul popularului Train to Busan, Yeon Sang-ho. Regizorul reușește să trateze întregul sezon cu măiestria unei antologii, evitând capcana propunerii unei singure persoane cu care publicul să se identifice. Aruncând o plasă, serialul reușește să aducă această dilemă morală în fața oamenilor cu diverse priorități și griji. Mai precis, reușește să surprindă cum oamenii răspund diferit atunci când amenințarea morții trece de la teoretic la real”. Sinopsisul oficial al Hellbound spune că Infernul pare să se fi dezlănțuit în Seoul. În fața mulțimilor adunate, ființe misterioase împart verdicte, iar creaturi nepământene își fac apariția exact la timp pentru a-i ucide brutal pe cei damnați, arzându-i pe rug. Jung Jinsu, liderul unei noi organizații religioase în plină ascensiune susține că doar păcătoșii sunt sortiți damnării. Min Hyejin, o avocată, susține că procesiunile de damnare sunt pur și simplu evenimente supranaturale. Alături de o mână de oameni, ea încearcă să apere damnații și să redea omenirii libertatea, eliberând-o din lanțurile zeilor.

It's okay to not be okay a fost nominalizat drept unul dintre cele mai bune seriale internaționale ale anului 2020 de către New York Times, fiind nominalizat în 2021 pentru premiul International Emmy pentru cea mai bună miniserie TV. Este povestea unui bărbat, Moon Kang-Tae, care lucrează la un spital de psihiatrie și a unei femei, cu o personalitate antisocială, care scrie cărți pentru copii. It's Okay to Not Be Okay spune povestea romantică neobișnuită a acestor doi oameni care ajung să-și aline unul altuia traumele emoționale și psihologice.

Moon Gang-tae, interpretat de Kim Soo-hyun (Dragoste din stele, Legendele palatului: Luna îmbrățișează Soarele) nu mai crede de mult în dragoste. Pare să ducă în spate toate greutățile și durerile vieții și îi este complet devotat fratelui său care are handicap. Go Moon-young, interpretată de Seo Ye-ji (Salvează-mă!, Lawless Lawyer), este o autoare de cărți pentru copii care n-are habar ce este dragostea. Este foarte populară în toate grupele de vârstă, dar, cu toate acestea, este antisocială și indiferentă față de cei din jur. Serialul a fost apreciat pentru punerea în centru atenției și într-un context romantic a persoanelor cu probleme de ordin psihic.

Un alt serial - aflat deja la sezonul 2 - continuă lista noastră de recomandări: „un amestec captivant de vărsare de sânge, teroare și intrigă politică, Kingdom este o completare binevenită într-un peisaj de filme cu zombie”, era concluzia agregatorului de opinii despre filme RottenTomatoes. Pe de altă parte, publicațiaVulture scrie: „Kingdom a fost inspirat de o epidemie de ciumă, una care a bântuit Coreea în epoca dinastiei Joseon, luând mii de vieți în numai câteva zile. Totuși, în film boala are un sens metaforic, nu doar medical. Este o poveste și despre corupția și incompetența oficialilor și despre cum cei puternici îi strivesc pe cei slabi în vremuri grele”. Acest serial coreean cu zombi a ajuns în top 10 în aproape fiecare țară asiatică. În plus, milioane de oameni din întreaga lume au vizionat deja cel de-al doilea sezon, inclusiv persoane care nu mai urmăriseră niciodată un astfel de serial.

Apoi, realizat cu personaje şi cu o povestire fără pereche, la care se adaugă decoruri de teatru, Mr. Sunshine (2018) spune o poveste extraordinară de dragoste, prietenie şi patriotism. „Fără egal în anul lansării la titlul de cel mai bun serial dramă sud-coreeană, Mr. Sunshine se ridică la nivelul unei opere de artă care nu acceptă să îşi slăbească, săptămână de săptămână, intensitatea, lăsând o poveste impresionantă şi captivantă”, scria presa internațională despre producție. Sinopsisul oficial spune că un băiat care ajunge în SUA după expediția Shinmiyangyo din 1871 se întoarce în Coreea tocmai într-un punct de cotitură istoric și se îndrăgostește de o artistocrată.

Pe de altă parte, cu un amestec sănătos de SF și de horror sângeros, The Call este pentru amatorii de filme cu asasini în serie, de thrillere și de SF cu turnuri surprinzătoare. „Cu filme precum #Alive, Train to Busan și The Wailing, horror-ul sud-corean continuă să aducă titluri de primă mână. Cel mai recent dintre ele este The Call, un thriller sângeros cu elemente de călătorie în timp, distribuit pe Netflix. Un concurent puternic și un thriller original, The Call este captivant, emoționant și foarte sângeros”, scrie presa internațională despre serial.

Apoi, serialul Twenty Five Twenty One este o călătorie nostalgică în anii 90 care te îndeamnă să ai grijă ce visezi. Na Hee-do, luptătoare de scrimă, se luptă cu situația economică, se luptă cu rivalele și cu propria mamă pentru a-și urma pasiunea. Twenty Five Twenty One examinează discret avatarurile pierderii și ale sacrificiului continuu, fără să îl declare pe unul mai rău decât pe altul. În loc de asta, îl vede pe fiecare în propriul context - ca de pildă pierderea de către Yu-rim a unui sponsor sportiv, sau de către Yi-jin a stabilității și a statutului social - surprinzând discret impactul asupra fiecăruia dintre ei.

Pe de altă parte, Vincenzo este unul dintre serialele dramatice sud-coreene despre care s-a vorbit cel mai mult în 2021. În serial, Vincenzo Cassano, un mafiot italian, se întoarce în Coreea de Sud după moartea șefului său, cu un obiectiv secret: să găsească o comoară ascunsă și apoi să fugă. Totuși, planul său este deturnat atunci când în loc să își urmeze interesul ajunge să se implice în lupta contra Babel, un grup de companii corupte. Astfel, ajunge să reprezinte și să ajute un grup marginalizat cu ajutorul lui Hong Cha-Young, un avocat coreean. În această dramă, eroi negativi luptă contra altor eroi negativi într-o lupte din care justiția a dispărut iar legea nu face față. Există aici acțiune, tensiune, dramă și comedie, cu o distribuție largă.

Alchimia sufletelor, aflat în topul celor mai bune seriale ale anului 2022, lansează pe 21 ianuarie partea a doua. Serialul urmărește povestea unei eroine atipice - o asasină nemiloasă de magi din ținutul Daeho, care - după ce este rănită grav într-o luptă - își transferă neintenționat sufletul în trupul unei fete pe nume Mu-Deok. Din întâmplare, această fată slabă din punct de vedere fizic, îl întâlnește pe Jang Wook, un bărbat dintr-o familie nobilă, pe care îl va ajuta pe parcurs să învețe să lupte.

La capitolul reality-show, Netflix vă propune Old Enough, un show îndrăgit și longeviv, în care copiii fac comisioane singuri pentru prima dată, în timp ce o echipă de filmare îi însoțește.

Anul acesta, Netflix își extinde oferta de filme cu șase lungmetraje coreene. Primul din această serie este thrillerul SF JUNG-E, care va debuta în 20 ianuarie, urmat de Kill Boksoon, ce spune povestea unei ucigașe de profesie cu instincte materne conflictuale, și de Believer 2, continuarea unui thriller polițist de acțiune despre bandele de narcotraficanți. Alte filme explorează tema răzbunării (În numele balerinei), a rivalității dintre maestru și elev (Meciul rivalilor) și a hackingului (Unlocked).

Netflix are în vedere și iubitorii de reality-show-uri, care se vor putea desfăta cu o serie de programe, despre rezistența fizică (Fizic: 100, Siren: Survive the Island), lupta cu zombi pentru supraviețuire (Zombieverse), maturizare (Nineteen to Twenty) și jocuri psihologice (Planul diavolului).

Vor fi lansate și două documentare noi. Yellow Door: Looking for Director Bong’s Unreleased Short Film (titlu provizoriu) spune povestea filmului de debut al regizorului câștigător al premiului Oscar Bong Joon-Ho, în timp ce documentarul polițist În numele lui Dumnezeu: Sfânta trădare explorează tema unor Mesia autoproclamați din istoria coreeană.

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells