Articole WALL·E

(2008)

Wall-E

Note de producție

Cum ar fi daca omenirea ar pleca de pe Pamant si cineva ar uita sa deconecteze ultimul robot?

Iata premiza uimitoare, bizara, de la care pleaca noua comedie extraordinara de animatie realizata de Disney•Pixar si derulata în spatiu: “WALL•E.” Un film plin de umor, duiosie, fantezie si emotie, “WALL•E” îsi poarta publicul într-o remarcabila calatorie prin toata galaxia, demonstrand înca o data maiestria cu care Pixar creeaza lumi noi si stabileste noi standarde pentru a oferi povesti fascinante, personaje care evolueaza, muzica incredibila si animatie generata pe computer, cu ajutorul celor mai performante tehnologii existente.

Derulat într-o galaxie nu foarte îndepartata, “WALL•E” este o comedie originala, incitanta, despre un robot foarte tenace. Dupa sute de ani în care a stat singur, facand ceea ce a fost construit sa faca, WALL•E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) îsi gaseste un nou tel în viata (pe langa colectia sa de flecustete) cand întalneste un robot de cautare elegant, pe nume EVE (Extra-terrestrial Vegetation Evaluator). EVA îsi da seama ca, fara sa vrea, WALL•E a gasit cheia viitorului planetei si se napusteste înapoi în spatiu, ca sa le raporteze oamenilor descoperirile sale. Acestia o asteapta cu nerabdare la bordul luxoasei navete spatiale “Axioma”, sperand sa afle ca se pot întoarce acasa în siguranta. Pe de alta parte, însusi WALL•E o urmareste pe EVA prin toata galaxia si pune în miscare una dintre cele mai incredibile aventuri comice derulate vreodata pe marele ecran.

În uluitoarea sa calatorie prin univers, în viitorul de peste 800 de ani, WALL•E este însotit de o multime hilara de personaje: un gandac care e animalul lui de companie si o întreaga echipa curajoasa de roboti defecti si inadaptati. Al noualea film de lung metraj de la Disney si Pixar Animation Studios, “WALL•E” vine dupa cel mai recent triumf al studiourilor, “Ratatouille,” care a castigat Oscarul pentru “Cel mai bun lung metraj de animatie”, a cules cele mai bune cronici dintre toate filmele lansate în 2007 si a fost un succes de box-office în toata lumea. Încasarile totale obtinute la nivel mondial pentru al optulea lung metraj Pixar se ridica la uluitoarea suma de 4,3 miliarde de dolari.

“WALL•E” este cel mai recent film realizat de regizorul/scenaristul premiat cu Oscar Andrew Stanton, care s-a alaturat echipei Pixar în 1990, fiind al doilea animator si abia al noualea angajat al studiourilor recent înfiintate la vremea respectiva. A fost unul dintre cei patru scenaristi nominalizati la Oscar în 1996 pentru contributia la “Toy Story” si scenaristul urmatoarelor filme Pixar, între care “A Bug’s Life,” “Toy Story 2,” “Monsters, Inc.,” si “Finding Nemo,” pentru care a fost din nou nominalizat la Oscar, în calitate de co-scenarist. În plus, a fost co-regizor pentru “A Bug’s Life,” producator executiv pentru “Monsters, Inc.” si filmul premiat cu Oscar din 2007, “Ratatouille,” si a castigat Oscarul pentru “Cel mai bun lung metraj de animatie” pentru “Finding Nemo.”

Filmul Disney•Pixar “WALL•E,” regizat de Andrew Stanton dupa o poveste originala de Stanton si Pete Docter, pe baza unui scenariu scris de Stanton si Jim Reardon, îl are ca producator executiv pe John Lasseter, fiind produs de Jim Morris (“Star Wars: Episode I” si “Episode II,” “Pearl Harbor,” “The Abyss,” si trei dintre filmele “Harry Potter”), care a contribuit la realizarea unora dintre cele mai revolutionare efecte vizuale din industria de gen, în timpul asocierii sale de 18 ani cu ILM, ca Presedinte al Lucas Digital.

Galeria vocilor de personaje din acest film îi include pe comicul Jeff Garlin (“Curb Your Enthusiasm”), veteranul Pixar John Ratzenberger (“Cheers,” “Ratatouille,” “Toy Story”), actrita Kathy Najimy (“Sister Act,” “King of the Hill”), vedeta de teatru si cinema Sigourney Weaver (“Alien,” “Gorillas in the Mist,” “Baby Mama”) si apreciatul designer de sunet castigator a patru Premii Oscar, Ben Burtt (“E.T.: The Extra-Terrestrial,” “Indiana Jones and the Last Crusade”). Comicul Fred Willard (“Best in Show,” “Back to You”) apare si el în film.

Gama extrem de expresiva de voci robotice din WALL•E a fost creata de Burtt, ale carui realizari memorabile includ si “vocile” altor roboti legendari, cum ar fi R2-D2 (din filmele “Star Wars”). Bazandu-se pe cei 30 de ani ai sai de experienta ca unul dintre cei mai mari experti în sunet din industria de gen, Burtt s-a implicat înca din primele stadii ale filmului în crearea unei întregi lumi sonore pentru toate personajele robotice si toate navetele spatiale, dar si pentru toate mediile în care se deruleaza actiunea.

Partitura originala pentru “WALL•E” a fost compusa de Thomas Newman, de opt ori nominalizat la Oscar si care mai lucrase deja cu Stanton, la filmul “Finding Nemo”. O adevarata legenda a muzicii rock-and-roll, Peter Gabriel a colaborat cu Newman pentru melodia originala intitulata “Down to Earth.” Gabriel a scris el însusi versurile pentru acest epilog muzical inteligent, captivant, si a interpretat melodia.

O lume de roboți
jinglebells