Articole The Kite Runner

(2007)

Vânătorii de zmeie

Despre distributie

KHALID ABDALLA (Amir) a fost vazut recent în „UNITED ’93” , filmul lui Paul Greengrass si a entuziasmat criticii pentru modul în care l-a portretizat pe Ziad Jarrah. Actorul de 25 de ani are deja un trecut apreciabil pe scena teatrulor din Londra, Cambridge si Edinburgh. 
Khalid provine dintr-o familie de egipteni naturalizati în Anglia; s-a nascut la Glasgow si s-a mutat împreuna cu parintii, amandoi doctori, la Londra, cand avea doar patru ani. A devenit pasionat de actorie la varsta de 15 ani, cand unul dintre profesorii de liceu i-a propus un rol într-o productie proprie. 
Doi ani mai tarziu, în 1998, regiza „Someone Who’ll Watch Over Me”, o productie de cinci stele la Festivalul de la Edinburgh. A studiat la Cambridge literatura engleza 
si a urmat cursurile prestigioasei Ecole Phillippe Gaulier din Paris, unde au studiat Sacha Baron Cohen, Emma Thomson si Roberto Benigni. 


HOMAYOUN ERSHADI (Baba) s-a nascut în 1947 în Iran. A studiat arhitectura la Universitatea din Venetia în Italia si a absolvit în 1970, dupa care a lucrat în domeniu. În 1980 s-a mutat în Canada iar în 1991 a plecat în tara natala, Iran. 
Homayoun a început cariera profesionala de actor mai tarziu, în 1996, cand a primit rolul principal din „A TASTE OF CHERRY”, în regia lui Abass Kiarostami, film distins cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. Din filmografia sa fac parte „LOST LOVE”, „PEAR TREE”, care a castigat un premiu Silver Hugo la Chicago International Film Festival, „RED FLOWER”, THE PORTRAIT OF A LADY FROM FAR AWAY”, „HAVANA FILE”. 


ZEKIRIA EBRAHIMI (Amir copil) s-a nascut în 1996 la Kabul, si a fost crescut de o matusa si un unchi dupa ce tatal sau a fost ucis de o racheta în plina strada. Are o sora de 14 ani si excleaza la matematica. THE KITE RUNNER este prima lui experienta de actorie. 


AHMAD KHAN MAHMOODZADA (Hassan copil), a carui familie provine din provincia Parwan din Afganistan s-a nascut în 1994 si în prezent locuieste în Puli Surhkh Karti Sih Kabul. Este elev în clasa a VI-a si dupa orele de la scoala îsi ajuta tatal la pravalia de dulciuri. 


SHAUN TOUB (Rahim Khan) a facut un rol extraordinar în „CRASH”, filmul distins cu Oscar, în care a interpretat personajul Farhad. Recent a jucat în „NATIVITY”, în rolul tatalui Fecioarei Maria. Din filmografia sa fac parte: „BAD BOYS”, „BROKEN ARROW”, „PATH TO PARADISE”. A aparut în seriale de mare succes, cum sunt „The Sopranos”, „ER”, „Nash Bridges”, „Married With Children”. 
Shaun Toub este de origine persana si a fost crescut la Manchester, în Anglia. La varsta de 14 a plecat în Elvetia si ulterior a absolvit University of Southern California în Los Angeles. Norocul lui l-a facut sa întalneasca un agent influent si astfel a început cariera de actor. 


NABI TANHA (Ali) s-a nascut la Kabul în 1968 si în prezent locuieste în provincia Parwan. A absolvit Faculty of Fine Arts cu specializarea regie, si a jucat în zece productii dintre care „MY LOVE”, „MY COUNTRY”, „GREEN MAGICIAN”. 


ALI DANESH BAKHTYARI (“Sohrab”) s-a nascut în 1994, în districtul Jughateo din provincia Ghazni, Afganistan. Are cinci 
frati si trei surori si este elev în clasa a 7-a la Said Jammaluddin Afgani High School; exceleaza 
la stiinte, caligrafie si pictura. 


SAÏD TAGHMAOUI (“Farid”) este nascut în Franta din parinti marocani; a fost remarcat în rolul golanului 
arabdin „LA HAINE”, film prezentat la Festivalul de la Cannes din 1995, pentru care a primit 
o nominalizare la premiul Cesar, categoria „cea mai buna speranta”. 
A jucat în „HIDEOUS KINKY”, în rolul iubitului lui Kate Winslet, „THREE KINGS”, 
„THE GOOD THIEF” de Neil Jordan, „”SPARTAN”, „HIDALGO” (alaturi de Viggo Mortensen). 
Fost boxer, Taghmaoui a ales actoria gratie prieteniei cu cineastul francez 
Mathieu Kassovitz. Împreuna au scris scenariul din „LA HAINE”, pe care l-a regizat Kassovitz 
iar Said a avut un rol. Filmul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, 
si a luat trei premii Cesar în 1995, pentru cel mai bun film, cel mai bun producator si 
cel mai bun editor. 


ATOSSA LEONI (“Soraya”) a jucat în filme pentru cinema, televiziune si pe scena teatrului prin toata Europa 
si America de Nord. Este descendenta unei familii de afgani si iranieni, dar s-a nascut la Berlin si 
a crescut în Germania, Italia si Statele Unite. Atossa vorbeste fluent farsi, dari, engleza, 
germana, franceza si italiana. 

A jucat în „AMERICA SO BEAUTIFUL”, „THE PRINCESS AND THE MARINE”.

Despre realizatori De la manuscris la bestseller si cinema
jinglebells