Articole Tristan & Isolde

(2006)

Tristan & Isolda

Despre productie

O poveste emotionanta, epopeea unei batalii, o intriga desfasurata intre capete incoronate, o pasiune nemuritoare, si poate, originile unui conflict ce a depasit un mileniu: incrancenarea dintre britanici si irlandezi, iata pe scurt cutremuratoarea poveste din "TRISTAN & ISOLDE"

"TRISTAN & ISOLDE" este un proiect ce s-a plasmuit din visul celor doi producatori executivi: fratii Ridley si Tony Scott. "Doi tineri care se afla de parti diferite, a caror relatie este imposibila si totusi reusesc sa fie impreuna" spune Ridley Scott, regizorul si producatorul filmului de mare succes "Gladiator", distins cu premiul Oscar. Mitul celor doi indragostiti isi are originile intr-o legenda celtica din Evul Mediu timpuriu, o perioada situata intre Caderea Imperiului Roman si Renastere, despre care se stiu destul de putine.

O poveste tragica de iubire dintre un barbat si o femeie, poveste ce precede legenda regelui Arthur si a lui Guinevere din Camelot, precum si cea dintre "Romeo & Juliet" de Shakespeare.

"Sunt atras de povestile de dragoste tragice" comenteaza Ridley Scott "E atat de emotionanta si de dramatica incat reuseste un efect transcedental asupra timpului sau locului"

Fascinat de legenda celor doi indragostiti, Ridley s-a gandit douazeci de ani la acest proiect. Cunoscand pasiunea acestuia pentru legenda lui Tristan si a frumoasei Isolda, scenaristul Dean Georgaris a trimis un scenariu la Scott Free, compania fratilor Scott. Compania a cumparat scenariul si astfel visul a inceput sa devina realitate.

Povestea e plasata pe vremea cand triburile engleze se luptau pentru controlul teritoriilor dupa caderea Imperiului Roman. Anglii, saxonii si iutii invadeaza Britonia dinspre est, iar irlandezii condusi de regele Donnchadh (David Patrick O'Hara) invadeaza Cornwall-ul din partea de vest.

Intr-unul din aceste orase, Tristan (James Franco) este crescut de Lord Marke (Rufus Sewell) care isi pierde un brat incercand sa apere baiatul de cotropitorii irlandezi ce ii ucisesera deja copilului familia. Cu timpul, Tristan devine un tanar fermecator, curajos, unul dintre cei mai buni luptatori.

"Tristan e plin de manie impotriva irlandezilor care i-au ucis familia" remarca James Franco, actorul care a facut un rol de mare succes in "Spider Man" si a primit un Glob de Aur pentru modul in care l-a portretizat pe James Dean in remarcabilul film de televiziune.

"Lord Marke - comenteaza Rufus Sewell, este o persoana care se distinge prin demnitate. E un rege in toata puterea cuvantului. Si-a pierdut mana dreapta si din aceasta cauza nu mai poatre lupta. A platit cu mana dreapta cea mai inalta dintre calitatile umane".

Franco a fost primul actor distribuit in film. Imediat dupa el, a urmat Sophia Myles, relativ o nou-venita in lumea cinematografiei, care a fost vazuta in "From Hell" si "Undeworld". "Sophia este foarte talentata si instinctuala" afirma producatorul executiv Jim Lemley. "Ni s-a parut suficient de inocenta, isteata si destul de indrazneata ca sa fie Isolda" mai precizeaza acesta.

Rufus Sewell a fost alegerea cea mai potrivita pentru rolul lordului Marke. "Cautam pe cineva care sa intruchipeze nu numai puterea, spiritul nobil si calitatile de parinte ale lordului Marke, dar si acea vulnerabilitate care nu are nimic de-a face cu slabiciunea" afirma regizorul Kevin Reynolds.

Pentru nenumaratele scene de lupta din film, regizorul a co-optat un coordonator de cascadorie, iar pentru aceasta slujba l-a ales pe Nick Powell, cel care a ajutat la crearea scenelor de lupta din "Braveheart", "Gladiator" si "Ultimul samurai". Prima sarcina de serviciu a lui Powell a fost sa pregateasca eroul principal al filmului. Si a avut noroc cu Franco. "Am inceput cu 4 saptamani inainte de a filma prima scena. Am lucrat 7 zile din 7 in prima luna la coregrafia scenelor si pregatind luptele. Franco a lucrat serios ca sa intre in forma si a invatat sa manuiasca bine sabia." afirma Powell.

Toti actorii au avut nevoie de antrenament si de pregatire fizica de tip "medieval". "Au invatat sa traga cu arcul cu sageti, sa manuiasca sabia, sa calareasca. Au inteles cu totii importanta notei de autenticitate a filmului si au muncit din greu sa o dobandeasca." mai precizeaza Powell.

Cat priveste locatia filmului, producatori filmului au rascolit mai multe tari in cautarea peisajului potrivit: Romania, Franta, Scotia si Anglia, dar pana la urma au decis ca locurile ideale le reprezinta coasta de vest a Irlandei si un colt de din Cehia. Au cautat ca structurile din peisaj sa fie de lemn, pentru ca cele din piatra, altele decat cele lasate de romani, nu existau pe atunci prin partile locului si au inceput sa apara abia dupa anul 1000 AD. "Pentru castelul irlandez, am cautat influenta celtica, pentru ca eram siguri ca trebuie sa existe asa ceva. Am cauat sa "logodim" ce-i mai bun din Irlanda cu ce-i mai frumos din Cehia, pentru a crea un loc imaginar, un loc care de fapt nu exista." comenteaza Reynolds.
Sinopsis
jinglebells