Articole White House Down

(2013)

Alertă de grad zero

Despre film

Filmul Columbia Pictures, Alertă de grad zero este noul film de acțiune al regizorului Roland Emmerich, ale cărui filme renumite: Independence Day, The Day After Tomorrow, 2012, sau Anonymous, au înregistrat încasări internaționale de peste 3 miliarde de dolari. Cel mai recent film al tău este un film de acțiune la scară mondială, implicând casa cea mai cunoscută de pe planetă și totodată un teritoriu destul de familiar pentru Emmerich. „ De fapt, acesta era singurul lucru care mă reținea - mă întrebam ‚Oare voi putea să filmez din nou la Casa Albă?”spune râzând cel care i-a pus pe extratereștri să arunce clădirea în aer în Independence Day și a străpuns-o cu portavionul John F Kennedy în filmul 2012. „ În definitiv vroiam să realizez acest film pentru că el aduce în prim plan personaje puternice și o povestire neobișnuită, care combină filmul de acțiune cu thrillerul politic de anvergură internațională.


În centrul acțiunii filmului Alertă de grad zero se află John Cale, un fost militar și tată divorțat care încearcă să-și repună viața pe un făgaș normal și mai ales să reînnoade legătura cu fiica sa. Rolul e interpretat de Channing Tatum. „Cale încerca de mult timp să-și pună la punct viața, dar nu prea reușea”, spune Tatum. „Dar el are suflet bun și
și-a dorit întotdeauna să fie eroul fiicei sale. Acum, când își dă seama ca nu poate să devină acest erou, din cauza unor greșeli pe care le-a făcut, el se gândește „ Ei bine, ea îl idolatrizează pe președinte – dacă eu nu pot fi eroul ei, măcar să-l protejez pe bărbatul pe care îl idolatrizează ea.”
În rolul acestui erou - președintele Sawyer - realizatorii l-au distribuit pe Jamie Foxx.

Într-un fel, Cale și Sawyer reprezintă clasicul tandem între doi coechipieri. Exact pentru acest rol era potrivit Jamie, care a obținut un Oscar pentru modul în care știe să se transfigureze, intrând în pielea mai multor personaje. Nu numai asta, dar s-a mai dovedit și că între el și Channing există o adevărată alchimie, care-i face să fie extrem de plăcuți de privit atunci când își dau replica unul altuia.

Foxx spune că cel de-al 46-lea președinte al SUA este „un om care ar face orice ca să protejeze America, dar care își dă seama că pentru a o proteja este necesar să înțelegi în acest moment cine este dușmanul tău. Dacă nu înțelegi asta și dacă nu ești în stare să inițiezi un dialog, atunci te vei găsi într-o poziție inferioară și se va întâmpla un lucru irecuperabil.”

Emmerich consideră că Vanderbilt a compus personajul Președintelui Sawyer ca pe un contrapunct al lui Cale. “Când a devenit președinte, Sawyer era plin de avânt și dorea să realizeze multe, dar ulterior el și-a dat seama că lucrurile nu se fac așa de ușor. El trebuie acum să-și cheltuie o mulțime de timp cu politicile adiacente funcției,” afirmă Emmerich. “În timp ce țelul lui Cale este să-și impresioneze fiica, președintele vrea să facă ceva memorabil, realmente măreț, ceva în stilul lui Lincoln. El vrea să fie considerat de posteritate ca un mare președinte. Aceasta face ca filmul să fie oarecum amuzant, pentru că un fost soldat și cel mai important om al țării au amândoi dileme existențiale, iar cei doi, din cauza conjucturii, se află într-un tandem obligatoriu pe tot parcursul filmului.”

Pentru a realiza Alarmă de grad zero, Emmerich și echipa lui au hotărât să facă totul cât mai realist posibil. “În centrul filmului se află Casa Albă, ea este starul” spune regizorul. “Să lucrezi acolo sau să vizitezi clădirea, e ceva extrem de emoționant care nu seamănă cu nimic în lume. O mulțime de state au un palat prezidențial, dar președintele nu locuiește acolo. Clădirea e mai mult o locație reprezentativă, un simbol. America este unică din acest punct de vedere – Casa Albă este Casa noastră, casa poporului american, iar președintele locuiește în ea.”

Sinopsis Despre producție
jinglebells