Articole The Killer Elite

(2011)

Killer Elite: Înfruntarea

Despre producție

Cum a început totul

"Categoric, e un film de acțiune, categoric e un film de suspans, dar personajele sunt inspirate de oameni care au existat în realitate și ne interesează să explorăm fațeta umană a fiecărui personaj. Cred că asta a atras oameni ca Robert De Niro, Clive Owen și Jason Statham în acest film." Regizorul, Gary McKendry

Cel care se autointitula "cel mai mare explorator în viață", sir Ranulph Fiennes, aventuier și scriitor britanic, a scris controversatul roman The Feather Men în 1991. Inspirat de evenimente la care Fiennes a fost martor în timpul carierei sale în armata britanică și în forțele speciale, The Feather Men este o poveste palpitantă și pasionantă a unui grup de foști agenți SAS care se înfruntă cu cei mai buni agenți de spionaj, într-o misiune de asasinat, ce are la bază răzbunarea unui om.

Când un prieten i-a dat lui Gary McKendry un exemplar al cărții lui Fiennes, The Feather Men, acesta nu bănuia că era începutul unei aventuri care avea să ajungă la final abia după șapte ani de muncă. Dar totul a început cu cartea controversată, inspirată de fapte reale, a lui Fiennes.

Fundalul unui roman controversat
Sursa: The Feather Men de Sir Ranulph Fiennes

Ranulph Fiennes s-a născut în 1944 și a fost educat la Eton. Înainte de a se alătura forțelor speciale britanice, a fost membru al regimentului the Royal Scots Greys, devenind cel mai tânăr căpitan din armata britanică. În 1968 s-a alăturat armatei sultanului din Oman, iar în 1970 a primit Medalia pentru Curaj decernată de sultan. Din 1969, Fiennes a condus mai multe expediții. Denumit de Cartea Recordurilor "cel mai mare explorator în viață", el a adunat sume importante pentru mai multe organizații caritabile, iar în 1993, i-a fost decernat Ordinul Imperiului Britanic (OBE) pentru activități caritabile și umanitare.

Cartea explorează în profunzime aspectele neplăcute ale unuia dintre cele mai murdare războaie minore purtate de Marea Britanie, precum și repercusiunile asasinatelor și scandalurilor politice provocate de acest război. Dar, în același timp, romanul prezintă o imagine detaliată a unei societăți secrete, formate din foști agenți SAS, ajunși în poziții influente, al căror scop este să facă orice pentru a-i proteja pe foștii și actualii membri ai forțelor speciale. Fiennes, care a fost membru SAS, a garantat pentru veridicitatea evenimentelor prezentate în carte, dar a pretins că societatea secretă Feather Men a acoperit asasinarea soldaților SAS, înscenând morți accidentale. Deoarece toate detaliile implicării SAS în războiul din Oman sunt încă strict secrete, multe dintre faptele prezentate în carte sunt imposibil de verificat.

Fără să poată face distincția între evenimente reale și ficțiune, scenaritul australian Matt Sherring și regizorul Gary McKendry au colaborat îndeaproape pentru a realiza un film bazat pe evenimente cunocute, dar dramatizat și adaptat pentru marele ecran.
McKendry remarcă: "Nu știm care părți sunt reale și care nu, dar știm că e o poveste formidabilă și ne-am dorit să facem un film pe măsură."

Scenariul: KILLER ELITE de Matt Sherring

Stilul complex și misterul care învăluie povestea spusă de Fiennes în cartea sa, i-au făcut pe scenarist și pe regizor să regândească intriga pornind de la finalul aventurii.
Sherring explică: "În carte, Fiennes nu-ți spune ce se întâmplă cu Danny sau cu Spike la final. Unde s-au dus, ce au făcut... Nu există un final clar. Am simțit că nu puteam face un film în care să spunem "Păi nu știm ce s-a ales de oamenii ăștia a căror poveste ați urmărit-o vreme de două ore."

Adaptarea unei intrigi atât de complicate pentru marele ecran a fost o altă provocare. Sherring spune: "Este o carte lungă și întortocheată, a cărei acțiune se întinde pe 17 ani, așa că a trebuit s-o condensăm mult." McKendry adaugă că a trebuit să renunțe la un număr mare de personaje, la multe locuri, întâmplări, victime și incidente. "A fost un proces de simplificare dublat de încercarea de menține interesul pentru o intrigă complexă."

O poveste internațională devine un film australian

Enter Omnilab Media este cea mai mare companie de film independentă din Australia și Noua Zeelandă. După ce a produs o serie de filme de mare succes, compania lucra deja la noi filme pentru piața internțională, când le-a fost atrasă atenția de KILLER ELITE grație producătorilor Joni Sighvatsson și Steve Chasman. Producătorii executivi de la Omnilab, Christopher Mapp și Matthew Street au fost impresionați de pasiunea celor doi și de abordarea ingenioasă a regizorului McKendry.

Omnilab colaborase anterior cu mare succes atât cu Chasman cât și cu Jason Statham, așa că totul părea perfect pentru acest proiect încă de la bun început. Producătorul executiv Christopher Mapp spune: "Am avut un mare succes cu Jason Statham și Steve Chasman când am lucrat la filmul The Bank Job, așa că ne doream un alt film pe care să-l putem realiza împreună. Am fost încântați de viziunea și pasiunea lui Gary pentru acest film, iar când Jason ne-a confirmat că acceptă rolul lui Danny, am început să căutăm cei mai buni actori pentru rolurile Spikes și Hunter și așa i-am găsit pe Clive Owen și pe Robert De Niro."
După ce a obținut drepturile de ecranizare, divizia producătoare a companiei Omnilab, Ambience Entertainment, i-a adus la bord pe producătorii australieni Michael Boughen și Tony Winley.

Mare parte din distribuție a fost completată de talentele locale: Dominic Purcell, Yvonne Strahovski, Ben Mendelsohn, Aden Young, actori deja cunoscuți în Australia, dar au existat și debutanți precum Firass Dirani, interpretând roluri-cheie.

Sinopsis Despre personaje
jinglebells